Életmód

Kezdőként az edzőteremben – teljes edzésterv, hasznos tippek

Folyamatosan a fogadalmaid között szerepel a következő üdvözítő gondolat: "Holnaptól tényleg lejárok az edzőterembe." Segítünk, hogy szándékod valóban cselekvésbe forduljon át, és mihamarabb látványos eredményeket könyvelhess el.

Végre eldöntötted: itt az ideje, hogy heti néhány alkalommal nekirugaszkodj az edzésnek, és acélosabbá faragd a tested. Ám a következő lépés már kevésbé egyszerű: fel kell derítened a céljaidhoz és igényeidhez legjobban passzoló helyszínt.

Edzőtermi etikett

Ne foglalj le hosszasan olyan gépet, amelyen nem is dolgozol, mert közben hosszú eszmecserébe bonyolódtál a melletted edzővel.

Kardiogépeknél gyakori a sorban állás. Ne furakodj be mások elé, kérd meg az előtted lévőt, hogy jelezzen, ha lassan végez.

Mindig legyen nálad törölköző (ezt a legtöbb helyen adnak), hiszen te sem szívesen edzenél mások verejtékében.

Edzés után pakold el az eszközöket magad után.

Az edzőterem nem az a hely, ahol full sminkben kellene mutatkozni. Ráadásul az izzadsággal úgyis lejön, és még a pórusokat is eltömíti.

Találd meg a megfelelő helyszínt!

Olyat fitnesztermet kell választanod, ahol biztosan jól érzed majd magad, nem feszélyez majd sem a látogatói kör, sem az atmoszféra. Fontos az is, hogy ne legyen túl messze, a legjobb, ha vagy a munkahelyed, vagy az otthonod közelségében található.

Tájékozódj a neten a szolgáltatásokról (ajánljuk a www.wellnesscafe.hu teremkeresőjét), és telefonon érdeklődj arról, van-e ingyenes kipróbálási lehetőség.

Most már szinte mindenütt kitöltetnek egy úgynevezett egészségügyi nyilatkozatot, amelyben a legfontosabb adataidat is meg kell adnod.

Ha nem vagy az önállóság híve, és szívesebben vágnál bele szakmai felügyelet mellett, sok fitneszben van lehetőség olyan háromalkalmas személyiedzés-bérlet vásárlására, amely éppen elég ahhoz, hogy a tréner megcsinálja az állapotfelmérésedet, összeállítsa az edzéstervedet és begyakorolja veled a gyakorlatokat, valamint a gépek beállítását. Ha ezek rögzülnek, később már nem lesz szükséged állandó segítségre (bár az edző sokat segíthet a motiválásban és a kitartásod fokozásában is).

A terepszemlén kérd meg, hogy vezessenek körbe, és vedd szemügyre az alábbiakat:

Kellő távolságra helyezkednek el egymástól a gépek?
Rendszeresen karbantartják őket?
Van elég kardiogép, hogy ne kelljen várakoznod, míg sorra kerülsz?
Adnak pulzusmérő órát és/vagy fejhallgatót, van-e televízió? (Ha sikerül lekötni a figyelmed, gyorsabban repül majd az idő.)
Az is csak előnyére válik egy teremnek, ha vannak wellness-szolgáltatások, hiszen remek érzés a kemény tréning után beülni a szaunába, vagy masszíroztatni egyet.
Az öltözőben is viszonylag sok időt fogsz tölteni, így mérd fel a vécék és a zuhanyzók állapotát, az öltözőszekrények nagyságát. Elég sokat ronthat a komfortérzeten, ha átöltözéskor egy konzervdobozban érzed magad, a zuhanyzóból hamar elfogy a meleg víz, a szekrénybe pedig lehetetlenség bepréselni a cuccodat.

Kezdőként az edzőteremben

 

Legyen edzéscélod!

Fontos, hogy tudd, milyen eredményt szeretnél elérni, és mennyi időt tudsz szakítani minderre. Felmérések bizonyítják, hogy a legtöbben fogyni vagy formálódni szeretnének (mi, nők általában nem vágyunk hatalmas izomkötegek építésére), így aztán a legcélszerűbb a zsírégető hatású kardioedzés és a nagy izomcsoportokat átmozgató súlyzós gyakorlatok kombinálása.

Nagyon fontos a rendszeresség is, így érdemes minden másnap, de legalább heti háromszor időt szakítani a tréningre. Mivel a zsírégetés – a megfelelő pulzusszámon kívül – az edzés időtartamától is függ, annak legalább 45 percig kell tartania.

A súlyzós gyakorlatokat pedig kis súllyal és nagy sorozatszámmal érdemes végrehajtani (de erre még a későbbiekben visszatérünk).

Találd meg a zónádat!

A rendszeres aerob tréning (futás, flott gyaloglás, kardiogépek használata, úszás, kerékpározás) fokozza a szervezet zsírégető képességét. A rendszeres edzés növeli a zsíranyagcserében részt vevő enzimek számát, és ennek hosszú távú hatása van a szervezet anyagcseréjére is. Ráadásul minél edzettebbek vagyunk, annál nagyobb százalékban tudunk zsírt égetni.

Hogyan számolhatod ki zsírégető zónád alsó és felső értékeit?

Alsó határérték: (220–életkor)×0,60=?

Felső határérték: (220–életkor)×0, 70=?

A 60-70 százalékos intenzitású edzésen szervezetünk elsősorban zsírraktárainkból mozgósítja a szükséges energiát.

Minta a közepes intenzitású, zsírégető hatású kardiotréningre:

  • 10 perc taposás kis ellenállással (ez egyben a bemelegítés is);
  • 10 perc gyaloglás flott tempóban, lendületes karmunkával;
  • 20 perc kocogás a maximális pulzusszám 60-70 százalékán;
  • 10 perc gyaloglás (fokozottan lassuló tempóval);
  • 20 perc tekerés háttámlás kerékpáron 4-es fokozaton, 60 százalékon.
    Kezdőként az edzőteremben

Mire lesz szükséged?

Bármit is tapasztalsz, nem kell részt venned a „ki a legdivatosabb az edzőteremben?” versenyben. Fontosabb, hogy jól érezd magad, így sportruházatod legyen kényelmes és praktikus.

Amire szó szerint érdemes beruháznod:

Egy jó kiképzésű edzőcipő.
Egy jól tartó sportmelltartó.
Egy jól „lélegző” edzőnadrág, amely nem tartja magában az izzadságot.
Sportzoknik (legalább 2-3 pár).
Pulzusmérő óra. (Az is elegendő, ha egy pulzusmérő övet bérelsz, mert ezeket már automatikusan érzékelik a kardiogépek.)
Egy kulacs. (A tréning alatt szomjas leszel, így jó, ha ez is mindig nálad van.)
Törölköző. (A nagyobb termekben adnak, vagy bérelhető.)

A siker titka a jó edzésterv!

Kezdőként az edzőterembenHa teljesen kezdőnek számítasz az edzőtermi edzés világában, a legjobb a következő két felosztás lehet. Eddz hétfőn-szerdán-pénteken vagy kedden-csütörtökön-szombaton. Amennyiben erre nincs időd/lehetőséged, elegendő a heti két alkalom, ebből azonban ne adj alább. Fontos, hogy az edzésnapokat mindig egy pihenőnap kövesse, hiszen akár 48 órára is szüksége lehet szervezetünknek, hogy regenerálódjon. De mivel nem a tömegnövelés, hanem a fogyás a cél, ezeken a napokon bármilyen aerob jellegű mozgást (kocogás, walking, úszás, aerobik) végezhetsz.

Miből mennyit?

A tréninget mindig bemelegítéssel kezdd (10 perc aerob tréning, például gyaloglás, kerékpár, taposás, ellipszistréner – lásd keretes anyagunkat).

Ezután minden nagyobb izomcsoportra végezz 1-1 gyakorlatot. A legtöbb gépen ábrák mutatják a gyakorlat kivitelezésének módját, de mivel a megfelelő ülés-, illetve súlybeállítások is fontosak, érdemes a teremedző segítségét kérned. A súly megválasztása akkor jó, ha a széria utolsó 2-3 ismétlése már erőfeszítést igényel. Ahhoz, hogy edzésterved valóban személyre szabott legyen, és ezáltal leginkább a céljaidhoz illeszkedő, érdemes egy személyi tréner segítségét kérned. Ha erre nincs kereted, és nincsenek mozgásszervi vagy egyéb egészségügyi problémáid, kezdetben végezd az alábbi, mindent átmozgató gyakorlatsort.

Mintaprogram

Kezdőként az edzőterembenBicepsz: karhajlítás 2 kg-os kézi súlyzóval – 3×15 (mindkét karra).

Tricepsz: tolódzkodás padon – 3×15.

Gyakorlat leírása:

Támaszkodj meg egy fekpad szélén úgy, hogy az ujjaid előrenézzenek, lábaidat nyújtsd előre. Ezután hajlítsd a karod, és engedd le magad annyira, hogy a felkarod a padlóval párhuzamos legyen, majd térj vissza a kiindulóhelyzetbe.

Mell: tárogatás mellgépen (peck-deck gépen) – 3×15.
Kezdő súly: 10 kilogramm.

Hát: mellhez húzás hátgépen – 3×15.
Kezdő súly: 15 kilogramm.

Váll: válltól nyomás gépen – 3×15.
Kezdő súly: 15 kilogramm.

Comb: lábhajlítás – 3×15.

Gyakorlat leírása:

Feküdj a padra arccal lefelé úgy, hogy térded az emelőkar oldalának végénél legyen. Akaszd be a sarkad, fogd meg a pad széleit, szorítsd a csípőd a padhoz, majd hajlítsd be a lábad, tartsd meg kicsit itt, végül engedd lassan vissza.

Far: lábemelés hátra csigás gépen, vagy fargép – 3×15 (lábanként).
Kezdő súly: 5 kilogramm.

Has: hasprés 3×20 (hasprésgépen, fitt-ball labdán vagy szőnyegen).
Ha hasprésgépen csináljuk, kezdjünk 15 kg-mal.

Vádli: vádliemelés (szteppadon vagy vádligépen) – 3×15.
Állj lábujjhegyre, majd engedd le újra a sarkadat!

 

Sose feledkezz meg a nyújtásról!

Kezdőként az edzőterembenA 60-90 perces tréninget mindig úgy oszd be, hogy még maradjon időd 5-10 percnyi stretchingre. A nyújtás növeli az izmok rugalmasságát (a rugalmas izom pedig kevésbé hajlamos sérülésre), valamint segít az izommerevség oldásában és a kínzó izomláz kialakulásának meggátolásában.

  • A nyújtást mindig az arra kijelölt szegletben végezd, ahol sok helyen ábrák mutatják a helyes kivitelezést.
  • Izmonként 10-15 másodpercig tartsd ki a nyújtó mozdulatot.
  • Minden megdolgoztatott izomnak jár a stretching!

Íme néhány hatékony nyújtó gyakorlat:

Tricepszre: húzd a fejed mögé a könyököd úgy, hogy a plafon felé nézzen.

Hátra: helyezkedj zsugorülésbe, térd alatt kulcsold össze a kezeket, és húzd hátrafelé a hátad.

Vállra: húzd át a nyújtott karod a mellkasod előtt.

Combra: dőlj rá kinyújtott lábadra; az is jó, ha felteszed valahová.

Far: feküdj hanyatt, és húzd a mellkasod felé a térdeidet.

Hasra: told fel magad hasonfekvésben. (Ügyelj rá, hogy a derekad ne terheld meg közben!)

Vádli: Állj támadóállásba, és nyomd le hátul a sarkad.

Ismerkedj meg a kardiogépekkel!

Futópad: a legnépszerűbb gép, amelyen tetszés szerinti tempóban és választott dőlésszögben dolgozhatunk. A 10 százalékos hegymenet 40 százalékkal fokozhatja az energiafelhasználást.

Taposógép: sokan rosszul használják a lépcsőző mozgást imitáló gépet, ugyanis ha fáradni kezdenek, ránehezednek a fogódzóra, amellyel csökken az intenzitás és a kalóriafelhasználás is.

Evezőgép: az összes nagyobb izomcsoportot munkára fogja. A sínen előre-hátra csúszó ülésen lábunkat behajlítva, majd kiegyenesítve, evezésszerű mozdulattal kell magunk felé húznunk két kart.

Sífutógép: a sífutómozgást szimuláló gépen két lábunk egy-egy sílécen mozog előre-hátra, kezünkkel pedig köteleket vagy rudakat mozgatunk.

Ellipszisjáró: a mozgás arra emlékeztet, mintha állva kerékpároznánk. Egyeseknek gondot okoz az egyensúly megőrzése, de egy kis gyakorlás után a bizonytalanságérzet elmúlik.

Kerékpár: abban különbözik a többitől, hogy megtartja helyettünk a súlyunkat, így akár olvashatunk is tekerés közben. Két fajtájával találkozhatunk: a normál üléses és a háttámlás változattal. Az utóbbi ülése megtámasztja a hátat, így gerincproblémákkal küzdők is használhatják.

 



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top