Életmód

Gyereket szeretnénk!

Kerüljük a stresszt, egészségesen élünk, idõt szakítunk a szerelemre is, és mégsem esünk teherbe? Ha a gyermek utáni vágy nem teljesül, sok párban felmerül a kérdés, hogy valamelyiküknél nem áll-e a háttérben szervi ok.





Sajnos ez a gyanú gyakran be is igazolódik mindkét félnél egyforma mértékben: az esetek 20%-ában mindkettőjüknél vannak olyan tényezők, amelyek nehezítik a fogamzást. Ezért fontos, hogy mindketten kivizsgáltassák magukat. És a szerelmes családtervezők számára gyakran éppen ezt a lépést a legnehezebb megtenni. A hagyományos orvosi kezelés előtt újabban a szervezet természetes folyamatainak segítésére, illetve a gyógyszeres terápia előkészítésére egyre szélesebb körben alkalmazzák a növényi eredetű és homeopatikus szereket. Újabb és újabb sikertörténeteket hallunk arról, hogy ha a legkorszerűbb meddőség elleni eljárások is csődöt mondanak, egy holisztikus terápia még mindig meghozhatja a hőn áhított gyermekáldást.

A női meddőség lehetséges okai

A meddőség oka gyakran a petefészekben van. A peték a petefészekben fejlődnek ki, ahol a fogantatás szempontjából elengedhetetlenül fontos hormonok is termelődnek. Ha a petefészek és az azt szabályozó központok nem működnek megfelelően, az megzavarhatja a peteérést: elmarad az ovuláció vagy elégtelen lesz a sárgatestképződés. Ilyen esetekben érdemes kipróbálni a természetgyógyászati kezelést.
Gyakran szervi rendellenességre – petevezeték-gyulladásra, méhen kívüli terhességre, műtétekre vagy endometriózisra – vezethető vissza, hogy a nő nem esik teherbe. Ha a petevezetékek összeszűkülnek, elzáródnak vagy fejlődési rendellenesség miatt kevésbé mozgékonyak, az nehezíti, illetve akadályozza a petesejtek továbbjutását. Ha pedig a méhszájon műtét vagy gyulladás miatt hegesedés és így szűkület



Termékenységtea

Hozzávalók:

Azonos mennyiségű rétilóhere-virág, málna- és földieperlevél, réti palástfű és cickafark.
Elkészítés:
Forrázzunk le 1 ek. keveréket ¼ l vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.
Adagolás:
3 hónapon keresztül fogyasszunk naponta 2-3 csészével. Ezután tartsunk szünetet. A réti lóhere növényi ösztrogéneket tartalmaz, a réti palástfű és a cickafark javítja a sárgatesthormon termelését, a málnalevél a méhizomzat rugalmasságára van hatással, az eperlevél a májat segíti az ösztrogén-anyagcserében.




keletkezik, a hímivarsejtek már nem képesek áthaladni a méhnyakon és megtermékenyíteni a petesejtet.
A méh miómái és fejlődési rendellenességei az általuk okozott anatómiai eltéréstől függően szintén nehezíthetik a teherbe esést, vagy vetélést okozhatnak.

Gyógynövények a termékenységért


A fogamzás elősegítésére használt természetes gyógyhatású szerek többsége hormonális hatással rendelkezik. Az ösztrogénhatású növényeket általában a ciklus első felében alkalmazzák. Ilyenkor ugyanis a petefészek a tüszőérést serkentő FSH hormon hatására ösztrogént termel. A luteinizáló hormon (LH), amely az ovulációt váltja ki, csak akkor szabadul fel, amikor az ösztrogén koncentrációja elér egy bizonyos szintet. Ha a vérben túl kevés az ösztrogén, az ovuláció elmarad.
A test ösztrogénszintjét emelő legfontosabb gyógynövények a következők: fekete üröm, bazsalikom, zsálya, komló, poloskavész, réti lóhere, gránátalmamag és a damiana.


Damiana





A damiana (Turnera diffusa Willd.) a golgotavirág-félék családjába tartozó sárga virágú, aromás illatú cserje. Főleg Mexikó öböl menti tájain, a Karib-tenger régiójában és Afrika déli vidékein honos. A levelekből készült teát már a maják is rendszeresen fogyasztották afrodiziákumként, mivel fokozza a test alsó felének vérellátását, ezáltal érve el vágyserkentő hatást. A növény illóolaja cineolt, cymolt és pinént, különböző fertőtlenítő hatású anyagokat, damianint (keserűanyagot), arbutint, tannint, glikozidot és gyantát tartalmaz. Nyugtató, izomgörcsoldó, általános erősítő és vízhajtó hatása van. Mágikus szerelmi szertartások részeként a damiana leveleit gyertyalángba szórták vagy faszénen égették el, hogy egyfajta szerelmi önkívületi állapotot idézzenek elő. Vajon eredményesen? A damianatea mindenesetre euforizáló és melegítő hatású.
A ciklus második felében a sárgatestekben termelődő progeszteron felkészíti a méhnyálkahártyát az esetleg megtermékenyített petesejt beágyazódására, és gondoskodik a terhesség megtartásáról. A sárgatesthormon hiánya esetén a ciklus második fele gyakran rövidebb, az érintett nők sokszor erős premenstruális szindrómában szenvednek. Ilyenkor jó szolgálatot tesz a barátcserje, a cickafark és a jamszgyökér.
Egy speciális termékenységtea fogyasztásával szabályossá tehetjük a menstruációs ciklusunkat.

Iszapfürdők







Ha nincs módunkban iszapfürdőt venni, készítsünk kádfürdőt!
A melegítő hatású természetes gyógyiszapok fokozzák a kismedence vérellátását és szabályozzák a ciklust.
Az iszap a történelem egyik legősibb gyógyszere. Sok évvel ezelőtt bebizonyosodott, hogy tartósan jó hatást fejt ki a szervezetre, mivel gyulladásgátló, vérellátás-fokozó, fájdalomcsillapító és általános erősítő. A magában tárolt hőt csak nagyon lassan, de igen jó hatásfokkal adja le. Ezáltal a rossz vérellátású testrészeket lényegesen intenzívebben melegíti, mint például a víz. Az iszap így szabályozza az egész szervezet öngyógyító erejét, és serkenti az anyagcserét is. Gyógyhatását olyan értékes összetevőknek köszönheti, mint a huminsavak, nyomelemek, kovasavak, illóolajok, hormonok, természetes fertőtlenítő és antibiotikus hatású anyagok és több mint 350 egyedi növényi összetevő. Ám nem minden iszap egyforma hatású. A hatásfok nagymértékben függ az iszap minőségétől és összetételétől.
A legjobb hatású a természetes gyógyiszapban történő fürdő. Talán a környékünk egyik kórházában, gyógyfürdőjében vagy wellnessközpontjában is lehetőség nyílik az iszapfürdőre.
Ha erre nincs mód, készítsünk otthon kádfürdőt, legfeljebb heti három alkalommal. A 36–38 °C hőmérsékletű vízhez adjunk készen kapható fürdőadalékot, pl. Mikromoorant a Dr. Kristtől vagy Original Allteich Moor-Badekonzentratot. Merüljünk a vízbe 15–20 percre, és pihenjünk a fürdő után legalább fél órát. Heveny gyulladások, mióma vagy érrendszeri megbetegedések esetén az iszapfürdő alkalmazása nem javasolt.

Bryophyllum







Bryophyllum

A menstruációs ciklus harmonizálásához alkalmazhatjuk a Weleda Bryophyllum 50% elnevezésű gyógyhatású termékét. Ezt a nőgyógyászat terén elsősorban a ciklus ritmusában bekövetkező zavarok, pl. korán beálló fájások, illetve koraszülés veszélye esetén alkalmazzák.
A pozsgás, húsos növény Madagaszkár szigetéről származik, 1800 körül hozták be Európába. J. W. Goethének köszönhetően hamarosan híressé vált: a költő ugyanis több változatát is nevelte otthonában, és hamarosan közkedvelt dísznövény rangjára emelte („Goethe-növény”). Feltűnő az örökzöld növény erősen vegetatív növekedése. A virágai jelentéktelenek, és a legtöbb egyéb növénytől eltérően nem teremnek magot. A nagy, fogazott levelek peremén számtalan aprócska sarj fejlődik, ezek segítségével szaporodik a növény. Ha egy ilyen sarj lehull a földre, gyorsan gyökeret ereszt, és új bryophyllum nő belőle. Mivel a növénynek nem kell túlságosan sokat foglalkoznia a virág- és magképzéssel, teljes életereje a sarj rendelkezésére áll. A belőle készült gyógyhatású szer fogyasztásával mi is részesülhetünk ebben az erőben.
A meddőség nem egyszerűen kezelhető probléma, és nem lehet egyetlen fejezetben teljes körűen bemutatni. Ha többet szeretnénk megtudni a témáról, olvassunk kifejezetten ezzel a témával foglalkozó szakirodalmat.






Birgit Laue: Gyógynövények nőknek – Orvosságok a természet kamrájából 
  
 





Közérthető, mégis szakszerű könyv a gyógynövények varázslatos erejéről, a tipikusan női panaszok kezelésére, a kezelendő problémák fajtáira építve.
A Gyógynövények nőknek című könyvből a nők megtudhatják:
•  mik lehetnek a nemükre jellemző betegségek okai és tünetei,
•  milyen módon fordíthatják javukra, panaszaik enyhítésére vagy megszüntetésére a gyógynövények varázslatos erejét,
• milyen egyéb természetes anyagok lehetnek segítségükre egyes panaszaik kezelésére.
A könyvben számos tippet találunk a gyógynövények alkalmazására: a közismert teák receptjén kívül a balzsamokra, a borogatásokra és a fürdővizekre is.


Illia Kiadó
2006
Ár: 2690 FT


Többet a könyvről!




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top