Életmód

Kókuszdiéta

A kókusz szó hallatán sokunk szeme elõtt pálmafás tengerpart képe jelenik meg; látjuk magunkat, amint bikiniben szaladgálunk a parton vagy sellõként csobbanunk a habokban, bomba alakkal, mert a reklámokban is így láttuk.

A romantikus álmodozók szerencséjére egy kedvelt gyümölcs nem is olyan rég a tudományos vizsgálódás középpontjába került. Több tanulmány is készült a kókuszról, amelyben különböző élettani és táplálkozástudományi szempontból vizsgálták szervezetünkre gyakorolt hatását. Kiderült róla, hogy nemcsak ízletes desszerteket lehet belőle gyártani, és vele karakteressé tenni különböző ázsiai, karibi fogásokat, de bizonyos ételekkel kombinálva felgyorsítja az anyagcserét és nagyszerűen égeti a zsírt.
Azonban óva intenénk attól bárkit, hogy a diéta kezdőlépéseként csillogó szemmel a csokoládébevonatú Bounty szelet felé nyúljon! A diéta legfőbb titka ugyanis a kókuszolajban rejlik.







Miért együnk kókuszt?

A trópusokon élő népeknél megfigyelték, hogy annak ellenére, hogy táplálkozásuk bőségesen tartalmaz telített zsiradékot (elsősorban kókuszzsírt), ritkán betegednek meg, és kevés közöttük a túlsúlyos ember. Étrendjük nagy része rizsből, kókuszból, illetve ezek lisztjéből (kókuszliszt, rizsliszt) készült ételekből, friss zöldségekből, fokhagymából, gyömbérből, gyógynövényekből és egy kevés húsból áll. Különösen kedvelt az úgynevezett gyökérzöldségek (mint az édesburgonya, jamszgyökér, gyömbér) fogyasztása. Főzés során mindennapos a kókusztermékek és a – gyakran saját kezűleg készített – kókuszolaj felhasználása is.





A kókusztejben, kókuszolajban készült ételek hatására:

• erősödik az immunrendszer,
• megvédi szervezetünket a daganatos megbetegedésektől,
• egyensúlyba hozza a vércukorszintet,
• elégeti a zsírt, és ezzel elősegíti a fogyást,
• jól beépíthető (vagy kiegészíthető vele) a Candida-diéta,
• fogyaszthatják az ételallergiások is,
• és energikusak leszünk tőle.



A diéta alappillérei

A kókuszdiéta részletes kidolgozása két táplálkozáskutató tudós és biokémikus nevéhez fűződik, akik többek között a szívbetegségek megelőzésében vagy a szójabab egészségünkre gyakorolt hatásában is folytattak tanulmányokat. Dr. Mary Enig és Sally Fallon elméletének alapja, hogy a kókuszban található olaj – bár az több mint 90%-ban telített zsírsavakat tartalmaz – speciális összetételénél fogva mégis felgyorsítja az anyagcserét és serkenti az emésztést. A megfelelő eredmény eléréséért a kókuszolajat, kókusztejet célszerű párolt hallal, többnyire nyers gyümölcsökkel, zöldséggel kombinálni, ez utóbbit is ajánlott nyersen, esetleg enyhén párolva fogyasztani. Így jobban dolgozik a gyomor, és a tápanyagok is gyorsabban felszívódnak szervezetünkben. Ehhez azonban kiegészítésképpen 2-3 evőkanál kókuszolajat kell elfogyasztani naponta.
A diéta ajánlott időtartalma: 4 hét. Ezalatt kb. –5 kg súlyveszteség várható.

Mire figyeljünk a diéta alatt?

A telített zsírok veszélye, hogy megemelkedhet a koleszterinszint, és szívritmuszavar keletkezik. Ezért akinek már van érrendszeri problémája, az ne kezdjen bele a fogyókúrába.
A diéta túlnyomó többségben fehérjét tartalmaz, ami hosszabb távon olyan anyagcsere-folyamatokat indíthat be, amelyek a vesék károsodását eredményezhetik. (Ehhez azonban hónapokig kellene ilyen étrenden élni.) Tartsuk be az ajánlott 4 hetes időtartamot.






Mit együnk a diéta alatt?

Alapvető követelmény, hogy a diéta alatt naponta fogyasszunk el 2-3 evőkanál kókuszolajat italban vagy az ételben elkeverve. Az első három hét alatt csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt, és többnyire kalóriaszegény, fehérjében gazdag ételt kell fogyasztani. Megengedett a bárány-, a csirke-, a pulyka-, a marhahús, a tojás, különböző magvak, zöldségek, salátafélék, sajtok és egy kevés rizs. Ezeket lehetőleg kókusztejben főzve vagy kókuszolajon párolva készítsük. A harmadik héttől kezdve már néhány szénhidrát is visszajöhet az étrendbe, mint a burgonya, a teljes kiőrlésű gabona vagy a gyümölcsök. Naponta 10 pohár ásványvizet kell meginni.

A diéta legfontosabb hozzávalói:

• Kókuszzsír (nagyobb bioboltokban vagy az úgynevezett ínyencboltokban kapható, kb. 720 Ft/200 g-tól): a kókuszdió szárított belsejéből sajtolják ki, majd az így nyert tejszerű terméket nagy üstökben felmelegítik, és a felületén összegyűlt zsírt összegyűjtik. Általában sárgásfehér színű, mandulaillatú. Felbontás után a hűtőszekrényben kell tárolni.

• Kókuszolaj (nagyobb bioboltokban vagy az úgynevezett ínyencboltokban kapható, kb. 490 Ft-tól): a folyékony állagú kókuszolajat inkább a melegebb égövben használják, a kókuszzsírral azonos összetételű. Kedvelt felhasználó területe India, ahol vajat készítenek belőle.

• Kókusztej (szupermarketekben, nagyobb bioboltokban vagy az úgynevezett ínyencboltokban kapható, 250 Ft-tól): kellemes, könnyű táplálék, amelyet úgy készítenek, hogy a kókuszdió belsejét megőrlik, majd leforrázzák és hosszabb pihentetés után leszűrik. 
– Rizsfélék: magas tápértékük és ásványianyag-tartalmuk miatt elsősorban a barna, a himalájai vörös és a vadrizs ajánlott.

A kókusztej házilag is elkészíthető: 2/3 bögre kókuszreszeléket forrázz le 1 bögre meleg vízzel. Tedd a turmixgépbe, és keverd 2-3 percig. Tiszta textilpelenkán vagy sűrűbb anyagú gézszöveten keresztül szűrd le, majd alaposan csavard ki a kókuszzaccot. Ezt a maradék pépet tedd ismét a turmixgépbe, adj hozzá fél bögre meleg vizet, turmixold, és szűrd le ismét. Kb. 1 bögre kókusztej lesz így belőle.

Ajánlott étrend






• Reggeli •




A reggelit mindig valamilyen kókusztermékkel készítsd. Ha az elkészítése nem igényel zsiradékot, akkor egy evőkanálnyi kókuszolajat keverj bele az italba vagy az ételbe.

Omlett kókusztejjel dúsítva: 1 evőkanál kókuszolajon sütve, esetleg gombával, paprikával kiegészítve.
Kókuszturmix: kókusztejjel, egy kiskanál vaníliaaromával, 1-2 evőkanál porrá őrölt kókuszreszelékkel és kevés ásványvízzel dúsítva, jégkockával összeturmixolva. A harmadik héttől banán vagy ananász is tehető bele.
Kókuszos zabpehely: kókusztejben főzve, egy kiskanálnyi juharsziruppal ízesítve és kókuszreszelékkel megszórva.






• Ebéd •




Nincs megkötés, lehetőleg grillezett vagy natúr hús és hal legyen zöldsalátával vagy párolt zöldséggel.












• Vacsorára •





A köret egy része lehetőleg kókusztejben párolt rizs (barna, vörös vagy vadrizs) legyen.

Csirke citromos, gyömbéres szószban: A csirkemelleket vagy -combot fűszerezd sóval, borssal, és 2-3 evőkanál kókuszolajban süsd meg mindkét oldalát barnulásig. Adj hozzá 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 kiskanálnyi reszelt friss gyömbért és 1 egész citrom levét. Öntsd fel kevés húslével, és fedő alatt párold készre. Köretnek párolt spenót és rizs ajánlott (lehetőleg barna, vörös vagy vadrizs legyen).

Thai kókuszos lazaccurry: Egy wokban melegítsd fel a kókusztejet (kb. 2,5 dl), adj hozzá 2 evőkanál piros currypasztát és 1 dl vizet, majd 1 evőkanál mézet. Kevergetve forrald fel a szószt. Tedd bele a lazacszeleteket, és 10 perc alatt párold puhára. Köretnek barna, vörös vagy vadrizs ajánlott. [Ez a recept kiváló alap a továbbvariáláshoz: elkészíthető kockára vágott csirkemellfilével és variálható különböző zöldségekkel, mint a cukkini, padlizsán, bébikukorica, esetleg zöldborsó, franciabab (zöld színű bab), gomba stb. A currypaszta és a vörös rizs nagyobb bioboltokban vagy az úgynevezett ínyencboltokban kapható.]

Kókuszos csirkesaláta: Egy filézett csirkemellet vágj fel csíkokra. Keverj össze 5 dkg kókuszreszeléket 5 dkg darált mandulával és egy egész tojással. Hempergesd meg a csirkemelldarabkákat ebben a masszában, majd süsd készre 2-3 evőkanál kókuszolajon. Tálald citromos-olívaolajos szósszal meglocsolt zöldsalátával.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top