Életmód

Nyirokmasszázs – megszabadít a mérgektõl

Manapság rengeteg méreganyaggal terheljük szervezetünket, melyek lerakódnak testünkben, leterhelik immunrendszerünket, és megbetegszünk. A nyirokmasszázs a salakanyagok kiürítésével segít a gyógyulásban.




A táplálékokkal elfogyasztott tartósítószerek, vegyszerek és egyéb méreganyagok felhalmozódnak szervezetünkben. Jó néhány civilizációs betegség, többek között az allergia, a narancsbőr vagy a daganatos megbetegedések nagymértékű elterjedése ennek a számlájára írható. Éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni immunrendszerünk védelmére, szervezetünk megfelelő nyirokkeringésére.
Az erős immunrendszer fontos alappillére a jó nyirokkeringés és a nyirokcsomók helyes működése. A nyirok fehérvérsejtekben gazdag, enyhén lúgos, szalmasárgásan áttetsző folyadék, amely a testünket behálózó nyirokerekben kering, áthaladva a nyirokcsomókon. Ezt láthatjuk például, amikor vízhólyag keletkezik a bőrünkön. A nyirok vizet, fehérjéket és sok más anyagot juttat a szövetek felől a véráramba, amit előzetesen a nyirokcsomók szűrnek meg. A salakanyagok a vér útján végül a májba és a vesékbe jutnak, ahol átalakulnak és kiválasztódnak. A nyirokcsomók nemcsak tisztító funkciót látnak el, hanem olyan sejteket is termelnek, amelyek szabályozzák az immunrendszer működését. A méreganyagok elszállítása mellett így biztosítja a nyirokrendszer a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmét. Amikor testünk valamely területén gyulladások, sérülések vagy egyéb okok miatt a nyirokáramlás nem megfelelő, azaz gátolt az elfolyás, nyirokpangás keletkezik, a salakanyagok nem tudnak eltávozni, az érintett rész megduzzad és a bőr fényesen kifeszül.





Lágy masszázs – erős méregtelenítés

A nyirokmasszázs vagy lymphodrenázs olyan speciális masszázstechnika, melynek segítségével a nyirokáramlás többszörösére növelhető, így megnő a méreganyagok felszabadulása és hatékony kiürítése. A módszert a század elején egy dán biológus, dr. Emil Vodder fejlesztette ki, miután betegei kezelése során észrevette, hogy a nyirokcsomók és nyirokvezetékek masszázsa következtében a test bizonyos területein kialakult fájdalmas duzzanatok lappadnak. A nyirokkeringés irányába történő lassú, lágy, körkörös, nyomó-simító és vibráló mozdulatok hatására aktiválódik az immunrendszer, javul az izmok, az ízületek és a belső szervek vérellátása és méregtelenítése, valamint a sejtek anyagcseréje, tápanyag- és oxigénellátása. Fokozódik a nyirokelfolyás, megszűnik a szövetekben a fehérjepangás, gyorsul a felhalmozódott salakanyagok, illetve szöveti ödémák kiürülése, így a sejtek és szövetek gyorsabban regenerálódnak, csökken a gyulladáskészség, illetve a már meglevő gyulladások és sebek könnyebben gyógyulnak.
A nyirokmasszázs gyengéd, ritmikus mozdulatai csillapítják az esetleges fájdalmakat, kellemesen ellazítják a testet és nyugtatják a vegetatív idegrendszert. Ezért az egyórás kezelés után a páciens gyakran elalszik. A nyirokdrenázs nagyon enyhe és finom, fájdalmat, látható vérbőséget vagy bőrelváltozást nem okozhat, viszont hatására a bőr tisztábbá, feszesebbé válik.


Amikor kincset ér

Amellett, hogy a nyirokmasszázs a narancsbőr kezelésének leghatékonyabb módja, nagyon sok betegség gyógyítására és különböző panaszok enyhítésére is alkalmas. Kiváló általános immungyengeség, visszatérő fertőzések, gyulladások, gyakori légúti megbetegedések, asztma, allergia, ödémák, az arcon és a szem körül keletkezett duzzanatok, nyirokkeringési zavarok, idegesség, alvászavar, migrén, fej- és fogfájás, valamint ízületi gyulladások és reuma esetén. Baleseti sérülések, csonttörések és műtétek után gyorsítja a regenerációt, különösen ajánlott emlőműtétet követően a karödéma megelőzése céljából. Sokat segít akut visszérgyulladások és trombózisok után, alkalmazható továbbá ekcémák, fekélyek, nem gyógyuló sebek kezelésére, gyomor- és bélrendszeri problémák, hajhullás és menstruációs görcsök esetén. Nyirokmasszázzsal kezelhetők azok a daganatos betegek is, akiknél a tumor megnövekedése miatt elzáródtak a nyirokelvezető csatornák. Méregtelenítő kúrák során érdemes a nyirokmasszázst kiegészítőként alkalmazni. Azonban krónikus betegségek esetén egy-két alkalom nem segít, érdemes kúraszerűen alkalmazni a nyirokdrenázst.





Amikor tilos!
Nyirokdrenázs-kezelés nem végezhető akut gyulladások, pajzsmirigy-működési zavar, trombózis, rosszindulatú daganat, szívelégtelenség okozta ödéma, szívinfarktus, súlyos asztma, valamint terhesség és szoptatás esetén.






Kézi és gépi nyirokmasszázs

Kézi nyirokmasszázst nyirokdrenázs-tanfolyamot végzett természetgyógyászok vagy gyógymasszőrök végeznek. Komolyabb betegségek, például műtét utáni állapotok esetén orvosi engedély és folyamatos ellenőrzés mellett alkalmazható.
Létezik gépi formája is, melynek során szabályozható erősségű nyomáshullámokat keltenek és futtatnak végig a testen egy gép segítségével. A nyirokkeringés fokozásának ezt a módját gyakran használják narancsbőr kezelésére.







Magad is javíthatod nyirokkeringésed…

Hogyan fokozhatod a nyirokkeringésed?

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy folyamatosan karbantartsuk nyirokkeringésünket, így megelőzhetjük a salakanyagok lerakódása következtében kialakuló panaszokat, betegségeket. A nyirokmasszázs mellett mi magunk is sokat tehetünk ezért. A rendszeres testmozgás és a friss levegő javítja a sejtek oxigénellátását. Egyenes testtartással, rendszeres szaunázással, fürdőkkel, illóolajokkal, talpmasszázzsal, illetve száraz testledörzsöléssel is fokozható a nyirokkeringés. A bőséges folyadékfogyasztás segít elkerülni a testnedvek besűrűsödését és a keringés romlását. Emellett természetesen nagyon fontos a helyes táplálkozás, mellyel lecsökkenthető a szervezetbe jutó méreganyagok mennyisége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top