Életmód

Túlzásba viszed az egészséges táplálkozást?

Már el sem tudod képzelni, hogy beülj egy pizzériába?Inkább órákon át járod a bioboltokat, hogy összeválogasd a legegészségesebb ételeket?Akkor bizony hatalmába kerített a biománia.





Manapság, amikor egyre szennyezettebb és mesterségesebb környezetben élünk, muszáj elgondolkodnunk azon, hogy elfogyasztott ételeink vajon mennyire egészségesek: van-e vitamin a télen kapható paradicsomban, paprikában vagy eperben, jó-e az, ha egy alma közel akkora, mint egy dinnye, mennyire káros a mesterséges színezék, az ízfokozó és a tartósítószer? Fontos, hogy ételeinket úgy válogassuk össze, hogy azok tápértéke, ásványianyag- és vitamintartalma



megfelelő legyen, és lehetőleg minél jobban közelítsenek a természeteshez. Vannak, akiknek az egészséges táplálkozás egészséges mértékben épül be az életükbe, de vannak, akik idővel annyira túlzásba viszik, hogy az már függőségnek tekinthető. A biománia vagy egészségesétel-függőség, tudományos nevén ortorexia nervosa, egy újkeletű táplálkozási zavar, amely mindössze néhány éve ütötte fel a fejét. Tari Annamária pszichológus segítségével közelebbről megismerhetjük a betegség hátterét, jellemzőit, veszélyeit, és a gyógyulás lehetőségeit.






A modern nő betegsége


Az ortorexia nervosa elsősorban azokat a 25 év feletti fiatal nőket érinti, akik az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek – mondja Tari Annamária. A biomániában szenvedők ugyanis az étel minőségére, az alapanyagok tisztaságára és természetességére koncentrálnak, ezek beszerzése pedig nem olcsó. A napjuk nagy részét azzal töltik, hogy felkutatják az egészséges életet biztosító ételek hozzávalóit, és ehhez nem restellnek végigjárni akár több bioboltot vagy piacot sem. Gondosan megtervezik a másnapi étrendjüket, amit szigorúan be is tartanak, és nem hajlandóak feladni semmiért, még egy kellemes baráti társaságban eltöltött éttermi vacsoráért, vagy egy finom ’mamafőztjéért’ sem. Ez ugyanis bűntudatot, bizonytalanságot keltene bennük, sőt súlyos esetben akár halálfélelmet is okozhat.”






Mi áll a biománia hátterében?


„Az egészségesétel-függőség általában egy betegség leépítése érdekében végzett diétából fejlődik ki – állítja a pszichológusnő. A betegségtől, annak visszatérésétől való félelem annyira elhatalmasodik az egyénen, hogy az eredeti diétát az orvos utasítása ellenére is megtartja, és gondolatait az egészségmegőrzésre koncentrálja. A betegségtől illetve haláltól való túlzott félelem mögött pedig mindig egy komoly önértékelési probléma áll: az egyén nem érzi magát biztonságban a világban.”






Egészségtudatosság vagy függőség?


Vajon hol lehet meghúzni a határt a még normális egészségtudatosság és a kóros egészségesétel-függőség között? „Még nem betegség, ha az egészséges táplálkozás a gondolataink 10-15%-át tölti ki, és még nem vált életformánkká – állítja Tari Annamária. A biománia ott kezdődik, amikor az egyén egyéb irányú gondolkodása kezd beszűkülni, és az egészséges étkezésre orientálódni. Bújja a szakirodalmat, és már a környezetének is feltűnik, hogy másról sem lehet vele beszélgetni, mint erről. Ezen kívül napi programjának legalább egyharmadát az egészséges ételek beszerzése, valamint elkészítése tölti ki. ”






Láthatatlan csapda


A doktornő szerint az ortorexia nagy veszélye a többi táplálkozási zavarral szemben az, hogy mivel egy diétával kezdődik, sokáig lappang anélkül, hogy látványos lenne. Amikor pedig már feltűnik a környezetnek, addigra teljesen elhatalmasodik, és kórossá válik. Ugyancsak problémát jelent a gyógyításban az a látszólagos ellentmondás is, hogy a biomániás ’a betegség ellen küzd betegséggel’. Azzal érvel ugyanis, hogy ő az egészségéért igyekszik tenni, az pedig miért lenne beteges? Ellenérveket felállítani azért sem könnyű, mert manapság nehéz kiigazodni a különféle egészségmegőrző táplálkozási rendszerek között, és egyértelműen eldönteni, hogy mit érdemes enni, és mit nem. Innen nézve tehát lehet igazság abban, hogy a legjobb, ha magunk tervezzük meg és készítjük el az abszolút egészséges ételt.






Anorexia, bulimia kontra ortorexia


„Lényeges különbség a korábban ismert táplálkozási zavarok és az ortorexia között, hogy míg az anorexia és a bulimia esetében a beteg az étel mennyiségére koncentrál, a biománia esetében annak minőségére – mondja Tari Annamária. Különbség még a korábban említett hosszú lappangási idő is, ellentétben a korán felismerhető anorexiával és bulimiával. A fő eltérés azonban a betegség mögött álló okban rejlik. Míg az anorexia és bulimia esetében a háttérben a nőiséggel, anyasággal kapcsolatos problémák, félelmek állnak, addig az ortorexia a betegségtől, illetve haláltól való túlzott félelemben gyökerezik.”






Hova fajulhat az egészségesétel-függőség?


„Az ’abszolút egészséges’ táplálkozás gyakran egyoldalú, ezért tartós fennállása esetén emésztő szervrendszeri megbetegedés, illetve súlyos vitamin- és ásványianyag-hiány léphet fel – állítja a doktornő. A lelki szinten fellépő veszélyek súlyossága ugyancsak vitathatatlan. Ha a betegség elhatalmasodik, az egyén számára a biztonságot csak a saját ételei adják, ezért egyre kevésbé mozdul ki, idővel elszakad a barátaitól, és elmagányosodik. Az optimizmus hiánya, depresszió, és indulatkitörések kísérhetik az ortorexiát, ami az egyén és környezete számára egyaránt nagyon megterhelő”.






Hogyan lábalhatsz ki az ortorexiából?


Ha a probléma még nem súlyos, akkor türelemmel, elfogadó, megértő hozzáállással, következetességgel és példamutatással tudják elérni a hozzátartozók és a barátok, hogy az ortorexiás rátaláljon az életvidám, optimista, mégis egészséges élet útjára. Súlyos esetben azonban csak a pszichoterápia segít, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kiegészítve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top