Életmód

Karcsúság japán módra

Zöld tea, hal és sok-sok zöldség. Ezek az ételek rengeteg, sokunk által már jól ismert fogyókúra alappillérei. Ezen alapul a tradicionális japán konyha szokásaira épülõ karcsúsító diéta is, amely már Amerikát is meghódította!

Japanológia

A távol-keleti kultúrák varázsa sokszor megérinti az embert, a japán konyháról mégsem tudunk sokat; ismertségben és kedveltségben jóval elmarad a népszerű indiai, thai vagy kínai gasztronómia mögött. A japán konyhában használt ízek, formák szokatlannak tűnnek a magyar gyomornak. Amikor a japán konyhára gondolunk, automatikusan a szusi, a nyers hal vagy a tempura jut az eszünkbe, holott a japánok egyáltalán nem eszik ezeket az ételeket mindennap. Azt viszont több tudományos forrás is hangsúlyozza, hogy a japán emberek a legegészségesebbek a világon, ami elsősorban étkezési szokásaiknak köszönhető!





Még több diéta: klikk ide!
Két asszony





Hogy mennyire változatos és egészséges a japán konyha, azt napjainkban két hölgy is próbálja népszerűsíteni szerte a nagyvilágban. Az egyik hölgy Kurihara Harumi – hazája sztárséfje –, akinek „Harumi japán ételei” című könyve a 2004-es Gourmand Szakácskönyv Világversenyen első helyezést ért el. Az 58 éves korában is még igencsak filigrán, fiatalos külsejű hölgy igen tekintélyes birodalmat épített föl az autodidakta módon elsajátított gasztronómiai tudásával.
A másik hölgy Naomi Moriyma, a negyvenes éveiben járó (de épphogy húsznak kinéző), Amerikában élő, japán származású reklámszakember, aki a japán diétáról szóló könyvében nemcsak hogy azt mesélte el, hogyan sikerült a hamburgereken, gyorsétkezdéken és egyéb génkezelt, tartalmas amerikai ételeken megszaporodott kilóitól, szám szerint 18-tól megszabadulnia a gyökereihez visszatérve, hanem megosztotta a japán hölgyek karcsúságának és hosszan tartó fiatalosságának titkát is.

A nemzeti eledel: szója, rizs, tengeri moszatok, zöld tea

Japán területén évszázadokon át nagy volt a szegénység, éhínség pusztított, mivel a termőföldek többsége rossz minőségű volt, és nehezen művelhető. Szükség volt egy olyan növényre, élelmiszerre, ami helyettesíti a nehezen hozzáférhető húsféléket, halakat, és ugyanolyan tápláló. Ez lett a szója, amit kínai vándorútjuk során hozott az országba néhány szerzetes.
A szegénység leleményessé is tette a japánokat, és az élelmezés során igyekeztek minden elérhetőt felhasználni. Így dolgozták fel a tengerből elérhető moszatot, algát stb.
A rizstermesztés is Kínából eredt, még az időszámítás kezdete előtt vették át a japánok, de mivel az ország földrajzi adottságai nem voltak olyan kedvezőek, csak kevés földterületen adatott meg a rizstermesztés lehetősége, ezért elég sokáig, a 19. századig szinte csak a gazdagok engedhették meg maguknak a rizs fogyasztását.
Minden étkezés fontos része a tea, kedveltségét jellemzi, hogy az éttermekben ingyen kínálják meg vele a vendégeket.







A diéta alapszabályai

Egyél „jó” szénhidrátokat (teljes gabonákat vagy ebből készült tésztaféléket, hüvelyeseket, magvakat), sok friss zöldséget, gyümölcsöt és barna rizst.
Tipp: Kóstold meg a miszolevest, a lazacfilét reszelt retekkel megszórva, szójaszósszal meglocsolva, és igyál mugicha teát (édesített árpatea). Próbáld ki a ramen tésztát (kínai tojásos tészta hullámos és téglalap alakúra szárítva) húslével megfőzve, gyömbérrel, szójaszósszal ízesítve. Vagy a sobát (hajdinatészta) halalaplé-szójaszósz-rizsbor keverékébe mártogatva.
Egyél több halat, mint eddig! Próbáld ki a lazacot és a makrélát, a szardíniát (ne csak konzervben) és a pisztrángot. Ezek mind igen gazdagok ómega-3-zsírsavakban, amelyen nemcsak kortalanná teszik az embert, hanem megvédenek a szívinfarktus ellen is.
Iktasd be az étrendedbe a rizs (rövid szemű, fényezetlen fehér rizs vagy barna rizs) és szója fogyasztását!
Tálalj kis adagokban, szinte falatokra bontva. A japán adagok eredendően kicsik, és nagy gondot fordítanak az esztétikus tálalásra. Még az otthonról elvitt ebédet is elkülönítve, szépen elrendezve csomagolják be egy uzsonnázódobozba. Szendvics helyett rizs, savanyúság, és még 4-5-féle ételből áll a take-a-way (vidd magaddal) menü, ami tartalmazhat sült halat, rántott vagy párolt zöldséget, rántott rákot, tésztasalátát, sült rizsgombócot stb.





Tipp: Szedj mindig keveset a tányérodra, így elkerülöd a „teleettem magam” vagy a „mindjárt kidurranok” érzését. Még jobb, ha beszerzel egy több darabból álló kisebb tálalóedény-készletet, és az étel minden egyes hozzávalóját külön-külön – amúgy japán módra – tálalod fel.







Ne hanyagold el a reggelit! A japánoknál elég gyakori, hogy levessel, többnyire miszolevessel kezdik a napot, amit savanyúsággal és rizzsel egészítenek ki. Ezenkívül még kerülhet az asztalra sült vagy szárított hal, párolt zöldség vagy tojásrántotta is. A reggeli és az ebéd általában gyors és egyszerű ételekből áll, míg a vacsora többfogásos és minden szempontból igényesebb étkezés. De a főfogás sem egy nagy adag húsból és köretből áll, hanem sokféle kisebb adag ételből, amiből kedvére csipegethet az ember.
Ne egyél kenyeret, hanem helyettesítsd rizzsel.
Főzz kevés zsiradékkal! A japánok sokkal jobban kedvelik a nyers ételeket, mint az alaposan átsülteket, ezért szinte nem is használnak zsiradékot.










Tipp: Mivel a mi gyomrunk nehezebben áll át a nyers vagy félig nyers kosztra, a húsok, halak, zöldségek főzésére használj bambuszpárolót, az ebben készült étel könnyű lesz. 








Desszertnek kicsi apóságok! A japánok az étkezések után nem nagyon esznek desszertet, ha mégis, akkor apró, bonbonnyi méretűeket, sok gyümölccsel. Tipp: mellőzd a vajas-krémes házi süteményeket a nagyanyó konyhájából, kerüld a tortákat, és fogyassz helyettük friss idénygyümölcsöket.

Mi legyen a hűtőszekrényben?

• Friss zöldség (nyáron) salátának, (télen) levesnek, különösen hasznos a fehér jégcsapretek vagy a shiitake gomba (fagyasztva vagy szárítva),
• tofu,
• tengeri herkentyűk frissen vagy fagyasztva,
• tengeri moszatok, algák (szárítva, krém vagy por formában), nori lapok, kombu, arame, wakame stb.,
• halak: lazac, pisztráng, szardínia, makréla,
• teljes kiőrlésű liszt,
• tésztafélék (durum-, rizs- vagy hajdinalisztből),
• teák: zöld tea, gyógytea, árpatea (mugicha), kombutea,
• rizs: barna rizs vagy rövid szemű, fényezetlen fehér rizs,
• ízesítők: miszo, soju, tengeri só, rizsecet, főzőrizsbor (mirin), gyömbér, fokhagyma, umebosi szilva, szezámmag, szezámolaj, olívaolaj.





Próbálj meg minél több speciális alapanyagot beszerezni az erre szakosodott keletifűszer- és élelmiszerboltokból, és ha a diéta alapszabályait is betartod, akkor nemcsak karcsúsodni fogsz, de elsajátíthatsz egy egészségmegőrző étrendet is. 





Segédszótár a japán diétához





Agar-agar:
tengeri algák sejtfalából nyert növényi zselatin, amit pudingok, gyümölcszselék, levesek, szószok sűrítésére alkalmaznak.
Arame: sötétzöld színű, kissé édes tengeri alga.
Hiziki: szárított, fekete színű, kesernyés ízű tengeri hínár.
Kelp: tengeri hínárok csoportja.
Koji: erjesztett ételek készítésére használják ezt a baktériumokkal beoltott gabonafajtát.
Kombu: levesek ízesítésére használt nagyméretű tengeri hínár, zöldséggel, hüvelyesekkel együtt főzve (lásd még kelp).
Miszo: sűrű, erjesztett krém szójababból, kojiból és tengeri sóból. Készíthetik szója helyett rizsből vagy árpából.
Nori: zöld algából készült vékony, szárított lap. Összemorzsolva ételek ízesítésére használják.
Soba: sötétbarna hajdinalisztből készült, spagetti formájú tészta.
Soju: light szójaszósz szójababból, pörkölt búzából, tengeri sóból és kojiból.
Umebosi: japán szilvaféléből készült savanyúság.
Wakame: ízesítésre használt tengeri hínár, a miszoleves gyakori kísérője.
Wasabi: vízitormából készült csípős krém.






Az alapnyagokat itt szerezheted be:

Culinaris
1036 Budapest, Perc u. 8.
1067 Budapest, Hunyadi tér 3.
http://www.culinaris.hu

Vásárcsarnok – Ázsia bolt az alagsorban
1093 Budapest, Vámház körút 1-3.
www.csapi.hu



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top