Életmód

Mobbing – avagy lelki erõszak a munkahelyen

Kevés ember van, akit a munkahelyén még nem ért igazságtalanság, nem vált gúnyolódás áldozatává. A mobbing azonban nem egy összezördülésrõl szól, hanem a munkatársak csoportos, kitartó támadásáról.

Ha valaki a kollégái áldozata lesz, általában sikertelenül küzd az igazáért. Teljes az összefogás, a kipécézett munkatársnak esélye sincs. A stressz miatt romlik a teljesítőképessége, előbb vagy utóbb hibázik, a legvégén pedig elbocsátják, vagy maga mond fel. A cél a megszégyenítés, az ellehetetlenítés.






Mi is az a mobbing?


A mobbing szó az angolból jön, jelentése: megtámad, ostromol. A munkahelyi mobbing áldozatai egy héten legalább egyszer, ok nélkül megalázó, kellemetlen helyzetbe kerülnek munkatársaik miatt. Rossz hírét keltik, eltűnnek iratai, kiközösítik, kibeszélik, hirtelen csend támad, mikor megjelenik, megoldhatatlan feladatokat bíznak rá. Áldozat pedig bárkiből lehet.


A folyamat


A mobbing általában egy helytelenül vagy nem teljes egészében tisztázott konfliktusból ered. A szakmai nézeteltérés így könnyen átcsap személyes veszekedésbe. Amikor a többi munkatárs érzékeli a feszültséget, megtudják, miről van szó, elszabadul a pokol. A vita egyik résztvevője áldozattá válik, ő lesz minden rossz okozója. Még az addig barátnak hitt kollégák is magára hagyják. Ez az áldatlan állapot még az érintett személy magán- és családi életére is kihat. Rosszkedvű lesz, mindenben és mindenkiben ellenséges szándékot vél felfedezni. Hogy ne menjen tönkre a teljes szociális hálója, jól teszi, ha mielőbb pszichológiai segítséget vesz igénybe. Ha ez sem segít, nem marad más, mint a munkahelytől való elszakadás, akár önként, akár felkérésre.






A zsarnokok és az áldozat

Bárkiből lehet áldozat! A munkával járó stressz és felelősség hatalmas nyomást jelent minden dolgozó ember számára, így hibák forrása lehet. Ezek pedig támadási felületet adnak, ami nagyon jó alapja az első konfliktusnak. Könnyebben válhatnak áldozattá, akik valamilyen kisebbségi csoporthoz tartoznak vagy hátrányos helyzetűek. A kiszemeltek általában tehetségesek, szorgalmasak.
És hogy kik is a zsarnokok? Olyan személyek, akik valamiért vetélytársat látnak az áldozatban. Nagyon félnek attól, hogy kiderülhet a hozzá nem értésük, alkalmatlanságuk. 











Jelek:

• ha megjelensz a munkahelyeden, hirtelen csend lesz;
• teljesítményedet állandóan kritizálják, nem tudsz elég jó lenni;
• nem tartanak jó szakembernek, feladatokat vesznek el tőled;
• megjegyzéseket tesznek a vallásodra, nemzetiségedre vagy nemi hovatartozásodra;
• visszahallod, hogy a hátad mögött kibeszélnek, valótlanságokat állítanak rólad.  







Védekezz!


• Ha valamelyik kolléga nem köszön, kérdezz rá négyszemközt, hogy mi ennek az oka!
• Ha érkezésedkor elnémulnak, rögtön tudakold meg, miért. Ne gátoljon meg annak a lehetősége, hogy rossz dolgokat mondanak, ez a jó megoldás!
• Ne vonakodj segítséget kérni, keress társaságot pártatlan munkatársaidban. Oszd meg gondjaidat a barátaiddal, partnereddel! A lényeg, hogy ne fojtsd magadba érzéseidet!
• Próbálj belelátni az ellenség fejébe! Gondold végig alaposan, mivel vívhattad ki ellenszenvüket!
• Az értekezleten hívd fel a figyelmet az együttműködés hiányára! A helytelen munkamegosztás is lehet a kiközösítés oka. Ilyenkor a kulcs a vezetőség kezében van.
• Építsd fel a lerombolt önbizalmadat! Keress olyan hobbit, tevékenységet, ami örömet okoz, és sikeresnek érzed magad általa! Fellépésed legyen határozott, magabiztos.
• Fontos, hogy tudj nemet mondani!





Nyugati országokban már külön internetes segélyközpontok léteznek a mobbing áldozatai számára. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top