Életmód

Tuti tippek téli bajokra – a homeopátiás szakértő tanácsai

Ha szeretnéd megelőzni a tél tipikus panaszait, vagy mellékhatások nélkül meggyógyulni az ilyenkor szokásos meghűléses, felső légúti megbetegedésekből, érdemes megismerkedned az egész szervezetet gyógyító homeopátiával. Nem varázslat, mégis varázslatos: a mellékhatás nélkül ható homeopátiás szereket várandós kismamák és kisgyerekek is használhatják.

A 18. század végén egy, a korszak kezelési módszereiből kiábrándult német orvos, Samuel Hahnemann saját magán kezdett kísérletezni a kínafa kérgével, amelyet a malária gyógyítására használtak. Nagy mennyiségben, naponta többször vette be a kérget, és rövid időn belül a maláriára jellemző tünetektől kezdett szenvedni – éppen annak a betegségnek a tüneteitől, amelynek kezelésére a kérget használták! Így született meg a homeopátia alapelve, a „hasonló a hasonlótól gyógyul”. Vagyis a betegségeket azoknak az anyagoknak a kis adagja gyógyítja meg, amelyek nagyobb adagban bevéve magának a betegségnek a tüneteit idéznék elő.

– Ez a ma már több mint 200 éves gyógymód szabályosan törzskönyvezett, természetes eredetű szereket használ, amelyeket egy különleges módszerrel, az úgynevezett potenciálással állítanak elő – mondja dr. Timár Zsuzsanna orvos-természetgyógyász, homeopata orvos. A potenciálás a hatóanyagok soklépcsős, szakaszos hígítását és lépésenkénti dinamizálását, összerázását jelenti. A gyógyszer csomagolásán annak az anyagnak a neve mellett, amelyből a szer készült, egy betű és egy szám áll: a betű a hígítási arányt jelzi, míg a szám azt mutatja, hányszor ismételték meg a hígítást. Ugyanannak az anyagnak ugyanis más és más a hatása a különböző potenciákban.

Hogyan alkalmazzuk a homeopátiás szereket?

A különféle illóolajok közömbösíthetik a homeopátiás szerek hatását. Különösen a borsmentát, a kámfort, az eukaliptuszt, a rozmaringot és a kakukkfüvet kell kerülnünk a homeopátiás gyógyszerek alkalmazásakor. Ilyenkor mentoltartalmú fogkrémet se használjunk, és ne rágcsáljunk mentolos rágógumit. A kávé, a tea, a dohány, bizonyos erős fűszerek és az alkohol is közömbösíthetik a szereket, így bevételük előtt és után egy óráig ne fogyasszunk ilyesmit. A szerek bevétele előtt és után 20 percig lehetőleg semmit se együnk vagy igyunk.
A homeopátiás golyócskákat eredeti tartályukban tároljuk, sötét, hűvös, száraz helyen, távol a sugárzó készülékektől, a tévétől, rádiótól, számítógéptől, mobiltelefontól vagy a mikrohullámú sütőtől. Bevételkor lehetőleg ne érjünk hozzájuk kézzel, nehogy szennyeződjenek. A golyókat a tubus kupakjába rázzuk ki, és onnan tegyünk egyenesen a szánkba. Lassan, szopogatva fogyasszuk el őket, kisgyermekeknek pici vízben feloldva adhatjuk.
A homeopátiás szerek alkalmazásának legelején tüneteink átmenetileg súlyosbodhatnak, utána azonban gyors javulás áll be az állapotunkban. Ha azonban két napon belül sem javul a helyzet, esetleg a tünetek tovább súlyosbodnak, hagyjunk fel az öngyógyítással, és mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Szelíd gyógymód a téli bajokra

Kiegészítő gyógymódok

Homeopátiás elven készülnek az úgynevezett Schüssler-sók is, amelyek alkalmazása azonban nem a hasonlóság elvén alapul. Szakértőnk szerint ez a módszer olyan ingerterápia, amelynek során a szervezet képes a számára szükséges anorganikus anyagokat pótolni, ezáltal helyreállítani a szervezet egyensúlyát. Ezeknek a szereknek ajánlatos helyet szorítani a házipatikában, mivel alkalmazásuk egyszerű, és hatékonyan segíthetnek a téli fertőzések esetén. Náthára, influenzára a következő sókat érdemes kipróbálni:

  • Nr.3 = Ferrum phosphoricum: a fertőzések elleni védekezésben játszik szerepet. A gyulladás első stádiumának szere. Betegségek kezdeténél gondoljunk rá, ha a lázunk 38 ºC alatt marad.
  • Nr.4 = Kalium chloratum: a gyulladás második stádiumának szere. Jellemző tünetei a nyúlós, áttetsző vagy fehér váladékozások, a hurutos köhögés.
  • Nr.6 = Kalium sulfuricum: a gyulladás harmadik stádiumának szere, sárgás-nyálkás, gennyes váladék esetén alkalmazzuk.
  • Nr.5 = Kalium phosphoricum: ha a lázunk 38 ºC feletti (ha rövid időn belül nem csökken a láz, mindenképpen forduljunk orvoshoz!).

A szintén a homeopátiával rokon Bach-féle virágterápia szerei a negatív lelkiállapot megváltoztatására alkalmasak, ezzel segíthetnek a fertőzések, betegségek elleni harcban. Az orvos ilyenkor 38-féle növényi kivonat és egy 39. speciális kombináció közül választja ki a tüneteknek leginkább megfelelőt. Timár doktornő a következő növényi szereket ajánlja:

  • Olive (olajfa): kimerültség tartós teljesítési stressz, szellemi túlterheltség miatt, vagy mert az illető nem tud nemet mondani.
  • Mustard (vadrepce): mély gyász, pesszimizmus esetén jó szolgálatot tehet.
  • Crab Apple (vadalma): ha az illető retteg a fertőzés minden fajtájától, megfázás veszélye fenyegeti.

Személyre szabott szerek

A nagyon kis hatóanyag-tartalommal rendelkező homeopátiás szerek a szervezet saját öngyógyító erőit aktivizálják, fokozzák az immunrendszer reakcióképességét a betegségek leküzdése érdekében. Ennek megfelelően a gyógyítás nem korlátozódik a beteg szervre, hanem az egész emberre irányul: célja nem a tünetek elnyomása, hanem a testi és lelki egyensúly helyreállítása, valamint az újabb betegségek megelőzése is. Épp ezért nagyon fontos a legmegfelelőbb szer kiválasztása.

Bár egyszerűbb, akut fertőzéseket otthon is gyógyíthatunk homeopátiás készítményekkel, krónikus vagy visszatérő betegségeinkkel mindenképpen érdemes homeopata orvoshoz fordulnunk. Ilyen esetben ugyanis úgynevezett alkati szerre van szükség, amelynek kiválasztása orvosi feladat (Magyarországon a homeopátia műveléséhez orvosi diploma szükséges). – Az alkati szer kiválasztása során figyelembe vesszük a testi, lelki, mentális tüneteket, a családtagok betegségeit, lehetőleg mindent, ami a betegre leginkább hasonlító gyógyszerképpel rendelkező szer megtalálását lehetővé teszi ­– mondja dr. Timár Zsuzsanna. – Figyelembe vesszük, hogy mi válthatta ki a betegségét, hol jelentkezik a panasz, ez milyen jellegű, mi erősíti, mi gyengíti, a nap melyik szakában jelentkeznek a tünetek. A beteg közérzete, általános állapota is utalhat egy szerre. Minél inkább egyeznek a tünetek a választott szer tüneti képével, annál biztosabbak lehetünk a sikerben. Azonos klinikai diagnózis esetén is gyakran előfordul, hogy egymástól teljesen eltérő homeopátiás szert javasolunk két különböző betegnek.
(A homeopátiával foglalkozó orvosok listáját megtalálhatjuk a www.homeopatia.info.hu és a www.homeopata.hu internetes oldalakon.)

Előzzük meg a bajt!

A téli szezon szinte már szokásosnak tekintett felső légúti betegségeinek jelentős részét különféle vírusok okozzák. A nátha, az influenza kórokozójával szemben immunrendszerünk veszi fel a harcot, ennek állapotától függ, hogy megbetegít-e minket a vírus, és ha igen, milyen lefolyású betegségre kell számítanunk.

Szervezetünk védőbástyáját többféle módszerrel is erősíthetjük. Fontos, hogy bélflóránk egyensúlyban legyen, ezt a megfelelő táplálkozással, illetve szükség esetén pre- és probiotikumok szedésével (esetleg probiotikus joghurtkészítmények fogyasztásával) állíthatjuk helyre. Fontos a testmozgás is, amely a testi-lelki egyensúly fenntartásához járul hozzá. Érdemes vitamin- és ásványianyag-készítményeket is fogyasztani a hűvös évszakban, különösen a C-vitaminra és a cinkre van nagy szüksége a szervezetünknek. Homeopata orvos szakértőnk, dr. Timár Zsuzsanna a homeopátia eszköztárából is ajánl megelőző szereket.

Az Echinacea D4 a szervezet védekező- és ellenálló képességét fokozza a bakteriális fertőzésekkel szemben, ezért a betegségek megelőzésének legfontosabb szere. Megelőzésként napi 2×5 golyót érdemes szedni, de a szedésben időnként szünetet kell tartani (például 2 hét szedés után 1 hétig hagyjunk fel a szer bevételével).

A Vincetoxicum C6 szintén a légúti megbetegedések megelőzésére ajánlott, napi 2×5 golyót szedjünk belőle, de ennek a szedésében is tartsunk időnként szünetet.

Szelíd gyógymód a téli bajokra

Ha mégis elkaptuk…

Ha minden erőfeszítésünk ellenére sem tudtuk elkerülni a náthát vagy az influenzát, szintén segíthetnek a természetes módszerek. Dr. Timár Zsuzsanna szerint érdemes kipróbálni a szintén német gyökerű Kneipp-terápia egyik eljárását, amely akár a lappangó betegség kitörését is meg tudja akadályozni: a betegség első gyanújele esetén töltsünk meg egy akkora kádat vagy lavórt 35 Celsius-fokos vízzel, amelyben egymás mellett kényelmesen elfér a két lábfejünk. (Ha visszérproblémával küzdünk, ne érjen a víz a bokánk fölé!) Készítsünk a kezünk ügyébe két nagyobb termosz forró vizet. Foglaljunk helyet egy kényelmes fotelban, felsőtestünket tartsuk jó melegen, helyezzük bele a lábunkat a 35 fokos vízbe, majd az odakészített forró vízzel 12-15 perc alatt melegítsük fel 39-41 fokosra. (Hasznos, ha kéznél van a vízhőmérő.) Tartsuk a lábunkat még 5 percig a fürdőben, majd töröljük szárazra, és azonnal feküdjünk be a meleg ágyba 20-30 percre.

A házi praktikák mellett a homeopátiás gyógyszerek is hatásosak a nátha és az influenza kínjai ellen. Szakértőnk a következő homeopátiás szereket ajánlja a meghűléses betegségek kezelésére:

Szelíd gyógymód a téli bajokraAconitum C30: láz esetén, ha lehűlés után hirtelen jelentkezik, nyugtalansággal és száraz bőrrel párosulva. Az első tüneteknél adjuk.

Arsenicum album: égető, maró vízszerű orrfolyás, tüsszögések, híg hasmenés, gyengeség, nyugtalanság esetén, ha a beteg nagyon fázik, a meleg jólesik neki.

Belladonna C30: ha a láz izzadással, lüktető fejfájással, tág pupillákkal, az arc kipirosodásával jár együtt.

Bryonia C12: ha a beteg rengeteg hideg vizet kíván, mozdulatlanul jobban érzi magát, a láz lassan emelkedik, és orrdugulás, szájszárazság, száraz, kínzó köhögés kíséri.

Eupatorium perf. C12:
influenza, végtagfájdalom esetén, ha a beteg összetörtnek érzi magát, láz és szaggató fejfájás kínozza, szemgolyója nyomásra érzékeny.

Gelsemium C12: gyengeség, remegés, nehéz szemhéj esetén, ha a beteg alig tudja nyitva tartani a szemét, nem szomjas, de izzad, végtagjai zsibbadnak, láza délután szökik fel.

Hepar sulfuris C12: extrém érzékenység hidegre, érintésre, zöldessárga sűrű orrfolyás, köhögési rohamok, felülfertőződések (arcüreg, mandula) esetén.

Kalium bichromikum C12: nyúlós, tapadós sűrű orrváladék, orrgyöki fájdalom esetén, ha pörkök alakulnak ki az orrban.

Mercurius solubilis C12: sűrű, maró, gennyes orrváladék, libabőr, lepedékes nyelv, bűzös lehelet, fokozott nyáltermelés, éjszakai izzadás, híg, nyálkás, bűzös széklet esetén.

Phytolacca C12: ha a beteg torka sötétvörös, ég, mintha gombóc volna benne, nyeléskor a fájdalom a fülbe sugárzik.

Ha nehezen tudjuk eldönteni, melyik szert is válasszuk, a homeopátiás szereket árusító patikákban (ezek a szerek ugyanis csak gyógyszertárból szerezhetők be), komplex készítményeket is kérhetünk: ezek több hatóanyagot tartalmaznak, kiválasztásukban a szakképzett gyógyszerész segíthet.

Cikkünk szakértője:
Dr. Timár Zsuzsanna orvos-természetgyógyász, homeopata orvos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top