Életmód

Modell szeretnék lenni!

Gisele Bündchennek több milliárd forint az éves keresete, a magyar modellek sem panaszkodhatnak, ugyanis gyakran két hónap alatt annyit keresnek, mint egy átlagember egy év alatt. Te is a kifutóra vágysz? Segítünk!





Reggel hétkor ébredés egy idegen országban, pár falat reggeli – ha épp nem vagy fogyókúrára ítélve –, gyors smink, és indulás a válogatásokra. Így kezdődik egy modell átlagos napja. Ezután utazás városról városra a különböző castingokra. Állandó próbák, kötelező partimegjelenések. Ha bejön a várva várt munka, akkor pedig pózolás, öltözés, vetkőzés akár tizenhat órán keresztül, gyakran megállás nélkül. Mindez a minimum, amit meg kell tenned, ha befutott modellé szeretnél válni. Amennyiben sikerül, akár több millió forintot is megkereshetsz egy munkával, ha viszont kevésbé vagy szerencsés, lehet, hogy sohasem térül meg a befektetett pénz, energia, és a magány, amivel sok esetben együtt jár ez a szakma. De hogy valójában mennyire irigylésre méltó a modellek élete, azt döntsd el te magad.

Egy jó ügynökség félsiker

Magyarországon majdnem minden második lány álmodozik arról, hogy szerencsét próbál a modellkedés terén. Erre alapozva gombamód nőnek ki a semmiből a modellügynökségek, valamint a magukat annak nevező cégek, amelyek lépten-nyomon megsápolják és ígéretekkel halmozzák el a fiúkat és lányokat. Egymást érik az ilyen-olyan szépségversenyek, castingok és álcastingok. Csoda-e, hogy sokan futnak csapdákba, s megy el idő előtt a kedvük mindentől? A legtöbben sehova sem fordulhatnak tanácsért, miközben fogalmuk sincs, hogyan tegyék meg az első lépéseiket ezen a kacskaringós és sokszor sehová nem vezető ösvényen.






Gyakorlati útmutató


Az első lépések (vagyis mielőtt bármibe belefognál): nézz utána, mivel jár a modellkedés!


• Portfólió – bemutatkozó anyag elkészítése, összeállítása.
• Fotózás – kérj tanácsot, hogyan készülj fel rá.
• Tanulás – nem árt egy modelltanfolyamot elvégezned.
• Ügynököd segítségével tanuld meg, mit tegyél egy castingon, avagy válogatáson.
• A modellmunkák fajtái a fotózástól a reklámfilmeken át a hoszteszkedésig és a go-go táncig.
• Korhatáros 18+ munkák – avagy szigorúan nagykorúaknak.
• A leghatásosabb módszer: menedzseld önmagad!
• Aláírás előtt mindig ellenőrizd a szerződéseket, adatlapokat!
• A versenyek fajtáit ne téveszd össze: szépségversenyek, modellversenyek.
• Fotótáborokon, workshopokon érdemes megmutatnod magad, hogy megismerd a konkurenciát.
• Igaz a mondás: „Ép testben ép lélek” – a modell munkaeszköze a teste.


Szerezz be olyan alapvető információkat, amelyek segítenek abban, hogyan lehet esélyed sikereket elérni e pályán. Érdeklődj, olvass, és kérdezz rá, milyen tanácsok vannak arra vonatkozóan, hogy amatőr fotósként hogyan készíts magadról vagy másokról minél elfogadhatóbb képeket. Érdemes utánanézned, és több cikket, interjút végigböngészned, hogy az ismert modellek, szépségverseny-szervezők – a modellszakma krémje – hogyan nyilatkoznak a szakmáról és a napi modellmunkáról interjúkban, riportokban.

Milyen vagy és milyen légy

Készülj fel időben arra, hogy a csillogás ellenére ez egy kemény világ. Nem elég, ha egy modell jó külsővel van megáldva, a szépségnél még lényegesebb a megfelelő személyiség. Amennyiben nem tudsz alkalmazkodni, lelkileg instabil, illetve hisztis vagy, akármilyen jól is nézel ki, nem tudsz majd érvényesülni ebben a szakmában. Az ügynökségek az ilyen modellekkel nem tudnak mit kezdeni, mert ha a megrendelőtől panasz érkezik, az kihat az ügynökség hírnevére is. Kevés olyan modell van, aki igazán komolyan veszi a szakmát és bírja a rengeteg utazással járó strapát.

Fontos a külső, de a belső is!

Soha nem lehet elég korán kezdeni. Ez egy ilyen szakma. Minél fiatalabban kóstolsz bele a modellvilágba, annál több tapasztalatot, gyakorlatot szerzel. Mindez nagyban növeli az esélyeidet, hiszen mire kiforrott nőies idomokkal és kisugárzással rendelkezel, nem a mély vízben találod magad, hanem a magaslatokban.











Amit érdemes elolvasnod


Könyvek:


• Both Gábor: Hogyan legyek modell? (2007)
• Marie P. Anderson: A modell –  Modellek és manökenek (1995)
• Dorothée Bourguès: A szépség nagykönyve (2004)
• Robert Jones: Sminkelés mesterfokon (2006)


Cikkek:


Megjártam a poklot is»
Modellből lett anyuka»
Aki modell akar lenni»


Nem elég pusztán szépnek lenni, nagyon fontos a magabiztosság, hiszen a castingok során vagy a versenyeken a zsűri előtt úgy kell végigmenned, hogy higgy önmagadban. Ha az önbizalomhiány vagy a bátortalanság sugárzik rólad, pontokat veszíthetsz. Nem muszáj profinak lenned, de előbb-utóbb elvárják tőled, hogy profivá válj.


Valamit valamiért

Figyelj az egészségedre! Abból élsz. Egy kis úszógumi itt, egy kis narancsbőr ott… Mind-mind sokat számít. Ha már modellként dolgozol, muszáj odafigyelned az étkezésedre, alakformálásodra. Ha versenyekre jársz, a döntő előtti felkészítőtáborokon komoly étrendet állítanak össze a lányoknak, hogy ezzel is segítsék őket.


Ennek ellenére még ott is nassolnak néhányan, és egymás előtt is dugdossák a süteményt, a fagylaltot. Hidd el, butaságot csinálsz, ha elhagyod magad, vagy dugiban többet eszel a kelleténél. Hiszen nem a menedzsereddel vagy a megrendelőddel szúrsz ki, hanem önmagaddal. Sok kicsi sokra megy. A helyes táplálkozás – és nemcsak a verseny előtti héten, hanem egész évben – vagy a rendszeres testmozgás, torna meghozhatja az eredményt. De a legfontosabb, hogy szeresd a munkád, a csillogást, a próbákat, az utazásokat, a sminkelést, mert minden nehézség ellenére saját álmodat valósítod meg vele!






Pár név – akiknek sikerült:

Görög Zita, Vámosi Viki, Epres Panni, Sándor Orsi, Zimány Linda, Modroczky Tímea és még sokan mások.


 


 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top