Életmód

Mit üzennek a betegségek?

Ha nem vagyunk egészségesek, akkor a testi tünet valójában sok esetben lelki problémákról, pszichés gondokról mesél.

Azt már régen tudjuk, hogy lelki problémáink olykor testi tüneteket tudnak ölteni. Gondoljunk csak arra, hogy azok az emberek, akik sokat idegeskednek, általában előbb-utóbb gyomorfekélyt kapnak. Viszont korábban kevesen hitték volna, hogy egy fogfájás vagy a hátfájás is lelki bajaink következménye lehet.

Csonttörés: rossz az irány!

Az egyik legismertebb mű ezzel a témával kapcsolatban Thorwald Dethlefsen és Rüdiger Dahlke könyve, az Út a teljességhez. Ebben a két szerző a betegségek jelentéséről és jelentőségéről ír, illetve arról, hogy az egyszerű testi tünetek mögött milyen valós okok rejtőznek. Hitte volna, hogy a rövidlátás arról szól, hogy mindent a saját szemüvegünkön, saját szánk íze szerint nézünk? Vagy hogy a kötőhártya-gyulladás konfliktushelyzetet jelez, amellyel nem szeretnénk szembenézni? Érdekes, hogy a fogproblémákkal kapcsolatban milyen érzékletes a magyar a kifejezés: „rágódik valamin”. Ha egy problémától hosszan nem tudunk szabadulni, az előbb-utóbb a fogaink egészségét veszélyezteti. A fogínyvérzés már mást mutat: az önbizalom megingását.

A csonttörés, a ficamok is egyértelmű üzenetet hordoznak: nem jó úton járunk, illetve túlhajtottuk magunkat, és meg kell állnunk egy pillanatra. Ha valaki az apróbb figyelmeztetéseket nem veszi észre, akkor az élet rábírja a kényszerű és bizony hosszabb pihenőre.

 

Bal oldal: a múlt árnyai

Fontos a sérüléseknél, elváltozásoknál az is, hogy melyik oldalon jelentkeznek. A bal oldal az anyával való kapcsolatot, illetve a múltat jelképezi. Valószínűleg ezeken a területeken van egy olyan meg nem oldott probléma az életünkben, amelyre meg kell találnunk a megoldást. A jobb oldal az apai rész, ha itt keletkezik a sérülés, az apával való kapcsolatot érdemes megvizsgálni.

A gyulladások a szervezetben arra utalnak, hogy valamilyen problémát nem tudunk elengedni, de ugyanezt mutatják a gyomorbántalmak is. Az epe a keserűséget jelzi, míg a cukorbetegség azt, hogy nem elég édes az életünk, képtelenek vagyunk a szeretet adására és elfogadására. A nyak- és hátfájás azt mutatja, hogy túl sok terhet vállaltunk magunkra, míg a torokfájdalom azt jelzi, hogy valamit nem tudunk vagy nem merünk kimondani. A fül és a szem bajai is egyértelmű jelzést hordoznak: ha a fülünkkel vannak problémák, akkor valamit nem szeretnénk meghallani, míg a szemprobléma arra utal, hogy képtelenek vagyunk szembenézni valamivel az életünkben.

 

Mit mond a Bach-virágterápia?

A Bach-virágterápia hívei úgy tartják, a betegség jelenléte arra utal, hogy a személyiség és a lélek között konfliktus van. Az embernek két része van: lelki és fizikai. Természetesen fizikai testünket sem szabad elhanyagolnunk, de a lelki részünk ápolása legalább olyan fontos, ha nem fontosabb. Ugyanis a legszebb, legtökéletesebb test is megbetegszik, ha a lélek beteg odabent. A Bach-virágterápia alapelve az, hogy van a növényeknek egy olyan csoportja, amelynek tagjai az átlagembernél magasabb szinten állnak, mivel ezek képesek rezgéseink szintjét emelni, illetve spirituális erőt kölcsönözhetnek nekünk. A terápia a növények segítségével hoz gyógyírt a betegségekre.

Az egészség a természetes állapot

Azok, akik gyakran jógáznak, sokkal kevesebb betegséggel kénytelenek szembenézni, mivel az egészség az ember természetes állapota, amelyet a jóga gyakorlatainak rendszeres ismétlésével helyreállíthatunk. A jóga szerelmesei úgy tartják, hogy a betegség az egyik azon kilenc akadály közül, amely hátráltatja a sikeres jógázást és a szellemi-lelki fejlődést. Ráadásul a betegség csökkenti a rezgésszintet. Ugyanakkor a jógával beindul az az energiaáramlás, mely a beteg testrészbe jutva elindítja a gyógyulást.


Ha nem működik a csakra…

A csakrák – vagyis az energiaáramlás központjai – elégtelen működése komoly fizikai tüneteket okozhat és megbetegítheti a testet.

A gyökércsakra – ha egészséges – biztosítja, hogy stabilan álljunk a világban. Ha nem áramolnak megfelelően ide az energiák, önbizalomhiányban szenvedhetünk, elhízhatunk, illetve lábfájás, lábsérülések gyötörhetnek. A szexcsakra működési problémáit a mell, a petefészek, a méh és a here betegségei jelezhetik. A köldökcsakra zavarára emésztési gondokkal, gyomorpanaszokkal és cukorbetegséggel válaszol a szervezet. A szívcsakra működési problémáit a szívbetegségek mutatják. A torokcsakra gyengeségére beszédproblémák (például rekedtség, dadogás), illetve különböző torok-, gége-, mandulabetegségek utalhatnak. Az erős fejfájás, illetve látászavarok mutathatják a homlokcsakra blokkjait, míg a hetedik, azaz a koronacsakra működési zavara okozhatja a kedélybetegségeket, pszichés zavarokat.

Beteg.lap.hu »
Egészség.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top