rTMS – új kezelési lehetõségek

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Az rTMS új utakat nyitott meg a diagnosztikában és a központi idegrendszeri megbetegedések kezelésében. A módszer még gyerekcipõben jár, de már új távlatot nyitott a kerekes székes emberek életében.
Írta: 2007. 02. 19. Életmód rovat 
A központ

Az agy és a gerincvelő alkotja a központi idegrendszert, mely feldolgozza és értelmezi a kapott adatokat, és válaszol azokra. A központi idegrendszer egyes rendellenességei – például a fejsérülés okozta kóma – teljesen működésképtelenné tehetik a rendszert, míg más betegségekben, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórban az idegrendszer által továbbítandó bizonyos információk megsemmisülnek vagy képtelenek célba jutni.

Az idegrendszer működése során elektromos ingereket továbbít. Gondot az okoz, ha az ingerület nem tud végighaladni az idegpályán. Az orvostudomány már számos olyan módszerrel próbálkozott, melynek lényege az, hogy a sérült idegpályák működését vagy legalábbis a sérült elektromos ingervezetést megpróbálják helyreállítani. Ezek az eljárások eddig azonban csak csekély eredményeket hoztak. Az elektromágnesesség felfedezése új lendületet adott a kísérletezéseknek. A nagy áttörés a nyolcvanas években következett be, mikor tudományosan is elismerték, hogy a rövid ideig tartó, nagy teljesítményű elektromágneses térrel aktiválni lehet a koponyán kívülről az agy és a gerinc bizonyos pályáit.Út az rTMS-ig

A kilencvenes évekre az is kiderült, hogy nemcsak az ún. motoros kéreg ingerelhető mágnessel, hanem az agykéreg bármely területe is. A TMS- (azaz koponyán keresztül történő mágneses ingerlés) módszerrel ugyanis éber állapotban, a páciens teljes tudata mellett tanulmányozható a központi idegrendszer számos élettani jelensége.

Napjainkban a továbbfejlesztett (rTMS-) módszert a központi idegrendszeri betegségek kezelésében is elkezdték alkalmazni. Az rTMS egy valóban bravúros technikai újítás, segítségével ugyanis az egyes pályák többször ingerelhetők. Az eredmények azonban még a várakozást is felülmúlták, olyan betegségek kezelésére nyílt lehetőség, amelyek korábban a „gyógyíthatatlan” kategóriába estek. Az rTMS ugyan nem képes az egyes idegrendszeri betegségek okát megszüntetni, de a vezető fájdalmas tüneteket, a bénulást és az izmok spaszticitását jelentős hatékonysággal képes kezelni. Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes, valamint baleseti eredetű sérültek ezrei nyerték vissza az rTMS segítségével a mozgás szabadságát. A módszer azonban nem csodaszer!

A TMS-kezelések alapelve a fizika tudományában a „Faraday-elv”-hez kötődik. Faraday ugyanis észrevette, hogy a változó elektromágneses tér áramot indukál a vezető anyagban. Logikailag egyszerű ezt az elvet az idegek ingerlésében alkalmazni, azonban technikailag csak a nyolcvanas években sikerült olyan nagy térerejű változó elektromágneses teret előállítani, amely képes jelentős élettani hatás kiváltására, nevezetesen az idegek ingerlésére.

Az rTMS-kezelés során a gép olyan erős teret gerjeszt (egyenirányított, átfolyó töltés 100–200 ms alatt a tekercsben – a csúcsteljesítmény alatt – 2000 V feszültség mellett 10 000 A erősségű áram), amely a másodperc törtrészéig áramot képes gerjeszteni az idegrendszerben.

Az rTMS alkalmazása


A módszer lényege tehát az, hogy egy kézzel mozgatható elektromágnest tartanak néhány centiméterrel a koponya meghatározott területe felett. A kezelések általában 20 percig tartanak. A mágneses mező hatására változások következnek be az agyi idegsejtek működésében, amelyek az alkalmazott módszertől függően fokozhatják vagy gátolhatják működésüket.
A tapasztalatok alapján ez a komplex kezelési módszer sikeres lehet baleseti eredetű központi idegrendszeri sérülések (részleges és teljes bénulások) és arcidegbénulás kezelésére, valamint bizonyos idegrendszeri betegségek (sclerosis multiplex, Parkinson-kór) miatt a kialakult fájdalmas izomgörcsök, merevség oldására. Jó hatással van az agyvérzés (stroke) utáni állapot és a depresszió kezelésében is.

A kezelés ellenjavallatai: a beépített pacemaker, nervostimulátor, koponyában elhelyezett fémlemez. Relatív ellenjavallat az epilepszia (ebben a betegségben ugyanis az rTMS-kezelés a rohamok számát emelheti). A kezelésnek mellékhatása nincsen, vagy javít a betegek állapotán, vagy nem történik semmi változás. Ez utóbbira még nem volt példa az elmúlt év folyamán, amióta az rTMS-labor működik. A veleszületett agyvérzés, illetve oxigénhiányos agykárosodás területén, valamint ALS-betegségben azonban még nincs elegendő tapasztalat.Az rTMS jelene

Az egész világon nagyon nagy érdeklődéssel és figyelemmel kísérik az rTMS-terápia alkalmazását és eredményeit. A kezelés szabályait nemzetközi társaság felügyeli és szabályozza. De ne feledjük el, hogy az rTMS még csak kísérleti stádiumban lévő módszer, a mindennapi gyógyításban való alkalmazása még nem engedélyezett.
Mégis egyre többen vannak, akik alávetik magukat a kezelésnek a gyógyulás reményében. Ők azok, akik a piciny mozdulatoknak, a csekély javulásnak is nagyon tudnak örülni, ők azok, akiknek az rTMS-módszer miatt új távlatokat kapott az életük.


Forrás, bővebb információ: http://www.rtms.hu
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok

Tavaszi kárpittisztítás

A tavaszi megújulás egyben a nagytakarítások ideje is....
Facebook lájkok száma
Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tünde levette a lábáról a villa bugyitlan...
Facebook lájkok száma
Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma
Merészebb, mint a festészet: Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Flora szappan, Mondiano szivarpapír, Standard rádió,...
Facebook lájkok száma
Mennyire szereted magad? Teszteld!

Mennyire szereted magad - teszt?

Lehet, hogy alábecsülöd magad, vagy éppen narcisztikus...
Facebook lájkok száma

25 fok is lehet a jövő héten

A jövő héten folytatódik a változékony idő, többször...
Facebook lájkok száma
Már szépen gömbölyödik Mila Kunis pocakja – fotók!

Szépen gömbölyödik Mila Kunis pocakja

Párja, Ashton Kutcher családjánál járt Louisianában.
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma235
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma159
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma156
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma132
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma101
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma65
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma50

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma49

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem