Életmód

Hozd egyensúlyba az életed!

Szinte mindenki folyamatosan küszködik azzal, hogyan állja meg a helyét egy olyan társadalomban, ahol egyszerre több irányból érik elvárások. Sokszor elégedetlenek vagyunk „szerepköreink” teljesítményével.

Sok barátomon és ügyfelemen látok folytonos frusztrációt.  A kívülállónak úgy tűnik, egyszerűen mindig többet akarnak, telhetetlenek. Teljes erővel hajtanak valamiért, és amikor elérik, a boldogság rövid. Nemsokára üresség- vagy céltalanságérzet, esetleg egy következő őrült hajtás követi a kitűzött cél elérését. Miért ingáznak folyton?






A munka-magánélet egyensúlyról már sokan és sokat írtak. A nyolc óra alvás, nyolc óra munka és nyolc óra szórakozás az elterjedt mércéje az „egyensúly”-nak, de ez túl tág, nehezen tartható, és sokszor nem is kívánatos. Mi történik, amikor kisbabád születik? Esetleg egy új vállalkozásba fogsz, aminek legalább az elején nagyon kell hajtani, amíg beindul? Ilyenkor mi a kívánt „egyensúly”? És mit jelent a nyolc óra „szórakozás”? Magaddal foglalkozol? Barátokkal vagy? A családodban teljesítesz a sok szerepednek (férj, feleség, anya, apa, gyerek, testvér) megfelelően? 

Egyik ügyfelem, Nándi, megtudta, hogy a felesége terhes. Előre eldöntötte, hogy nem maradhat a nagy cégnél – ahol embertelenül hosszú napokat dolgozott –, amikor a pici megszületik. Részt akart venni a baba gondozásában már az első perctől, és a feleségével is fenn akarta tartani azt a csodálatos, bensőséges viszonyt, ami az évek során kialakult. Már a baba érkezése előtt alig volt ideje a „férj”-szerepre a kemény munka mellett. Így aztán belevágott a saját vállalkozásába. Persze az álom, hogy ha önmaga ura lesz, nem fog annyit dolgozni és idegeskedni, nem teljesedett be, sőt. Az üzlet beindítása óriási stresszel járt, annyi ideje sem volt, mint előzőleg. A helyzetet még az is nehezítette, hogy hirtelen nem volt biztos jövedelemforrása a családnak, főleg a baba érkezése után, amikor a felesége már nem dolgozott. Úgy érezte, két szék között a pad alá esett, és minden területen kudarcot vallott.


Az élet történései nem hagyják, hogy a szépen eltervezett „egyensúly”-t valósítsd meg, főleg akkor nem, ha szerepeid „teljesítését” időben méred. Valahol mindig sürgősebben van rád szükség, és hosszabb ideig, máshol ott maradt a szíved, a harmadik feladat, úgy érzed, kötelező. Frusztráció lép fel, amikor úgy érzed, szét vagy tépve, és igazán sehol nem teljesítesz úgy, ahogy szeretnél. Esetleg munkahelyi sikereid rovására írod tönkrement házasságod vagy a gyerekektől való eltávolodást. Még az sem biztos, hogy valóban szétestek körülötted a dolgok, lehet, hogy elégedetlenséged egyszerűen abból fakad, hogy nem határoztad meg, mit is szeretnél látni az életedben.







Szerepmeghatározás


Ilyenkor hasznos lehet, ha meghatározod, melyek számodra a fontos szerepek az életed különböző területein. Stephen Covey, az ötlet „atyja” még külön határidőnaplót is kifejlesztett, melyben a lapjelző egy olyan hetente cserélődő könyvjelző, amire egymás alá le kell írni a heti szerepeket és mellé a szerepek sikerességének mercéjét. Így ez mindig szem előtt van. Ugyanúgy, ahogy leírod a feladatlistádat egy napra, hétre vagy hónapra előre, fogalmazd meg magadban, miként szeretnéd megállni a helyedet, melyek azok a szerepkörök, amelyek az idődre igényt tartanak és a 24 órádért versengenek. Nándi úgy érezte, a következő szerepekben kell megállnia a helyét és felosztani az idejét: férj, vállakozó, tanuló, gyerek (a szüleivel szemben), sportoló.


Heti szerep-cél kitűzés


Ha csak időben méred azt, hogy mit szeretnél, természetesen sokszor konfliktus lép fel a vágyaid (egész nap a barátaiddal vagy a családoddal akarsz lenni) és az aktuális lehetőségek között. Ezért ajánlom azt, hogy ne ráfordított időt szabj meg, hanem elhatározásokat hozz a szerepköreiddel kapcsolatban.
Gondold ki, mit szeretnél elérni, vagy milyen szeretnél lenni a különböző szerepekben ahhoz, hogy sikeresnek érezd magad! Ezeket érdemes heti bontásban leírni. 

Nándi a következőket tűzte ki az első hétre:  

1. Férj – lelkileg támogatni a feleségét a terhesség kellemetlenségének elviselésében; könnyedebben viselkedni, nem hazahozni a munkahelyi frusztrációit.

2. Vállalkozó – pontos felmérést végezni, anyagilag folytatható-e a vállalkozás, vagy érdemesebb még néhány évre visszamenni munkavállalónak egy céghez; lerendezni végleg a vállalkozó/beosztott dilemmát, és valóban elfogadni az eredményt mint a legjobb döntést.

3. Tanuló: az első négy fejezet átolvasása az újabb szakvizsgára való felkészülés részeként.

4. Gyerek – türelmesebben beszélgetni a szüleivel és megpróbálni meghallgatni a véleményüket, akkor is, ha csak „csukott füllel” sikerül.

5. Sportoló: minden reggel negyedórát jógázni, hetente kétszer fél órát futni.






Persze akadt itt időben mérhető cél is, de az nem baj. A fontos az, hogy meghatározza, mi jelentené az egyensúlyt az életében ezen a héten. Lehet, hogy több időt kell szánnia néhány dologra, és más (itt meg nem jelenített, mint például a tévénézés), bámennyire is kellemes, kimarad ezen a héten. Lehet, hogy belefér. De ha ezeket nem teljesíti, Nándi tudta, hogy nem fogja sikeresnek érezni magát. 

Próbáld meg te is leírni, melyek a legfontosabb szerepköreid és mit szeretnél teljesíteni bennük! Utána tegyél fel néhány kérdést magadnak!
• Mi áll a teljesítés útjában? 
• Hogyan határoznád meg a fogalmakat? (Nándi esetében a „lelkileg támogatni” és a „lerendezni” szavakkal harcoltunk egy kicsit.)
• Hogyan fogod érezni magad, ha ezt mind teljesíted? 
• Mire lesz több energiád? 


Egy nagyon sikeres hetet kívánok!









Szerzőnk: Szász Masover Kata
Az Egyesült Államokban szerzett diplomát nemzetközi kapcsolatokból és jogból. Gazdasági ügyvédként dolgozott New Yorkban és Észak-Kaliforniában. Az egyik legnevesebb coaching intézet, a kaliforniai Coaches’ Training Institute diplomájának megszerzése óta mint executive és életviteli coach dolgozik. 2004-ben családjával költözött haza Magyarországra.
Egy kisfiú és egy kislány édesanyja.
• Szász Kata honlapja »   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top