Életmód

A Pilates-gépek titka

Ha unod a hangos zenét, a tömeget és az ugrálást, akkor ez a te módszered! Csodaszerek helyett világszerte milliók által kipróbált és bevált módszert ajánlunk nem csak fiataloknak!





Miért a Pilates-gépek?

• Lassan egy évszázada mozgástudománnyal foglalkozó orvosok, gyógytornászok által folyamatosan – napjainkban is – fejlesztett módszer.
• Nehezen elérhető izomcsoportok átmozgatása és a „problémás helyek”, popsi, kar, vádli, derék esztétikus formálása.
• Izgalmas, új mozgásélmény, több mint 800 variálható gyakorlat.
• Finom, kímélő mozgástól a pergős, akrobatikus gyakorlatokig.
• Szülés után, túlsúly vagy korábbi sérülés esetén kiváló a mozgás biztonságos újrakezdéséhez.
• Segítségükkel otthonunkban később hatékonyabban végezhetők a talajgyakorlatok.
Kevesen tudják, hogy a napjainkban oly népszerű Pilates-módszert az alapító Joseph H. Pilates mintegy száz éve eredetileg gépeken fejlesztette ki. 
A pilatesórák sok helyen csak csoportos talajórák formájában érhetők el. Ez azonban távol áll a pilatesalapelvektől, és kezdőknek sem ideális. Talajon főként a törzs- és hátizomzatot erősíthetjük, melyek a gerincünk stabilitásáért felelősek. A gravitáció viszonylag egysíkú terhelést tesz lehetővé, így az ellenállás fokozatos, ízületkímélő, nyújtással kombinált felépítése nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezhető. Ezt azonban a Pilates-gépekkel könnyedén, élvezetesen és egyéni adottságunknak megfelelően végezhetjük!

A Pilates-gépekkel igen intenzíven és hatékonyan formálhatjuk fenekünket, combunkat, vállunkat, valamint a végtagjainkat. Ezt a gépek egyedi felépítése és az állítható ellenállású rugók használata biztosítja.









Ha további kérdéseid vannak, keresd ortopédus szakértőnket,
dr. Ráthonyi Gábort!
De hogyan is képzeljük el ezeket a gépeket? És melyik mire való? Mielőtt elhatározod magad, és ellátogatnál egy stúdióba, bemutatjuk a legismertebbeket!









• Reformer •










A Reformer a legismertebb gép, mely leginkább egy evezőpadhoz hasonlítható, melynek kocsiját végtagjainkkal rugók ellenében mozgathatjuk. A fekvő helyzetben a gravitáció kiiktatásával, a rugók fokozatosan emelkedő terhelése mellett kombinálni lehet a nyújtó-erősítő gyakorlatokat. Ezzel a természetes mozgásmintákhoz sokkal közelebbi mozdulatokat tudunk felépíteni. Lábunkat és karunkat az egyik végén lévő támaszon vagy a kocsit mozgató kötélen lévő pántokkal erősíthetjük.

A nyújtással kombinált erősítések (ezek a szaknyelven excentrikus gyakorlatok) úgy fokozzák az adott terület stabilitását, hogy közben a hajlékonyságunk (az adott ízületek mozgástartománya) nem szűkül be. Nem elhanyagolható előny, hogy az izom szálkásodik, nem növekszik jelentős mértékben. Nem véletlen a módszer rendkívüli népszerűsége a hölgyek körében is, ahol a túl erős, tömeges izomzat nemkívánatos.










További kérdéseiddel fordulj szakértőnkhöz!
Bokor Zsuzska,
pilates mester-tanár 
A Reformer gépen végzett gyakorlatok szinte minden izomcsoport átmozgatására, fejlesztésére alkalmasak, miközben a változatosan felépített és variálható gyakorlatok akár éveken keresztül is nap mint nap új és izgalmas kihívás elé állítanak bennünket.












Ezek a gépek nem alkalmasak arra, hogy egyből magunk gyakoroljunk rajtuk. Azonban ha képzett oktató segítségével eljutunk középhaladó szintre, akkor már önállóan is végezhetjük a gyakorlatokat saját gépünkön vagy egy kellően felszerelt pilatesteremben.



 













• Chair = pedálos szék •




Amint a neve is mutatja, egy fogantyúval és két pedállal ellátott székhez hasonlít. A pedálokat kézzel-lábbal, ülve, állva, oldalt fekve, szemben, háttal, félig kézenállva, vagyis szinte minden testhelyzetben tarthatjuk, nyomhatjuk vagy éppen lassan visszaengedve erősíthetjük kar-, láb- és fenékizomzatunkat. Mint minden gépnél, itt is alap a folyamatos légzés és a legfontosabb gerinc- és ízületstabilizáló izomzat megfelelő használata.














































 • Ladder barrel = létrás hordó •





Ez leegyszerűsítve egy oldalára fektetett hordó és egy létra kombinációja. Kiválóan alkalmas középhaladó és haladó szinten a ferde hasizmok, a fenék és a problémás, „lovaglónadrággal terhelt” csípőtájék formálására. Kezünket vagy lábunkat a létra fokain támasztva, hason, háton vagy éppen oldalt gördülhetünk a domborulaton, mely gyengéden követi és támasztja gerincünket. Ez nagyfokú koordinációt, egyensúlyérzéket és állóképességet igényel.









































 • Cadillac •




Ezt a gépet fejlesztette ki először Joseph H. Pilates. Nem véletlenül hasonlít egy kórházi ágyra. A betegek kondicionálásához aggatott először pántokat és rugókat az ágykeretre, könnyítve vagy éppen nehezítve egy mozdulat elvégzését.

Ez a Pilates-gépek „királya”, használatának betanítása különösen nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel. A váz szinte végtelen lehetőséget kínál a kiegészítő rugókkal, pántokkal, rudakkal végzett erősítő, nyújtó és stabilizáló gyakorlatokhoz. A felső vízszintes részen szinte lebegő helyzetben, igen nagy figyelmet, koncentrációt és stabilizálást igénylő szuperhaladó gyakorlatok is végezhetők. A Cadillac segítségével kezdőként jóval könnyebben ráérezhetünk a talajgyakorlatok helyes és hatékony kivitelezésére.



















Ahol kipróbálhatod a Pilates-gépeket:

pilatesbudapest.hu
pilatesrevolution.fw.hu
pilates.ro
(Erdély)
pilatescentrum.hu (Győr)


Még több pilates: pilates.lap.hu





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top