Életmód

A légzõrendszer védekezése: a köhögés

A köhögés valójában védekezõ reflex, amelynek célja, hogy a különféle ingerlõ anyagok eltávozzanak a tüdõbõl, alapbetegségek tünete is lehet, és üzenhet is vele a szervezet: „Hagyd abba a dohányzást!” vagy „Menj el tüdõszûrésre!”.

Télvíz idején az orvoshoz fordulók csaknem fele légúti megbetegedésben szenved, amelynek legfőbb tünete a köhögés. Napjaink időjárása, a rendkívül meleg tél különösen kedvez a bacilusok terjedésének, így hasznos lehet felkészülni immunrendszerünk védelme érdekében.
A köhögésnek két fő típusa van: lehet hurutos, váladékos, illetve lehet száraz, amely nem tud felszakadni. A köhögés valójában védekező reflex, amelynek célja, hogy a különféle ingerlő anyagok eltávozzanak a tüdőből, a levegő erőteljes kiáramlása a tüdőből és a légutakból a felgyűlt váladék vagy irritáló anyagok eltávolítására. A köhögés gyakran valamilyen alapbetegség tünete, és fertőzést terjeszthet, de a szervezet üzenete is lehet, például: „Élj füst nélkül!” vagy „Menj el tüdőszűrésre!”.






Ha nem múlik el két hétig…

A legfeljebb két hétig tartó heveny köhögés leggyakoribb oka a meghűlés, a felső légúti fertőzés. Az ennél tovább tartó idült köhögés okai a következők lehetnek:

• dohányzás, ami a tüdő és a légutak irritálásával állandó váladéktermelést okoz, és hatására kialakulhat a jellegzetes „dohányos krákogás”,
• asztma,
• szénanátha,
• orrmelléküreg-betegségek,
• gyomorsavreflux (gyomorégés),
• hörghurut,
• egyes gyógyszerek mellékhatása.

Ezek közül talán a leggyakoribb a hörghurut (bronchitis), ha úgy érzed, mintha csiklandoznák a torkodat, akkor már kezdődik is, mely folytatásaként a tüdőben lévő vulkán hirtelen kitör, és jön a nagy adag köpet felkrákogása. A bronchitis sok esetben olyan, mint egy megfázás. Általában vírus okozza, ilyenkor az antibiotikumok nem segítenek, csak akkor, ha baktérium a ludas. A heveny hörghurut a legtöbb esetben egy-két hét alatt magától is elmúlik, de idültté is válhat, ilyenkor hónapokig kínozhatja az embert, sőt asztma is lehet belőle, érdemes tehát komolyan venni a köhögést!





Néhány jó tanács és gyógymód a hörghurut kezelésére

• Ne dohányozz, ha leteszed a cigarettát, hamarabb meggyógyulsz. Az idült hörghurut 90-95 százalékban dohányzás miatt alakul ki.
• A passzív dohányzás is káros, kerüld ilyenkor a dohányosok társaságát, a füstös helyeket.
• Igyál sokat! A sok folyadék hatására felhígul a légutakban a nyák, és könnyebb felköhögni. A legjobb valamilyen langyos ital vagy a sima víz. A koffeint és az alkoholt kerüld, ugyanis azok vízhajtó hatásúak.
• Lélegezz be meleg, nedves levegőt, ami szintén segíti a nyákoldást. Ha sűrű és nehezen felköhöghető a váladék, a fellazításban egy párologtató segíthet. Ha az nincs, a fürdőszobában csukott ajtó mellett engedd meg a forró zuhanyt, és lélegezd be a gőzölgő, meleg párát.
• Gőzölj! Hajolj egy tál vagy fazék forró víz fölé, takard le törülközővel a fejed, és mélyen lélegezd be a gőzt öt-tíz percig. A vízbe tehetsz kamillát is, jobb lesz a hatása.

A psziché jelzése

A köhögést nemcsak betegség okozhatja, például az ingerköhögésnél nem idegen test váltja ki a köhögést, hanem a nyálkahártyák gyulladása vagy idegi izgalom. A köhögés rossz szokás is lehet, ilyenkor pszichológiailag is kezelni kell. A célköhögést a kiváltó ok megszüntetésével és expektoránsokkal kezeljük, az ingerköhögést köhögéscsillapító szerekkel. Mindig keresnünk kell a kiváltó okot, és annak megfelelően kell folytatnunk az általános kezelést. A keringési zavar okozta köhögés esetén erősítenünk kell a szívet és a keringést, a légutak gyulladásainál az egész szervezet gyulladása kezelendő. A köhögéscsillapítók ezekben az esetekben csak a kezelés részét képező kiegészítő kezelések, nem önálló gyógymódok.





Nagymamám receptje: 

Vájjunk ki egy feketeretek-gumót, és késsel lyukasszuk ki az alját (elég egy nagyon pici lyuk, az a lényeg, hogy a méz lassan csorogjon át rajta). Helyezzük egy pohárra, és az üreget töltsük meg mézzel. Hagyjuk, hogy a méz a lyukon átcsorogva lecsöpögjön a pohárba. Az így nyert mézből óránként egy teáskanállal kell bevenni. Csodálatos toroknyálkaoldó.

Köhögéscsillapítás zöldségekkel



Először is elegendő szétnéznünk a konyhában, ugyanis sok hagyományos köhögéscsillapító orvosság alapját zöldségek képezik. A sárgarépa, a vöröshagyma, a póréhagyma és a fokhagyma leve csillapíthatja, sőt meg is szüntetheti a köhögést. Néhány tipp: készíts ivólevet sárgarépából, mely elősegíti a torokváladék fellazítását. A céklalé erősíti az immunrendszert, és légúti fertőzéseket gátló hatása is van. Ahhoz, hogy a cékla levet eresszen, szeleteld fel és szórj rá cukrot, majd néhány órán át hagyd állni. A főtt póréhagyma átpréselt levét is megihatod, akár egy kis mézzel is édesítve. Szeletelj fel egy fej vöröshagymát, csepegtess rá mézet, hagyd éjszakára állni. Másnap a kieresztett léből kétóránként igyál meg egy teáskanálnyit. Ugyanilyen technikával fokhagymát is használhatsz. A káposztatea is kitűnő hatású, és az is jó, ha a mellkasodra káposztaleveles dunsztkötést helyezel.

Gyógyító növényekkel a köhögés ellen

A tüdő és a légutak gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére köhögés elleni teákat is szoktak használni, mely nyákoldó, köptető hatású anyagokból áll. Édesgyökeret, orvosiziliz-levelet és -gyökeret, primulagyökeret, szappanfüvet, ökörfarkkóró virágát, kakukkfüvet, édesköményt, ánizst és tüdőzuzmót ajánlanak a köhögés megszüntetésére. Nézzünk ezek közül néhányat!



Édesgyökér





Nyugtatja a nyálkahártyát, ezért régóta használják a köhögés csillapítására és az asztma gyógyítására. Egy csésze forró vízhez egy teáskanálnyi szárított gyökeret tegyél, s már kortyolhatod is a köhögéscsillapító teát, de más gyógynövényekkel együtt is hatásos. A magas vérnyomásban szenvedők azonban kerüljék!





Citrom 



Áztass két teáskanálnyi biocitromhéjat, egy teáskanál zsályát és fél teáskanál kakukkfüvet forró vízbe tizenöt percig, majd add hozzá fél citrom levét, és tegyél bele egy evőkanál mézet! Idd naponta két-három alkalommal!





Fekete bodza


A nátha, a köhögés és a láz ellenszere, hatékony az influenza gyógyítására. Vásárolhatsz feketebodza-tinktúrát, de a szárított gyógynövényt is használhatod teaként.





Martilapu



Már az ókorban is a köhögés ellenszereként használták, de nagy mennyiségben károsíthatja a májat. A megengedett mennyiség legfeljebb napi három teáskanálnyi. A martilapu megnyugtatja a torkot és csökkenti a köhögési ingert. Ne használd akkor, ha túl sok gyógyszert szedsz, mert a szervezet méregtelenítése egyébként is megterheli a májat.





Ánizs 






Köhögéscsillapító és köptetőszer, amely eltávolítja a váladékot a légutakból. Próbáld ki az egy-két teáskanál zúzott ánizsból és egy csésze forró vízből készült teát! Áztasd tíz-tizenöt percig, majd szűrd le! Igyál meg reggel és este egy csészével.




„Ha nem megy cigi nélkül, igyon tejet!”

Említettük, hogy a köhögés egyik fő okozója a dohányzás. Íme egy jó tipp a nikotinfüggőknek: dr. Melvyn Tockman, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának pulmonológus docense szerint a krónikus hörghuruttal „megáldott” dohányosok igyanak több tejet. Kiderült ugyanis, hogy a tejet fogyasztó dohányosok között jelentősen csökkent az idült bronchitis előfordulása. A dohányosok legalább napi egy pohár tejet fogyasszanak. Hogy a tej miért enyhíti a dohányosok hörghurutját, senki sem tudja, de Tockman doktor szerint: „Ha nem tud lemondani a dohányzásról, igyon tejet!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top