Életmód

A fogamzásgátlás ultrakönnyû vívmánya: a hüvelygyûrû

A fogamzásgátló szerek közül a legtöbb nõ még mindig a tablettát részesíti elõnyben, noha számos egyéb, a tablettához hasonlóan biztonságos módszer segítiheti a születésszabályozást.

A fogamzásról és a fogamzásgátlásról szóló írások kapcsán sokszor emlegetett, tanulságos mondás: egy nő mindenre képes először azért, hogy ne, majd később azért, hogy legyen gyermeke. A tudatos születésszabályozás hozzá tartozik mindennapi (szexuális)életünkhöz. Ezért sem árt időről-időre átböngészni a fogamzásgátlással kapcsolatos legfrissebb híreket és fejleményeket. Mert újdonságok, akárcsak a szépségápolás, a divat, vagy éppen a mozifilmek terén, itt is mindig akadnak. A teherbeesést megakadályozó ma fellelhető eszközök között szinte kizárt, hogy ne találhatná meg mindenki a számára leginkább megfelelő megoldást. A hormonális készítmények (tabletta, bőr alá helyezhető rudacska, hormontapasz) és a mechanikus eszközök (óvszer, spirál, pesszárium, aktus előtti krém, hab, zselé, hímivarsejtölő lapocska) kombinációja az úgynevezett hüvelygyűrű.






Kényelmes és biztonságos

Szülész-nőgyógyász szakértőnk, Dr. Radványi Krisztina segítségével megvizsgáltuk a forradalminak számító újdonságot, a hüvelygyűrűt. A hormonális fogamzásgátló módszerek egyik legújabb típusa ez a puha, műanyag gyűrű, mely a hüvelybe felhelyezve a benne lévő hormonok segítségével meggátolja a teherbeesést. A gyűrűt három hétig kell viselni, majd ezt követően egy hetes szünet következik (akárcsak a tablettánál), majd pedig újabb gyűrűt kell felhelyezni. „A készítmény a spirál és a szájon át szedhető tabletták kényelmét egyesíti, gyakorlatilag a hátrányaik nélkül” – magyarázta Dr.





Dr. Radványi Krisztina
Radványi Krisztina. Vagyis a spirállal ellentétben azok a nők is alkalmazhatják, akik még nem szültek és a felhelyezést egyénileg elvégezhetik, nem szükséges orvoshoz fordulniuk emiatt. A gyűrű tablettákkal szembeni előnye, hogy ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfelejteni bevenni a tablettát , hiszen nem kell a hüvelygyűrűvel naponta foglalkozniuk. Ráadásul ez a fogamzásgátló módszer ugyanolyan biztos védelmet garantál, mint a sokak körében kedvelt tabletták, ugyanakkor alacsonyabb hormontartalma miatt még kedvezőbben tolerálható, mint az egyébként is csekély hormontartalmú szájon át alkalmazandó szerek. Ez utóbbiak betegtájékoztatójában olvasható, hogy hányás, illetve hasmenés esetén nem biztosított a hatóanyagok teljes felszívódása, a hüvelygyűrű esetén ilyen probléma nem merülhet fel, hiszen nem kerül az emésztőtraktusba semmilyen anyag. Így megkíméli a májat ez az újszerű készítmény.




További előny, hogy a használat által rendeződik a menstruációs ciklus és csökkennek a menzesz alatti kellemetlenségek. „Érdekes, hogy azok a nők, akik nem szeretnek tampont használni, ódzkodnak a hüvelygyűrű használatától is.” – mondta a szakértőnk arra a kérdésre, hogy mennyire népszerű az újdonság a nők körében. Bár 2004. szeptembere óta Magyarországon is kapható a hüvelygyűrű, a hazai nők számára még mindig a tabletta az első számú megoldás. Hiába, nehezen szakadunk el a több évtizedes múltra visszatekintő, jól bevált védekezési módszerektől. A készítmény kvázi népszerűtlenségéhez talán az is hozzájárul, hogy lényegesen többe kerül, mint a fogamzásgátló tabletták, amelyeknek szintén igen borsos az áruk. Az egy hónapos használatra szánt hüvelygyűrű körülbelül 3 000 forintba kerül, míg ugyanez a mennyiség a tabletták esetében nagyjából 2 000 forintot tesz ki. Mindazonáltal a világ számos országában már elnyerte a nők bizalmát ez az egyedülálló, kényelmes és biztonságos védekezési mód.





 Ti mondtátok:

„Bevallom őszintén, még nem hallottam erről a fogamzásgátló módszerről, de szívesen kipróbálnám. Sajnos nem tudok gyógyszerrel védekezni, mert eddig egyetlen típust sem viselt el a szervezetem. Van, amelyiktől állandó hóközi vérzésem van, van, amelyiktől a fejem fáj, s van, amelyiktől sem ciklus közben, sem pedig a szünetben nincs menzeszem. Mivel állandó partnerem van és tökéletes a bizalom köztünk, számomra megfelelő lenne a hormonális védekezési mód, már csak azért is, mert nehezen viselem a szabálytalan menzesz okozta kellemetlenségeket, és persze azért is, mert egyelőre nem tervezünk babát.” (Angéla, 32 éves)

„Semmilyen hormonális védekezési módot nem próbálnék ki. Nem szeretném felesleges vegyületekkel bombázni a szervezetem, amely egyébként is túl van terhelve a környezetből érkező kivédhetetlen ártalmaktól. Bármilyen alacsony is a hüvelygyűrű hormontartalma, én abszolút kondompárti vagyok! Ráadásul az óvszer nem csupán a nem kívánt terhesség szolgálatában áll…” (Bea, 28 éves)


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top