2017. 08. 18. Ilona

Nőiesség kilóra

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Vajon mi miatt, vagy inkább helyett eszünk? Vagyis stílusosan: ’terítéken a túlsúly’, kevésbé könyörületes szóval a kövérség és azok a rejtélyes mozgatórugók, amik a szánkba lökik az ételt.

Az fegyvertény, hogy a manapság divatos anorexiás „szépségideálnál”

teltebbnek lenni sok férfi szemében kifejezetten vonzónak számít. Azonban a teltségnek létezik egy olyan határa, amin túlhaladva már túlsúlyról beszélünk.
Köztudott, hogy a hívatlan kilók mögött gyakran valamilyen lelki tényező áll: ki bánatában eszik, ki magányában, ki a dühét temeti bele, ki a nőiességét tünteti el. A fogyókúrákban legtöbbször „tüneti kezelést” próbálunk megvalósítani, azaz nemkívánatos kilóinkkal megyünk ölre. Azonban ha „csak” a kilókat birkózzuk le (ami magában nem kis eredmény), de a kiváltó okkal nem törődünk, a túlsúly egy óvatlan pillanatban könyörtelenül visszaoson. A régebb óta fennálló súlyproblémák megoldásának az lehet a kulcsa, hogy megpróbáljuk felfejteni, milyen mozgatórugók lökik a szánkba az ételt. Ahogyan az álmok megértésére, a plusz kilók dekódolására sem létezik általános recept. Mindenkinek a saját rendszerében, a saját történetében kell megtalálnia, kibogoznia, hogy vajon mi miatt, vagy inkább helyett eszik.

Mire jó a túlsúlyod?

A legtöbben felháborodnak, amikor a szakember felteszi a népszerűtlen kérdést: Mire „jó” Önnek a túlsúlya? Első pillantásra sokan kikérik maguknak ezt a szemtelen felvetést, aztán valahogy mégis elkészül egy furcsa, és a vártnál jóval hosszabb lista, amely nem kevés időre adhat gondolkodnivalót. Ezen a listán a legkülönbözőbb dolgok szerepelhetnek: „Igaz, hogy negatív módon, de mégis figyelmet, különleges bánásmódot kapok”, „szeretethiány ellen ragyogó a csoki” és sorolhatnánk tovább. Érdekes, hogy az evés által okozott és a szexuális örömérzés természete nagyon közel áll egymáshoz, így az is megeshet, hogy az utóbbit pótoljuk az előbbivel.

Miért gyártjuk túlsúlyunkat?

Szóval, miért is eszünk többet a kelleténél, miért gyártjuk és tartjuk fenn túlsúlyunkat? Megtörténhet, hogy nőként szeretnénk mögé bújni, hogy inkább azt mondjuk, „nem ér a nevem”, beülünk a csűr biztonságába, és onnan nézzük, mi zajlik a „nénis-bácsis” vadászmezőkön. Ám számos egyéb oka is lehet annak, hogy plusz kilókkal „elnőietlenítjük” magunkat.  Ezek az elakadások nem csak gyermekkorban alakulhatnak ki, egyes nők számára a párkapcsolatukban megjelenő nyílt vagy burkolt kritika vált ki olyan bizonytalanságot saját nőiességében, amelynek eredményeként hízni kezdenek. A kapcsolatban gyakran ugratásként jelenik meg az ilyen fajta bírálat, és az érintett úgy gondolja, nem érdemes ezeket magára venni. A szavaknak azonban sokszor teremtő ereje van, és az ismételt piszkálódás akár gátlásokat, bizonytalanságot, komplexusokat is szülhet.


Figyelj befelé!
Erre indulj:

Feldenkrais testtudatosság növelő trénigek
Hoppál Bori - női testtudat oktató
Kheiron pszichológiai tanácsadó

A túlsúly kiváltó okának vagy okainak kibogozása nehéz feladat, mivel gyakran nem csak egy, hanem több probléma rakódik egymásra. A nehézségek feltárása befelé figyelést, érzékenységet és bátorságot igényel. Azonban itt még nincsen vége az ügynek. Szerencsés esetben a probléma felismerése, felfejtése és megoldása magával hozza a plusz kilók eltűnését, de van, hogy sajnos nem ilyen könnyű a megoldás. Ugyanis megeshet, hogy minél hosszabb időt töltünk el egy tünettel, problémával, annál jobban megtanuljuk a hozzá kapcsolódóviselkedésmintát, és annál nehezebb gyakorlati szinten megszabadulnunk tőle. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire nehéz felhagyni a körömrágás szokásával. Ha azt tanultuk meg, hogy egy bizonyos helyzetre – vagy számos szituációra – a körömrágással, vagy ebben az esetben az evéssel válaszolunk, nem egyszerű ezt a mintát átírni. Ebben sokat segíthetnek a viselkedésközpontú pszichológia módszerei, amelyek pontosan ilyen irányból közelítve nyújtanak segítséget.
Egy másik utat képviselnek az olyan sajátélményű műhelyek, amelyek belső képekkel és testmunkával dolgozva közelítenek a témához és így tanítanak a női test bölcsességére, segítve annak szeretetteli elfogadásában.

Olvass tovább

Hozzászólások

Alexa60 2010-08-08 17:12

Persze, a genetikától is függ, de azért nem kell mindent arra fogni! Csak kevés olyan ember van, aki betegség miatt kövér. A többi azért, mert sokat eszik, vagy nem mozog. Lehet siránkozni, hogy XY sokkal többet eszik, mint mi, mégsem hízik, de ezzel nem oldódik meg a helyzet. XY szerencsésebb alkat, és kész. Neki nem kell figyelni, hogy mit eszik, másnak kell. Ez van. Az egész akaraterő kérdése. Pesze, ha teltebb a testalkatunk, akkor soha sem leszünk olyanok, mint egy modell, de nem is az a cél. Hanem egy egészséges, se nem kövér, se nem sovány alkat. Márpedig aki nem beteg, az lefogy, ha kevesebbet eszik. Ha nem fogy, akkor még kevesebbet kell enni, vagy többet mozogni. Ha több energiát használunk el, mint amennyit felveszünk, akkor fogyunk. Nem kell szomorúságra, alkatra, gyerekkori bántalmakra fogni a kövérséget.

Torolt_felhasznalo_212365 2010-08-08 14:44

érdekes

Torolt_felhasznalo_699493 2010-07-07 15:19

Jól teszed, ráadásul hízlal...én szeretem:D

*angyalka* 2010-07-06 10:15

Ismerek egy csajt, magas, válas olyan jó darab, egyszer mutatott fényképet, amin az ikertestvérével volt, ha nem mondja nem hiszem el: alacsony és vékony. Gyerekkorukban ugyanazt ették, csak a tesó mindig kétszer annyit..., ez a csaj fele annyit eszik, s mégis mindig súlyproblémái vannak. Kétpetéjű ikrek, az egyik ilyen alkattal, a másik olyannal, itt aztán szó sincs családi és gyerekkori életmód beli különbözőségről!!! Ha csak a csontrendszerűket nézem az egyik 34-es méret, a másik 44-es.....

MPiggy 2010-07-05 21:38

Anyadnak -mint sok mas esetben is- igaza van...

 

Egyebkent en sem vagyok felos termeszetu, foltehetoen ez alkat kerdese. Akarcsak a testsuly...

 

De a nyers tesztat ki nem allhatom.

 

Viszont szeretem a tatar bifszteket , sushit... ceviche-t. Meg akkor is ha ritkan kerulok kozelukbe.

 

u.i. Bar nem igazan figyeltem a hireket, de attol tartok azt a bioznyos keksz-tesztat KESZ-en, dobozban veszik az emberek- otthon csak meg kell sutni (vagy nem)

l

Torolt_felhasznalo_741718 2010-07-05 20:54

Én ettől nem félek. Nem azért, mert nem létezik a probléma, hanem mert én, személy szerint ettől nem félek. Nem tudom, miért. Valahogy ezt nem találom reális problémának. Ettől még lehet reális, csak ÉN nem tartom annak. :)

 

Egyébként - sajnos - nagyon ritkán jutok nyers tésztához. Én nem szoktam sütni (csak minden ezer évben), anyám meg nem engedi, mert megeszem az alapanyagot.

Torolt_felhasznalo_741718 2010-07-05 20:48

Semmi különösre nem kell gondolni, csak amit bármelyik weboldal kidob, ha a gugliban rákeresel, mi árt a fognak :) Semmi ördögi :) Meg aztán anyám a fogorvos, nem én :))

 

2 dolog azért eszembe jutott:

1. A legrosszabb a fognak, ha savasat eszel, és utána édeset. Mert a savas feloldja a fog legfelső rétegét, és ha utána cukrosat eszel, akkor annak már gyerekjáték "behatolni" a fog mélyebb részeibe. Olyan, mintha előre ajtót nyitnál neki. No, ez nem túl tudományos, de ez a lényege. Többek között ezért gyilkos dolog a fog számára a kóla. Közhely, de igaz: a kóla oldja a vízkövet. Gondold meg, akkor mit csinál a fogaddal.

2. Sok fogorvos azt mondja, ha nincs időd/alkalmad fogat mosni, rágj el egy almát. Az alma azonban nem jó erre, ugyanis az alma savas. (Lsd. 1-es pont). Erre a célra sokkal jobb a sárgarépa. 

 

Ja, és egyél sok olyan dolgot, amiben kalcium van. Ez nagyon fontos.