Életmód

Naptejeket teszteltünk

Az önfeledt napozás közepette sem szabad megfeledkeznünk a bõrünk egészségérõl. Mielõtt napra mennél, feltétlenül kend be magad fényvédõ faktoros naptejjel. De hogy melyikkel is mehetsz biztosra? Kipróbáltuk...

Garnier Ambre Solaire SPF 10

Ez a hidratáló naptej alacsony védőfaktoros, így akkor használd, ha normál típusú a bőröd, vagy ha már naphoz szokott. Az összetevői között megtalálod az E-vitamint és kaktusz-Nutriflavone-t, ezeknek köszönhető, hogy hatékony védelmet biztosít a leégés ellen és gátolja a bőr idő előtti öregedését. A kupakja erősen zár, mégis könnyű felpattintani, bátran bedobhatod a strandtáskába.

A krém lotion állagú, picit folyósabb is, mint a többi letesztelt termék, de épp ezért jól is kenhető, nem kell órákig vacakolni vele, amíg felszívódik. Nincs ragacsos utóérzet a bőrön, az illata is kellemes. Ideális választás, ha a városban rohangálsz, de vízparton sem szenvedtünk égési sérüléseket, szóval nyugodtan rábízhatod magad.

Megjegyzés: Bőrgyógyászatilag tesztelt, optimálisan védi a bőrt az UVA- és UVB- sugaraktól a szabadalmaztatott Mexoryl SX fényszűrő segítségével.

Ár: 2799 Ft














Olvasd el ezt a cikkünket is:  Barnulni is csak ésszel érdemes »
Hawaiian Tropic 40 Sensitive
 – Vízálló naptej, 40-es védőfaktor

A viccesen hangzó nevű naptejet már messziről fel lehet ismerni összetéveszthetetlen, igen intenzív kókuszillatáról. Az amerikai regényekben gyakorlatilag a naptej szinonimájaként szokták emlegetni.
A flakonnak egészen durva narancsszíne van – na pont ilyenre nem szeretnénk lesülni a használata után. Az amúgy is nehezen felpattintható kupakkal akadt némi problémám – gyakorlatilag 3-4 használat után letört, így ez a krém már tuti nem jön velem a tengerpartra (pedig 40-es védőfaktorral pont ott tenne jó szolgálatot).
A krém fehér, picit zsírosabb állagú, épp ezért nehezebb is alaposan elkenni, viszont egyáltalán nem ragad, és selymes, illatos lesz tőle a bőrünk.
A naptejet A-, C- és E-vitaminokkal dúsították, és vízálló is, ami persze nem jelenti azt, hogy ne kéne újra és újra bekenni magunkat, ha ki- és bemászkálunk mondjuk a tengerbe. Tényleg jól véd a leégéstől.

Megjegyzés: Használatát a Nemzetközi Bőrrák Alapítvány ajánlja.
Hatékony UV-napszűrőt tartalmaz, amely elnyeli a nap káros UVA-, UVB- és infravörös sugarait.









Garnier Ambre Solaire Clear Protect SPF 15 frissítő napozózselé

Bizton állíthatom, a kipróbált termékek közül ez volt a legbizarrabb darab. A frissítő napozózselé ugyanis leginkább a hajzseléhez hasonlít, színében és állagában is, így először kicsit ódzkodtunk tőle, de aztán összeszedtük minden bátorságunkat, és jól bekentük magunkat. A könnyű zselé jól kenhető, gyorsan felszívja a bőr, illata enyhén alkoholos, így az arcodat semmiképp ne kend be vele. Mi egy délelőtti városban járkálós napon próbáltuk ki, ott bizonyított.
Világos típusú vagy már naphoz szokott bőrre ajánlatos használni, közepes fényvédelemmel van ellátva. Ez a termék is tartalmaz E-vitamint és kaktusz-Nutriflavone-t, így frissítő hatású, bőröregedés-gátló hatású.

Megjegyzés: Ne használd arcon!


Optimálisan védi a bőrt az UVA- és UVB-sugaraktól a szabadalmaztatott Mexoryl SX fényszűrő segítségével.

Ár: 3099 Ft









Vichy Capital Soleil SPF 30 – Napvédő spray

A Vichy napozótermék-család jól megszokott fehér-narancs színeiben pompázik a flakon. Hatalmas műanyag kupakja könnyedén eltávolítható. Én imádom a spray kiszerelést, mert lusta vagyok végigkenegetni magam a hagyományos tubusos-nyomkodós krémekkel.

Ezzel viszont csak végigspriccelem magam, és egy hanyag mozdulattal picit elkenem magamon a krémpermetet. Egy probléma szokott előfordulni az ilyen krémeknél (igaz, ennél a terméknél még nem tapasztaltam) – egy idő után eldugulhat a pumpa, és az istennek nem lehet kiimádkozni a flakonból a matériát. A nyomófej azonban szerencsére lecsavarható, így bármikor kimoshatjuk a pumpát, illetve ha minden kötél szakad, akár anélkül is használhatjuk a krémet.
A naptej fehér színű, kellemes illata van, pillanatok alatt felszívódik. Nem ragad, nem zsíros, sőt, nagyon enyhén „matt” érzést kelt. A kezünket azért érdemes megmosni a használata után.

Ár: 3509 Ft









La Roche-Posay Anthelios naptej SPF 40

Az igen magas fényvédő faktoros naptejet kifejezetten világos, érzékeny bőrre ajánlják, nagyon erős UVA- és UVB-védelemmel van ellátva. Az biztos, hogy egy velencei-tavi kenutúrán már bizonyított – egy kicsit sem fogott meg a nap, pedig nagyon erősen tűzött.
Bársonyos állagú, enyhén zsíros krém, amelyet könnyű felvinni és elkenni.

A csomagoláson az áll, hogy illatanyagmentes, ami azért nem teljesen igaz – egy halovány kellemetlen, gyógyszertári illata azért van, de nem kibírhatatlan.
Tubusos kiszerelésben kapható felpattintható kupakkal, és mivel mindössze 100 ml-es, könnyen elfér a legkisebb női táskában is.

Megjegyzés: Egyedülálló fényszűrő rendszere, mely Mexoryl XL és Mexoryl SX fényszűrők kombinációja, megóvja a bőrt a napozás alatt még a sejtkárosodást okozó UVA-sugárzástól is. La Roche Posay termálvizet tartalmaz, mely szabadgyök-megkötő tulajdonságú szelénben gazdag.

Ár: 3599 Ft









AVON Bronze 25 vízálló naptej

A műanyag flakon nem igazán áll kézre, picit ormótlan, könnyen kicsúszik az ember kezéből, és a kupakja sem zár rendesen. Én nem merném csak úgy lazán a táskámba dobni, de ha beleteszed egy plusz kis nejlontasakba, nem lehet vele gond. 
Könnyű, jól kenhető hidratáló fényvédő, az illata azonban kifejezetten kellemetlen, így nem szívesen kenem magamra. Egyébként az érzékeny bőr igényeinek megfelelően fejlesztették ki, fotostabil UVA-, UVB-szűrőjének segítségével 25-szörösére növeli a bőr természetes védekezőképességét.

Megjegyzés: A ruhán elszíneződést okoz, így a fürdőruha-közeli részeknél óvatosan bánjunk vele.









Nivea Sun napozóspray 30

Jól kézre álló, pont a markomba passzoló darab. A flakon kupakját egy erőteljes rántással tudjuk eltávolítani, de nem is baj, mert így tuti biztos, hogy jól is zár, és nem fogja összemaszatolni a strandtáskánkat. Ez is egy napvédő spray, pumpás adagolóval. Spricceld a kívánt mennyiséget a bőrödre, és csak simítsd végig… azonnal felszívódik, egy icipicit ugyan ragad, de egyáltalán nem vészes. Illata épphogy csak van, igaz, az kellemes.
Szerintem ez az a napvédő tej, amivel még a pasik is szívesen kenik be a hátadat, mert semmi macera nincs benne.
Igaz, hogy elég magas a faktorszáma, de ebben a kánikulában munkába menet előtt is gyorsan befújom magam vele.
A termék vízálló, de úszás és törülközés után érdemes újra bekenni magad. A bőrazonos Hydramine-tartalmú ápoló formula hosszan tartó és intenzív hidratálást nyújt.

Megjegyzés: Használat előtt mindig rázd fel a flakont. Bőrgyógyászatilag tesztelt.

Ár: 3259 Ft







 









SunDance – naptej, 12 faktor


A DM kitalált egy okosságot – persze simán lehet, hogy nem ők találták ki, de itthon náluk láttam –, hogy minikiszerelésben is árulnak egyszerű kozmetikumokat. Ilyen a 12 faktoros SunDance naptej is, mely – bár nem vagyok egy kimondott paragép – április vége óta ott lapul mindig a táskámban.

Illatra semmi extra, a legklasszikusabb naptej flasht hozza, de ebben az esetben mélyen lenyűgöz a praktikum, tudja a 12 faktort (ha jól emlékszem, magasabb faktorszámmal is kapható), hosszúra nyúlt városnézésre tökéletes megoldás.

Talán egy kicsit nyákot hagy, de mint mondtam, ebben az esetben ez sem borzolja a kedélyeimet. A doboz egyébként elég strapabíró, eddig még sosem folyt ki a táskám követhetetlen tartalmára. Ez az ő (egyik) szerencséje.







Vichy Capital Soleil
50+

Igen sok anyajeggyel áldott meg a sors, ezért nagyon félek a leégéstől, hámlástól és minden, a nap által kiváltott bőrbetegségtől. Ezért csak olyan krémet választok, ami totális védelmet biztosít a káros sugaraktól. Választásom így esett idén is a Vichy Capital Soleil család gyermekeknek kidolgozott és 50+ faktoros fényvédővel felvértezett naptejére.

Ez az arcra és testre egyaránt használható vízálló krém illatmentes, a bőrre kenve könnyen felszívódik, nem vált ki zsíros-ragacsos érzetet. Fekete pontot csak azért kaphat, mert a kenceficézés közben fehér foltot hagyhat a fürdőruhán, ami a kelleténél kissé folyékonyabb állaga és tubusos kiszerelése miatt viszonylag gyakran előfordul velem.


Megjegyzés: Csak patikában kapható.



Ilcsi – Paradicsomos naptej


Most mondjam azt, hogy hét éve csak ezt használom? Ezt mondom, mert ez az igazság. Vannak a világban a reklámok, meg a marketingakciók és az összes trükk, amivel próbálnak meggyőzni minket bizonyos termékekről. Ez egy dolog.



De a legfontosabb informális csatorna az élet nagy dolgaiban: a barátnő. Mert bizony ezt nekem a barátnőm ajánlotta, először persze kételkedve néztem r᠖ mert a kételkedés lételemem –, de aztán kipróbáltam. A vízitúrán mindenki furcsán nézett rám, mit villogok a világ legegyszerűbb fehér tubusával, és a fiúk egy kicsit az illatát is furcsállották, de a harmadik nap után valahogy mindenki rákívánt a tubuskámra, ugyanis én voltam a csapat legcsokibb nője. Egy percig nem égtem le, és csodálatos feketecsoki-színem lett. Azóta elválaszthatatlanok vagyunk.

Egyetlen kicsi nehézség van vele – hála annak, hogy nem tömik tele kemikáliával –, hogy lehetőség szerint hűtőben kell tartani, és sajnos tűző napon becsomósodik. Ez tény, de attól még imádni való.

Megjegyzés: A terméket Ilcsi kozmetikákban tudod megvásárolni.









Napozás után…

A napozás dehidratálja a bőrt, ezért soha ne felejtsd el utána hidratáló, nyugtató hatású krémmel bekenni magad.
Garnier Ambre Solaire After sun
Napozás utáni intenzív bőrregeneráló testápoló kaktuszkivonattal

A helyes, a tenger színével harmonizáló, türkizkék műanyag flakon régi ismerősöm. Az adagolást nyomófejjel oldották meg – nekem ez nagyon bejön, mert praktikus, és nem fordulhat elő, hogy a kelleténél több krémet nyomok magamra.
Maga a testápoló fehér színű, inkább lotion állagú, jól kenhető, nem ragad és nem is zsíros. Azonnal beszívódik a bőrbe, és az illata egyenesen mennyei. Én már jó ideje használom ezt a terméket – ha megérzem az illatát, mindig eszembe jutnak az adriai nyaralások, és legszívesebben csomagolnék is…
A készítmény egyébként kaktuszkivonatot tartalmaz, így gyorsan megnyugtatja a bőrt, és megszünteti a napozás utáni viszkető, égető, húzódó érzést. Én minden alkalommal használom, ha több időt töltöttem napon, nem csak kifejezetten leégésnél, mert kellemes hűsítő, bőrnyugtató hatása van, szóval jobban jársz vele, mint egy hagyományos testápolóval. Mielőtt magadra kennéd, mindenképpen zuhanyozz le.

Ár: 2199 Ft






 






AVON – Bronze aftersun


Legelébb azt hittem, a doboz zöld. De el kellett fogadjam a tényt, hogy maga a zselé tündököl valami furcsa kékeszöld, csillogó színben. A kiszerelés teljesen praktikus, pumpálós darab, de a színét nem bírom feledni. Eleve nem szívesen kenek magamra bármit, aminek ennyire mesterséges színe van.

De ha megugrom ezt a fixációmat – márpedig megugrottam –, akkor sem lesz jobb a helyzet, mert bizony a zöld megmarad a bőrömön. Meg bizony. Nem tűnik ám el a szín, ahogy reméltem, hanem hercig ufóvá válok. Most biztos lehet azt mondani, hogy sokat kentem, de amikor a bőröm kicsit odakozmált, igyekeztem jó alaposan kényeztetni. Az eredmény egy kicsi zöld emberke lett – jómagam –, és sajnos a krém által kékre-zöldre fogott ruhácskáim.
Pozitívumként említhető, hogy az illata kellemes, és panthenolt is tartalmaz, ami tényleg nyugtatja a bőrt.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top