Életmód

Minden betegségnek lelki oka van?

Sokan akkor kötnek ki nála, amikor senki más nem tud segíteni. Reményvesztett emberek ezreinek adott új életet, vagy éppen lehetőséget új életet adni. Dr. János Péter tudása, tapasztalata óriási, így pácienseit sikeresen felszabadítja félelmeik rabsága alól, és hozzásegíti őket ahhoz, hogy újra a saját életüket élhessék szabadon.

Dr. János Péter tizenhat éve kineziológus. 1991-ben megalapította az első magyar kineziológiai stúdiót, a Phoenix Intézetet, és azóta elnöke a Magyar Kineziológusok Szövetségének is. Mintegy 12 ezer egyéni oldása volt, amely óriási tapasztalatot adott neki. 2001-ben Korcsmáros Magdával létrehozta a kineziológia egy új ágát is, a spirituális radixot, amely ötvözi az antropozófiai nézeteket, a pszichológiát, az asztrológiát és a kineziológiát. Hat éve másoddiplomát szerzett pszichológiából, majd a nagydoktoriját is megírta. Kutatási területe a prenatális és perinatális pszichológia, ezt a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén tanítja is pszichológushallgatóknak. Amikor a Hellinger-féle családfelállítás megjelent Magyarországon, az elsők között tanulta meg a módszert. Jelenleg már családleképezéseket is vezet a budapesti Phoenix Intézetben és vidéken.

Ritka, hogy valaki sok év kineziológiai tapasztalat után pszichológiát tanul. Mit várt ettől a tudománytól?

– Egyrészt azt, hogy általa más összefüggésekre is ráláthassak, másrészt szerettem volna hitelesebbé válni. De alapvetően mindvégig kineziológus maradtam.

Az alternatív módszereket gyakran éri kritika. Önnek is szembe kell ezzel néznie?

– Szerencsére elismerik a sikereimet, olyannyira, hogy sok orvos küldi hozzám azon betegeit, akikkel ők nem tudtak eredményt elérni. Minden betegségnek lelki oka van, amelyet ha feltérképezünk és feloldunk, sikeres a gyógyulás.

Dr. János Péter - Fotó: Gáti András
Dr. János Péter – Fotó: Gáti András

Valóban olyan hatékony a Hellinger-terápia és a kineziológia, mint amennyire népszerű?

– Néhány kineziológiai oldással rövid idő alatt sok olyan esetben tudunk segíteni, ahol hagyományos módszerekkel hosszadalmas lenne a gyógyulás. Ilyen többek között a hiperaktivitás, a tanulási nehézség, a beszédzavar, az ágybavizelés, a diszlexia és számos pszichiátriai betegség, születési trauma vagy a meddőség. A Hellinger-terápia pedig egy olyan szeletét fedi le az emberi személyiség terápiájának, amivel eddig senki sem foglalkozott. Hatalmas gyógyító ereje van annak, ha ránézünk a valóságra, ami a családban történt, mert csak az igazság képes gyógyítani családi szinten.

Nagy előny a két módszer ötvözése?

– Amikor egyéni terápiára jelentkeznek hozzám, először egy kineziológiai oldást végzek, amelynek során gyakran kiderül, hogy családállítással egyszerűbb orvosolni a problémát. Ilyenkor szoktam javasolni a Hellinger-terápiát.

Igaz, hogy van egy újdonság a Hellinger-terápiában, amelyet csak Ön alkalmaz?

– Igen, a petesejt és a spermium találkozásának pillanatát csak mi állítjuk fel. Ez azért fontos, mert ez a pillanat meghatározó az ember életében – mindkét sejt belehal az egyesülésbe, megszűnik önmagában tovább létezni. És ezt az ősi mintát mindenki a sejtjeiben hordozza, ettől nehéz a férfinak és a nőnek együtt élnie. Itt dől el, hogyan viszonyulunk a férfihoz, illetve a nőhöz, és mennyire adjuk oda magunkat a másiknak, vagy éppen mennyire félünk a „bekebelezéstől”. Gyakran ebben rejlik a meddőség vagy a párkapcsolati problémák oka is.

A meddőség sokakat érintő probléma. Mi a leggyakoribb pszichés oka?

– A nők személyiségváltozása – hogy férfiként akarnak helytállni, bizonyítanak, hajtanak és stresszes életet élnek. Ezenkívül az egzisztenciális félelem, hogy a férfi nem tudja eltartani őket a terhességük alatt és után.

Abortusz után gyakran fordul elő meddőség annak ellenére, hogy fizikailag nem lenne indokolt?

– Igen, a pszichés ok gyakran az abortuszra vezethető vissza. Az anya gyermektelenséggel bünteti magát, úgy érezheti, hogy ha egy gyermeket „kivetett magából”, akkor nem érdemel meg egy újat. Ez a családállításon úgy oldható fel, hogy az abortált gyereket hozzánk tartozónak kell elismernünk, és el kell tőle búcsúznunk.

Mennyire kell hinni ezekben a módszerekben ahhoz, hogy hassanak?

– A hit ereje fontos. A legjobb orvosi terápia sem hat, ha a beteg nem bízik benne. Ezért valamennyire nyitottnak kell lenni a kineziológia és a Hellinger-terápia felé is ahhoz, hogy hatékonyak lehessenek.

Mennyi idő után érhető el javulás a kineziológiai oldások, illetve a családállítás után?

– Ez változó. Voltak, aki egy hónapon belül, mások fél év múlva jelezték, hogy megváltozott az életük.

Főnix Stúdió »

Kineziológia.lap.hu »
Hellinger.lap.hu »
Pszichológia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top