Életmód

A lélekkel együtt borul a test

Nem újdonság, hogy a test megbetegedésének lelki okai is lehetnek, beleértve az allergiát is. Mégis az orvos-beteg találkozók szûkös ideje, az önmagunkba nézés kellemetlensége miatt ritkán kezelik együtt a testi tüneteket a lélek problémáival.





Az allergia nem más mint az immunrendszer által ellenségesnek tartott anyagra adott túlzó reakció. Ezt a definíciót szinte mindenki ismeri és ennek a túlzó reakciónak a tüneteivel is a legtöbben tisztában vannak. Ha a tavaszi vagy nyári időszakban valaki nem tud egy komolyabb fulladásos, szemviszketéses, trüszkölős roham nélkül keresztül szaladni a réten, vagy a szomszéd macskájának egy nagyobb dorombolásától is levakarjuk a bőrünket: irány az orvos, allergia teszt, receptfelírás, tabletta, kenőcs, szem- fül és orrcsepp és már jól is vagyunk. Vagy nem!

Lelkünkben születő betegségek

Az elmúlt években egyre népszerűbbek az alternatív gyógymódok és ezek között vannak azon általában keletről származó tanítások is, amelyek a test valamennyi betegségét – a csonttöréstől az infarktusig – lelki okokra vezeti vissza. Holott nem kellene ilyen messzire menni ezért a gondolatmenetért.
A magyar népi hagyományok, de a modern orvostudomány is vallja, hogy a szomatikus tüneteknek sokszor pszichés eredője van. Nem kivétel ez alól az allergia sem. Az allergia kialakulásáért három egység felel a hormonrendszer, az immunrendszer és az idegrendszer – mondta Dr. Radeczky Éva allergológus. Az sem újdonság, hogy a civilizáció nagy vívmánya a stressz az idegrendszeren keresztül a testet is komolyan terheli.




Radeczky szerint éppen ezért minden szakember tisztában van azzal, hogy az allergia kialakulásában, illetve egy-egy allergiás időszak átvészelésében jelentős szerepe van a beteg lelki állapotának. A doktornő személyes tapasztalata szerint ehhez még hozzá jön az egyén betegség tudata vagy betegség központúsága is hiszen ettől függ, hogy mennyire veszi komolyan esetleg túl komolyan a tüneteket vagy éppen ellenkezőleg önmaga előtt is letagadja azokat.
Az viszont már más kérdés, hogy a kezelésekben milyen szerepet kap a lélek gyógyítása. Igen minden esetben komplex terápiára lenne szükség, de erre nem mindig van lehetőség, főleg allergia szezonban, amikor egy rendelésen ötven-hatvan beteg is megjelenik, egy betegre csak kevés idő jut – mondta Radeczky. Ráadásul a betegek többsége sem foglalkozik túl sokat a valódi okokkal. Amikor megjelennek a tünetek, felkeresik a szakembert gyógyszert kérnek, azzal átvészelik az allergiás időszakot, majd a következő években tűnnek fel újra az orvosi rendelőben.






Tippek, ötletek:
Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Homeopátia allergiára »
• Allergiás megbetegedések »
• Allergia gyógymódok? » 

Oldalak:
• Mindent az allergiáról »
• Természetgyógyászat »
• Ajurvédikus gyógyítás »
• Homeopátia »
A beteg szervek nyelve

Ennél egy kicsit talán jobb helyzetben vannak az asztmások, hiszen ők nem csak szezonálisan találkoznak orvosukkal, szorosabb a beteg-doktor kapcsolat ezért a tünetek enyhítése mellett juthat idő a betegség valódi okainak feltárásra. Azok az irányzatok, amelyek a betegségért mindig valamilyen lelki problémát tesznek felelősnek, az allergia eredőjének az elfojtott agressziónak tartják. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy maga a betegség milyen tüneteket produkál – a bőrt, az érzékszerveket vagy a légutakat támadja-e meg. Ugyanis minden testrésznek, szervnek meg van a maga pszichés megfelelője. A szemé a belátás, az orré a hatalom és a büszkeség, a tüdőé a kommunikáció, a kapcsolatfelvétel és a szabadság, a bőré szintén a kapcsolatfelvétel, a lehatárolás illetve a gyengédség. Vagyis a tünetek azt mutathatják, hogy ezen a területeken nincs egyensúly.


Félelem és agresszió

De az alap probléma az, hogy vajon az immunrendszer miért reagál túlzóan egyes dolgokra. Pontosabban az allergiás ember eltúlozza a védekezést, hogy hatékonyan vehesse fel az “ellenséggel” a harcot. Egyes vélemények szerint ez nem más mint az agresszió elfojtása, vagyis a betegnek problémája van a saját agresszivitásával, mert nem tudja azt megélni, sőt fel sem ismeri azt. Az agresszió kiváltója pedig sok esetben nem más minta félelem. Ezen gondolatmenet szerint ezért az, hogy mi váltja ki az allergiát szimbolikusan jelzi, hogy mi az amitől fél a beteg, vagy amit elhárít. Ezek szerint a piszoktól, – nem csak fizikai értelemben véve a bemocskolódástól – való félelem, porallergiában jelenik meg. Ugyanakkor a virágporra és az állati szőrre való érzékenység, a szexualitással, szerelemmel, termékenységgel kapcsolatos szorongásokra mutathat rá. Míg az asztmásnak az adás-kapás folyamatában vannak hiányosságok. Sokszor keveset ad és túl sokat kara kapni, de lehet ez a szorongás, a bezárkózás utáni vágy illetve a problémák túlzott elhárítása is.









Könyvajánló:
Ha szeretnél még többet megtudni a betegségek lelki hátteréről, olvasd el Rühdiger Dahlke Thorwald Dethlefsen könyvét!
Út a teljességhez. A betegség jelentése és jelentősége
Mérték Kiadó 2006.

Lapajánló:
A Nők Lapja 2006. július 26-án megjelent 30-as számához melléklet jelent meg Lelkünkben az egészségünk címmel. A mellékletben 50 betegség jelentéséről és megoldásukról olvashatsz!   


Figyelni a tünetekre!



Ha a betegség miértjébe ilyen mélyen nem is ássa bele magát valaki, akkor is érdemes egy-két dologra odafigyelni. Főleg gyerekeknél jellemző, hogy fulladásos rohamokat tudnak olyan helyzetekben produkálni, amiben nem akarnak benne lenni – például feleléskor, vagy ha el kell szakadni az általuk megszokott helytől. A tüneteket nem szabad bagatelizálni, annak viszont érdemes utána gondolni, hogy miért szorong ezen helyzetekbe a gyerek. Ha például az otthon melegének elhagyása vált ki szorongást, vagyis a túlzott ragaszkodás, az elszakadástól való félelem alapja lehet a bizalom hiánya.
A felnőttek allergiás tüneteit is nagyban befolyásolja a lelki állapot. Ha az egyes éveket allergiás szempontból hasonlítom össze, sokat számított, hogy az adott esztendőben mennyire voltam megelégedve az életemmel – mondta egy beteg. A szakemberek szerint pedig a stressz csökkentésével, környezetváltással, önmagunkra való figyeléssel és törődéssel is jelentős eredményeket lehet elérni. Persze a medicinák bevétele jóval egyszerűbb, gyorsabb és kevesebb küzdelemmel jár, mint a valódi okok feltárására és ezek megoldása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top