Életmód

Próbáld ki a japán wellnesst!

A test, a szellem és a lélek egységét a távol-keletiek alapvetõen sokkal természetesebben teremtik meg, mint mi, európaiak. Lesd el a japán nõk trükkjeit, hogy vonzóbb, egészségesebb és nyugodtabb lehess!

A megtisztulás folyamata

Japánban a vizet a test és a lélek energiaforrásának tartják. A fürdés nem pusztán tisztálkodást, hanem testi-lelki felüdülést jelent, és sajátos rituálé szerint történik. Ennek részeként a száraz bőrt tenguival, azaz durva szövésű pamutkendővel körkörösen haladva alaposan végigdörzsölik. Ezután lemossák magukat, és csak testük megtisztítása után vesznek forró fürdőt. A test ellazítása és az elme elcsendesítése érdekében kb. 45 Celsius-fokos vízbe merülnek alá. A forró víz hatására felpezsdül a vérkeringés, kellemesen bizseregnek a végtagok, megnyugszik az idegrendszer. A 15-20 perces esti fürdő elegendő a napi gondok feldolgozására, valamint az egész napos feszültség oldására.

Tippünk: Vegyél feszültségoldó fürdőt!

• Dörzsöld át száraz bőrödet egy durvább törülközővel! Kezdd a lábadnál és haladj felfelé. Ezután egy gyors zuhanyzással tisztálkodj meg, majd engedd tele meleg vízzel a kádat. Szoktasd magad fokozatosan a forró vízhez, eleinte csak 1-2 Celsius-fokkal emeld a megszokott hőmérsékletet, és csak 10-15 percig maradj a kádban. Néhány hét „tréningezés” után már bemerészkedhetsz a 45 fokos fürdőbe.
• A kellő ellazulás érdekében tegyél pár csepp levendula- vagy citrusolajat a fürdővízbe, rakj összetekert törülközőt a nyakad alá, hunyd be a szemed, és érezd, ahogyan testedből szépen lassan kioldódik a feszültség. Vesd be vizualizációs képességedet, és képzeld el, ahogyan a kellemetlen dolgok és a kétségeid elpárolognak.

A test, a lélek és a szellem tápláléka

A keleti ember számára a levegő a test, a lélek és a szellem legfontosabb táplálékát jelenti. A japánok ügyelnek a megfelelő légzéstechnikára, hiszen a hatékony légzés növeli az életerőt, feltölti a testet energiával és fejleszti az önuralmat is. Sőt, még az életünket is meghosszabbítja, mert a szívre is rendkívül jó hatással van, csakúgy, mint az emésztésre, a bőrre és a vérkeringésre.

Tippünk: Nyugtasd magad légzéssel!

• A chi kung légzőgyakorlattal csökkentheted a stresszt:
Állj vállszéles terpeszbe, karjaiddal formálj kört, tenyered nézzen felfelé. Lélegezz az orrodon át, közben nyújtózkodj felfelé. Miközben az orrodon át kifújod a levegőt, lassan engedd le a karodat a tested mellé. Ismét lélegezz be, és közben húzd felfelé a tenyeredet, kilégzés közben pedig nyújtsd előre a karodat. Ismét lélegezz be, karjaidat nyújtsd oldalra, majd fordítsd tenyeredet felfelé, és fújd ki a levegőt.
•  A következő légzőgyakorlattal koncentrációs képességedet fejlesztheted:
Térdelj le, és ülj a sarkadra. Karjaidat nyújtsd a fejed fölé, tenyereidet érintsd össze. Belégzéskor nyújtózkodj, kilégzéskor lazíts. Végezd el a gyakorlatot ötször!

A folytatásért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top