Életmód

Lezárult a Monetary – közgazdálkodj okosan! vetélkedõsorozat

A Magyar Nemzeti Bank első alkalommal rendezett vetélkedősorozatot középiskolás diákok számára. A vetélkedő célja az volt, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a tizenéves diákokat a jegybank működésével és makrogazdasági szerepével.

A vetélkedőre 3-4 fős középiskolásokból álló csapatok nevezhettek. Minden csapatot egy tanár segített a felkészülésben. A csapatok három fordulóban mérték össze erejüket.
A selejtezők során minden csapatnak ki kellett töltenie egy tesztsort a vetélkedő honlapján, illetve egy rövid tanulmányt kellett írniuk az MNB által meghirdetett témában. A tesztek és az esszé eredményei alapján huszonöt csapat került a második fordulóba.
A regionális elődöntőket öt helyszínen rendezték meg: Pécsett, Szegeden, Győrben, Debrecenben és Budapesten. A továbbjutott csapatoknak kvíz-kérdések megválaszolásával és korábban beadott tanulmányuk megvédésével kellett bizonyítaniuk, hogy helyük van a vetélkedő döntőjében. A színvonalas prezentációk és a teszteken elért pontszámok alapján került kiválasztásra az öt legjobb csapat, melyek április 7-én találkoztak az MNB Látogatóközpontjában.
A Látogatóközpont megalkotásával a jegybank a tenni kívánt a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséért. A pénz- és banktörténeti kiállítást is felvonultató Látogatóközpont méltó helyszíne volt a vetélkedőt lezáró döntőnek.

A csapatok egy elképzelt ország központi bankjának monetáris tanácsaként hozhattak döntést a jegybanki alapkamat változtatásáról. A változás mértékét nem, pusztán irányát kellett meghatározniuk. A játék során saját bőrükön tapasztalhatták, hogy milyen a monetáris tanács sajátos helyzete. Döntéseik és a gazdaságban bekövetkező sokkok hatására alakultak a szimulált gazdaság mutatói. Minden döntésükről – a valós életben működő monetáris tanács mintájára – írásos közleményt kellett összeállítaniuk, majd a vetélkedő végén döntéseiket meg kellett indokolniuk az MNB szakértőiből álló zsűri előtt, egy elképzelt parlamenti beszámoló keretében.

Mindegyik csapat tanúbizonyságot tett rendkívüli felkészültségéről.
A vetélkedőt – és az 1 000 000 forintos fődíjat – a győri Révai Miklós Gimnázium csapata nyerte (csapattagok: Bencze Zsolt, Csató László, Pongrácz Bálint, Vida Nikolett Barna, felkészítő tanáruk: Boros Tamás).


Második helyen végzett az egri Neumann János Középiskola csapata (csapattagok: Bársony Gábor, Gál Zsombor, Orbán Krisztina, Pejkó Tamás, felkészítő tanár: Király Sándor).

Harmadik lett a Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola csapata ( csapattagok: Horváth Krisztina, Bitó Róbert, Markó Brigitta, Filipovszki Ljiljana, felkészítő tanáruk: Hegedűs Mária).

 

 

 

 


 

 

Negyedik helyen végzett a paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium csapata (csapattagok: Kovács Adrienn, Kovács Gabriella, Schmidt Anita, Solymosi Gabriella, felkészítő tanár: Mittlerné Kövér Éva).

Ötödik helyezést ért el a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium csapata (csapattagok: Laki Balázs, Lám István, Szlovák Edina, felkészítő tanár: Vácy Emese).

 

 

 

 

 

 

A játék nem csupán a közgazdasági szakközépiskolák diákjait mozgatta meg. Gimnáziumok, szakiskolák tanulói is részt vettek az országos versenyben. A vetélkedő nem pusztán a gazdasági ismeretekben való jártasságot, hanem az összefüggések megértését, hatékony csapatmunkát és jó kommunikációs készséget követelt meg a résztvevőktől.


A jelentkezők magas száma – közel 250 nevezés érkezett – egyértelműen jelzi, hogy a tizenéves korosztály élénken érdeklődik a gazdaság problémái, kérdései iránt, így a szervezők remélik, hogy az ősszel induló második vetélkedő is hasonlóképpen sikeres lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top