Életmód

Last minute úti patika

Menjünk bármerre is nyaralni (idehaza vagy külföldre, tengerpartra vagy nagyvárosba), mindig gondoskodjunk arról, hogy csomagunkban legyen egy speciálisan összeállított mobil házi patika.

Egy hirtelen jött vírusos rosszullét, gyomorrontás bármikor, még a legnagyobb óvintézkedések ellenére is ránk törhet, ilyenkor megnyugtató, ha a helyi ügyeletes gyógyszertár felkutatása helyett elkezdhetjük magát a tünetet kezelni. Ráadásul még körültekintőbben kell eljárnunk, ha az utazásra gyerekeket is viszünk magunkkal.







• Mi legyen a felnőtt-úticsomagban? •




Nem kell az egész házi gyógyszerellátmányt becsomagolni, csak olyan készítményeket vigyünk, amelyek praktikusak, gyorsan hatnak és orvosi segítség nélkül is tudjuk őket használni.

Vagyis a legfontosabbak:

• Rendszeresen szedett gyógyszerek: (Hosszabb külföldi tartózkodás során igazolni kell az esetlegesen nagyobb mennyiségben kiváltott orvosságok jogosságát, ezt pl. a repülőtéren ellenőrizhetik.)
• Fertőtlenítőszer: Bármikor adódhat egy kisebb-nagyobb horzsolásos baleset; egy lábunk alatt tébláboló tengerisün vagy egy éles kagyló; ilyenkor jó szolgálatot tesz egy jódtartalmú oldat vagy sebhintőpor
(tipp: Betadin, Dermaforin).
• Kötszer: Gyorssebtapasz mindig legyen nálunk, mert nemcsak a horzsolásos sérülések, hanem a városnézés, kirándulás alatt feltört, sérült láb is kellemetlen lehet. Ajánlott még néhány kisebb-nagyobb méretű steril gézkötszert is becsomagolni.







• Lázmérő, lázcsillapító: A legtöbb esetben a láz gyorsan jön, gyorsan megy, de amíg jelen van, levertséget okoz, fáradttá tesz, és ezzel megkeserítheti a nyaralás napjait. Ezért az idejében adagolt lázcsillapító (38 fok felett) nagy segítség – feltéve, ha nem krónikus vagy idült betegségről van szó.

• Fájdalomcsillapító: Fogfájás, fejfájás bárhol ránk törhet, ráadásul a fájdalomcsillapítók többsége elősegíti a lázcsökkenést is, ezért az útipatika-csomagunk egyik legfontosabb elemét alkotják. (Tipp: Algopyrin, Rubophen, Paracetamol, vagy görcsoldásra: Nospa, Papaverin.)





• Hányingert csökkentő szerek: Van, aki tudja magáról, hogy érzékeny a gyomra, és van, aki még nem. Az utazás eleve izgalommal jár, sokan nem bírják a hosszabb távú autóutakat vagy a repülést. Az émelygés és a hányinger érzete a leggyakoribb úti betegségek közé tartozik. (Tipp: a B1-vitamin, a gyömbér vagy a különböző homeopátiás készítmények kíméletesen helyrehozzák az érzékenyebb gyomrot, a hányinger hatásos ellenszere a Daedalon is.)

• Vigyünk magunkkal emésztést segítő gyógyszereket. Hányinger nemcsak az utazás miatt jelentkezhet, hanem az ismeretlen, újfajta ételektől is, amelyek a magyar gyomor számára szokatlannak tűnnek, emiatt nehézséget okozhatnak, megemésztésük puffadással, felfúvódással járhat. Különösen gondoljon a megelőzésre és az óvintézkedésre az, aki epekövességre, epegyulladásra hajlamos! (Tipp: Rennie rágótabletta vagy Bilagit.)

• Hasmenés ellen: A legtöbb esetben vírusok, baktériumok vagy olyan mikroorganizmusok okozzák, amelyek jelenlétére sokszor szinte semmi sem utal; nincs rossz szaga az ételnek, vagy nem látszik egyáltalán romlottnak. A nyaralás alatt elkapott vírusos hasmenés álalában 24–48 óra leforgása alatt elmúlik. Legfontosabb ebben az esetben, hogy pótoljuk a szervezetből kiürült folyadékot és ásványi sókat, fogyasszunk (és vigyünk magunkkal) speciális ásványianyag- és vitamintablettákat.
(Tipp hasmenés ellen: Carbo Activatus, Septolon, Imodium.)

• Székrekedésre: Előfordulhat, hogy az utazási stressz vagy az illemhelyek nem megfelelő állapota, vagy csupán az idegen környezet miatt napokig nem sikerül valami „produktummal előállni”, és székrekedésben szenvedünk. Először érdemes úgynevezett székletlazító növényekkel próbálkozni, mint a szilva, szőlő, barack, körte vagy a brokkoli, esetleg ihatunk szennateát, de vannak vény nélkül kapható növényi eredetű tabletták is, amelyek hatásosan oldják meg ezt a problémát. (Tipp: Laxbene, Agiolax.)





Extra tippünk az úti patikába:

• Papír vécéülőke-fedő: Soha nem lehet tudni, hogy milyen tisztasági körülmények közé kerülünk, a vécéülőkére manapság már amúgy sem ajánlatos ráülni, főleg nem a közillemhelyeken.
• Grépfrútmagkivonat: Bizonytalan ivóvízhálózattal rendelkező területre utazóknak tanácsos néhány csepp (3) grépfrútmagkivonatot az ivóvízbe tenni, így az fertőtlenítésre kerül. De érdemes a nyers zöldséget, gyümölcsöt is leöblíteni egy ilyen, grépfrútmagkivonattal fertőtlenített vízben. 





 


 


 


Kenőcsök külsőleg

Nyaralás alatt a leggyakoribb problémát a nap és a szúnyogok okozhatják.
• A leégést könnyebb lenne magas faktorszámú napkrémekkel megelőzni, mint kezelni. De ha már megtörtént a baj, a bőrpirosodást csökkentheti a Fenistil gél, a hámosodást pedig elősegíti a Neogranormon kenőcs vagy a Panthenol, Naksol.
• Szúnyogcsípés gyógyítására hatásosak a bőrpirosodásra, csípésre ajánlott krémek vagy a cinktartalmú rázókeverékek.











Extra tipp:
Már utazás előtt érdemes elkezdeni megerősíteni a szervezet szabadgyök-fogó védekezőrendszerét: Antioxid kapszula szedésével csökkenthetjük az UV-sugárzás káros hatásait, a bőr leégésének veszélyét, és elősegíthetjük bőrünk egyenletesebb lebarnulását.  







Allergiás tünetekre: kalciumtabletta

Allergiás vagy asztmás betegeknek sokkal körültekintőbben kell az utazást megszervezniük vagy a szállást kiválasztaniuk, hogy minimálisra csökkentsék egy esetleges roham kockázatát. Nekik érdemes kora reggel vagy estére tervezni az utazást, amikor frissebb és tisztább a levegő.
Súlyos allergiás rohamra gyógyír az epinefrininjekció vagy a kalciumos pezsgőtabletta.





Extra tipp:
Csomagoljon az is kalciumos pezsgőtablettát, aki eddig nem volt allergiás; nem lehet tudni, hogy egy idegen növényzet vagy ismeretlen étel, fűszer milyen reakciókat vált ki a szervezetünkben.











 • Nyaralás gyerekkel •


 








A nyaralás technikai részét érdemes alaposan és a legkörültekintőbb módon megszervezni. Ez némi pluszmunkát és többletcsomagot jelent, de a gyermekek biztonsága szolgálja a mi stresszmentes nyaralásunkat is.
Amire érdemes odafigyelni:
Biztonság és higiénia:
• A szobatisztaságot tanulgató nagyobb babák számára vigyünk WC-karimára tehető papírülőkét vagy a saját gyermekülőkéjét.
• Kúszó-mászó kisbabák számára érdemes átnézni a szállodai vagy apartmanszobát bababiztonság szempontjából: ellenőrizni, esetleg leragasztani a konnektorokat, vezetékeket, és megnézni, hogy ne legyenek olyan apró tárgyak a földön, amiket a szájába vehet.
• Vigyünk fertőtlenítő törlőkendőt is, hogy áttisztítsuk azokat a tárgyakat, amiket a baba majd a kezébe vesz.



Fürdőzés, napozás:

• Babák számára igen hasznos az úszópelenka, amelyben kellemesem pancsolhatnak a kicsik, anélkül, hogy a környezetükben riadalmat keltenének. A használt pelenkákat ajánlott nejlonzacskóba csomagolva félretenni, és az arra alkalmas helyen kidobni.
• Ha sokat jövünk-megyünk a nyaralás alatt, mindig legyen nálunk egy kisebb tisztába tevő csomag, amely tartalmaz két darab pelenkát, kis csomag popsitörlő kendőt, popsikrémet, összehajtható, eldobható pelenkaalátétet és néhány nejlonzacskót a használt pelenka számára.
• Fülfájás: Fürdőzés vagy úszás után kisgyerekeknél gyakran előfordulhat fülfájás, mivel a hallójárat bőre felázik, így az könnyebben begyulladhat, elfertőződhet. Érdemes ilyenkor például a homeopátiás készítmények közül Oscillococcinumot adni, mivel ez a szer magas aminosav-tartalmának köszönhetően serkenti a szervezet védekező mechanizmusait a fertőződésekkel szemben.








Mi legyen az úti patikában, ha gyerekkel utazunk?

• Lázmérő, lázcsillapító kúp (tipp: Germicid-C).
• A baba, kisgyermek rendszeresen szedett vitaminjai, gyógyszerei.
• Orvosság hasmenés, illetve székrekedés ellen (tipp székrekedésre: laktulózt tartalmazó szirup, glicerinkúp).
• Orvosság hányás, hányinger ellen.
• Kenőcs vagy spray napégés, csípés ellen (tipp: Aloe vera spray, levendulaolaj, Fenistil gél).
• Kenőcs bőrkiütésre, ekcémára, pelenkakiütésre (tipp: heveny ekcémás tünetekre hatásos a Halicar kenőcs, vagy felületes bőrsérülésre, hámosításra, pelenkakiütésre a Neogranormon kenőcs).
• Orrcsepp, orrszívó.
• Sebfertőtlenítő.






Jó tanácsok!
Ne sajnáljuk a pénzt a biztosításra! A biztosítás nélküli orvosi és kórházi ellátás külföldön nagyon sokba kerül, és bármikor előfordulhat olyan esemény, amely megnehezíti a hazautazást. 






Az úti patika összeállításában kérje ki háziorvosa tanácsát, vagy kérjen segítséget a gyógyszerészektől! A háziorvos ismeri a család betegségeit, az esetlegesen fennálló allergiákat vagy gyógyszerérzékenységet, és az úti cél figyelembevételével ad tanácsot az úti patika összeállításában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top