Életmód

Titkárnõ vagy menedzserasszisztens?

Ma már egyre gyakoribb, hogy diplomások töltik be az asszisztensi pozíciókat. És még ez sem elég: magas szintû nyelvtudás – akár több is – szükséges, hogy megállják a helyüket. Persze a fizetés is ennek megfelelõ.

Ha létezne az a bizonyos időutazás, és felraknánk a gépre Magdikát, a vezér titkárnőjét, hogy miként állja meg a helyét egy multinál a nagyfőnök mellett, valószínűleg érdekes tapasztalatokat gyűjthetnénk. Magdika reggel megfőzné a jó erős feketét, kikészítené a gépelnivalókat, mikor megcsörren a telefon. Borostás hang, csak egy szót sem ért belőle. Valami miszter. Micsoda erőszakos alak, már harmadjára hívja a főnököt. Ha akar valamit, fogadjon tolmácsot. Kilenctől értekezlet. A főnök int, hogy menjen be. Jó, jó, micsoda, hogy hozza a laptopot is? Vezessen jegyzőkönyvet? Angolul? Utána szignózza le mindenkivel, küldje tovább. Készítsen elemzést! Számolja ki a marketingesek jutalékát! Sztornóztassa le a tegnapi számlát! Szervezze meg a főnök hétvégéjét! Adjon fel álláshirdetést… És Magdika zokogva könyörögne, hogy ültessék vissza az időgépre.





Titkárnők régen és ma… két külön világ. Nem is véletlen, hogy a modern titkárnő már menedzserasszisztens, mintegy utalva a munka különbségére. Hogy már régen nem elég egy félmosoly, egy erős fekete, szűk kiskosztüm a boldoguláshoz.

Csak diplomások?


Bár tény, hogy a cégek egyre gyakrabban alkalmaznak diplomásokat, az érettségizetteknek is jut lehetőség bizonyítani. Legfontosabb követelmény a nyelvtudás, melyet még akkor is számon kérnek a felvételi interjún, ha később egy árva mondatot se kell majd mondani idegen nyelven. Kicsit presztízsértéke is van ennek, maga a főnök is kényes arra, hogy titkárnője több nyelven beszél – különösen akkor, ha ő maga nem brillíroz. Multiknál persze más a helyzet, egy amerikai üzletember mellé csak perfekt angol jelentkező jöhet szóba.

A diploma szintén a cég ázsióját emeli, a legtöbb asszisztensi pozícióban valójában nincs is szükség felsőfokú végzettségre. Frissen végzetteknek viszont remekül jön egy ilyen álláslehetőség, ezért szívesen elhappolják az érettségizettek elől a pozíciót. Évek múltán persze változnak a dolgok: a diplomást nem elégítik ki a feladatai, más állást keres, és jön az újabb diplomás, aki két év múlva szintén továbbáll.







Tipp:
• Ha frissdiplomásként asszisztensi állást keresel, a felvételi interjún meg kell győznöd az ott lévőket: rád hosszú évek múltán is számíthatnak.
Légy alázatos: a maximumot akarod nyújtani, mindent megtanulni ezen a területen!
De légy ambiciózus is: ha egyszer kinövöd a pozíciót, csakis a cégen belül szeretnél maradni.
• Ha érettségizettként keresel állást, azzal nyerd meg magadnak a felvételiztetőket, hogy a hűségedet hangsúlyozod. Neked ez a pozíció az álmod, ebben a tökéletességre törekszel, és rád majd két év múlva is számíthatnak.  









Tapasztalat


Mint minden munkánál, a legtöbbet a tapasztalat számít. Tudják ezt a munkáltatók is, és legszívesebben a gyakorlattal rendelkezőket választják.









Tipp:

• Diplomásként a nyári szünet alatt vagy érettségi utáni nyáron próbálj időszakos munkára asszisztensi állást keresni. Már egy-két hét titkárnő-helyettesítés a hasznodra válhat, amit aztán bőszen ecsetelhetsz az önéletrajzodban. 

Szólj hozzá a fórumokhoz!

• Titkárnő vagyok »
• Titkárnő vs. kávéfőző »
• Titkárnői fizetés mennyi? »
• Titkárnők! »

Álláskereséshez:

• NLC-álláskereső »
• Profession.hu »


Sokszor meg se nézik, hogy hol és hány évet töltött el a jelentkező, elég annyi, hogy nem teljesen ismeretlen terepen kezdi a pályát.

Arról azonban mi is gondoskodhatunk, hogy ne számítsunk kezdőnek.


Titkárnőképzés?


Elég csak kinyitni az újságot, és ömlenek a hirdetések: titkárnőképzők, oklevelet adó menedzserasszisztensi iskolák, titkárnő-közvetítők… Megoszlanak a vélemények, hogy mit ad és mennyit ér egy titkárnőiskola, de kétségtelen előnyei azért vannak: megtanítanak vakon gépelni, ami később nagyon jól jön. Busás haszonért, de elintézik, hogy legyen tapasztalatunk, referenciánk a majdani álláskeresésnél. Még állást is szereznek.
A képzés egyszerű: néhány hónapos elméleti oktatás után az iskola segítségével elhelyezkedünk egy cégnél. Több hónapig dolgozunk, de a fizetség az iskoláé, cserébe az elméleti oktatásért és az állásért. Úgy fél év múlva kapjuk meg az oklevelet, szerencsés esetben maradunk a cégnél, ahol eddig is dolgoztunk, vagy pedig a papírunkat lengetve, immáron tapasztalattal a hátunk mögött keresünk állást. Nem kérdés, hogy jóval előnyösebb helyzetből indulva, mint fél éve.










Erika: Sokdiplomás titkárnő 



„Mérnökként végeztem. Hogy pontos legyek, nulla lehetőségem volt a szakmámban elhelyezkedni. Ha egy mérnöki állásra jelentkeztem, fiatal nőként, tapasztalat nélkül, még a felvételi interjúkra se jutottam be. Teltek a hónapok, már kezdtem kétségbeesni. Az újságot böngészve gondoltam arra, hogy menedzserasszisztensként próbálkozom. Több helyre beadtam a hirdetésem, végül egy külföldi kis céghez kerültem. Azt mondták, titkárnő leszek, de hirtelenjében maguk se tudták, hogy mit bízzanak rám. Ezért mindent rám bíztak. Én meg alig tudtam valamit megcsinálni. Hamar híre ment, hogy diplomás vagyok, ezt nem is győzték elégszer az orrom alá dörgölni: egy papír lemásolásához nem kell diploma, egy kimutatáshoz nem kell diploma… Két hét múlva már nem dolgoztam a cégnél. Úgy éreztem, teljesen csődöt mondtam: még titkárnőnek se vagyok jó. Így kerültem egy menedzserasszisztens-képző iskolába, ahol egy gyorstalpaló képzés után már egy irodában ücsöröghettem. Védve voltam, hiszen az iskola diákjaként kerültem be, de mégis bizonyítani akartam, hogy ha letelik a gyakorlat, ki is nevezzenek. Négy hónap alatt sok mindent tanultam. Leküzdeni a lámpalázamat, kinőni a kis nyuszi szerepből, felismerni az értékeimet. Négy hónap után hiába kértek, már én nem akartam maradni a cégnél. Jobb állásokat pályáztam. A siker nem maradt el: titkárnői oklevelemet, diplomámat, tapasztalatomat ecsetelve két kézzel kapkodtak utánam a felvételiztetők.”





Pályakezdőként bruttó 140 ezer, multiknál a duplája is

A titkárnők keresete széles skálán mozog. Pályakezdőként bruttó 140 ezer, diplomásként bruttó 180 ezer forintra számíthatnak. A multiknál nagyobbak a bérek: magas szintű nyelvtudással és 3 éves tapasztalattal bruttó 280 ezer forintot is megkereshetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top