nlc.hu
Életmód
Ülőmunka, cipekedés, sok állás? – Hétköznapi fájdalmak, gyors megoldások

Ülőmunka, cipekedés, sok állás? – Hétköznapi fájdalmak, gyors megoldások

Testünk egyoldalú terhelése sajnos nem mindig elkerülhető – van, akinek sokat kell ülnie, míg mások egész nap csak állnak, és van, aki állandó cipekedésre kényszerül. De néhány apró trükkel megszüntethető az újra és újra jelentkező, állandó fájdalom.

1. Sokat ülsz?

Mindenki ismeri a problémát, akinek sokat kell íróasztalnál vagy az autóban ülnie: a nyaktól az ágyékrészig az izmok hamar elkezdenek fájdalmasan megfeszülni.

Mit tegyél?

Lábakat keményen a talajra!
A hát és a lábak ellazításához állítsd be úgy a széket, hogy a talpaid szilárdan álljanak a földön, a térdeidet pedig pontosan derékszögben hajlítsd be.

Gyakran változtass az ülőpozíciódon!
Ne maradj túl sokáig a székedben. A legjobb az lenne, ha tízpercenként megmozdulnál – mozgasd meg a kezedet, lábadat, ha tudsz, állj is fel. Ezzel megelőzheteted az izmok megfeszülését és begörcsölését.

A kormánynál

– Az autóban lehetőleg a legfüggőlegesebbre állítsd az ülést, és a popsiddal csússz teljesen hátra. A fejtámaszt is tedd olyan magasra, hogy ténylegesen a fejedet támassza meg, ne pedig a nyakadat. Az ülés olyan messze legyen, hogy amikor teljesen kinyomod a kuplungot, a lábaid akkor is enyhén legyenek behajlítva.

Jót tesz az ülőpárna

Ha úgy érzed, az autósülésed vagy a munkahelyeden a széked nem kényelmes, vegyél magadnak ülőpárnát. Segítségével a testsúly jobban eloszlik, így a gerincoszlopot csökkentett terhelésnek teszi ki.

Egeret a túloldalra

Orvosok szerint a számítógép egerét nem a billentyűzettől jobbra, hanem balra kellene elhelyezni! Ennek az az oka, hogy a jobb kéznek a számok eléréséhez sokkal messzebbre kell nyúlnia, mint a balnak, ez pedig előbb-utóbb váll- és kézpanaszokat okoz. Az átszokás a bal oldalra kb. két hétig is eltart!

Lazító fürdő

Ha úgy érzed, teljesen megfeszülnek az izmaid, este ülj be egy kád meleg vízbe, amelybe eukaliptusz- és rozmaringolajat teszel. Ez javítja a vérkeringést és ellazítja az izmaidat.

Sokat állsz?

Az eladótól a fodrászig mindenki, akinek egész nap állnia kell, tudja, hogy estére a lábai biztosan meglehetősen nehezek lesznek. A következmény gyakran visszér kialakulása.

Mit tegyél?

Zselés párna a cipőbe!
A kemény padlón történő, sokáig tartó állás és menés megterheli az ízületeket és a hátat. Ilyenkor jelent nagy segítséget a légpárnatalpbetét (pl. zselés), amely kiváló rázkódás- és nyomáselnyelést biztosít. Kapható már harántboltozat-párna is, amely azonnal csökkenti a talpfájdalmakat is.

Lábujjmozgatás

A láb vérkeringését javíthatod ezzel a feltűnés nélkül végezhető gyakorlattal: mozgasd a lábujjaidat fel és le, közben pedig feszítsd meg a vádlid izmát.

Váltott lábterhelés

Általában ösztönösen is megtesszük, mert jólesik: a testsúlyunkat áthelyezzük egyik lábunkról a másikra. Még jobban fogjuk érezni magunkat, ha közben a szabad lábunkat egy kicsit előreemeljük, mert a gerincoszlopnak is jót tesz.

Egy kis nyújtás

Használj ki minden lehetőséget és tegyél néhány lépést, közben pedig nyújtsd ki a felsőtestedet. Az utána következő ellazulás csökkenti az izmok megfeszülését.

Segít a gesztenye

A vadgesztenye-kivonat megerősíti a visszerek falát. Nem engedi, hogy a ránehezedő nyomás ellenére a folyadék kiszűrődjön. Így a visszerekbe bejutva a folyadék ismét elszállítódik a szív felé.

Sokat cipekedsz?

Mindegy, hogy a háztartásban, az árufeltöltésnél vagy a beteggondozás miatt, ha sokat kell cipekedni, azzal ártunk a hátnak.

Mit tegyél?

Guggolva emelés

Használd ki a lábizomzatodat, amikor felemelsz valamit. Ne hajolj előre, hanem térdelj vagy guggolj le, és úgy emeld fel a tárgyat, így nem terheled meg annyira a gerincedet.

A tárgy legyen közel a testedhez

Minél távolabb van a testünktől a cipelnivaló, annál jobban terheljük vele a gerincoszlopunkat. Jobban teszed, ha a testedhez szorítod a tárgyat, és emeléskor a hát- és hasizomzatodat tudatosan megfeszíted. Ezzel pluszstabilitást adsz a gerincednek.

Egyenletes légzés

Még ha reflexszerűen vissza is tartod a lélegzésedet, figyelj rá, hogy emeléskor igenis vegyél levegőt, ugyanis ellenkező esetben a hát izmai megfeszülnek és begörcsölnek.

Egy rántással

Emeléskor használd ki a lendítőerőt: ha rugózva emelkedsz fel, sokkal könnyebb lesz. Ráadásul véded vele a gerincedet és az ízületeidet is.

Megfelelő súlyelosztás

Egyértelmű, hogy az állandó terhelés kopáshoz vezet. Bevásárláskor használj ezért inkább két szatyrot az egy helyett, hogy mindkét oldalra egyforma súly kerüljön. Ha olyat vásároltál, amit csak egy kézben tudsz vinni, gyakran válts kezet, mielőtt elfárad a karod vagy a vállad.

Nyakizomlazítás

Emeléskor önkéntelenül is megfeszülnek a nyak izmai. Ezért néha nem árt lazítani. Ülj le egyenes háttal, vállaidat lazán engedd le, majd a fejedet hajlítsd balra, és a bal karod engedd le a tested mellett. Maradj így 15 percig, majd csináld ezt meg a másik oldalra is.

Forrás: Meglepetés »

Egészség.lap.hu »
Derékfájás.lap.hu »
Fájdalom csillapító.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top