Életmód

Tesztoszteron, ösztrogén és társai

Nem csak hangulatunkat, hanem nemi életünket is hormonok bonyolult összhangja mozgatja. Sõt, szerelmeinket is õk táplálják, és a féltékenységért is õk felelnek.

 

Tesztoszteron – a férfiasság, az erő és a bizonyítási vágy hormonja

A tesztoszteron férfi nemi hormon mindkét nemben termelődik, csak különböző mennyiségben. Férfiaknál a here, nőknél a mellékvese és a petefészek termeli. Az erősebb nem esetében az elsődleges és másodlagos nemi jelleg kialakulásáért felel, és minél több termelődik belőle, annál dominánsabbak a férfias jellemvonások. Hatására fokozódik a nemi vágy és az agresszió, erősödik az önbizalom, a koncentrációs képesség, a tettrekészség, a karrierizmus iránti vágy és a vezetői képesség. A legtöbb hormon 18-20 éves korban termelődik, majd fokozatosan csökken, ezért van az, hogy fiatal korban a férfiak szenvedélyesebb szeretők, mint később.

Olvasd el összeállításunk első részét a hangulatokért felelős hormonokról » 

Ha a női szervezet a normálisnál több tesztoszteront termel, akkor a szőrtüszőgyulladáson, az arcszőrzet megszaporodásán és a súlygyarapodáson kívül nyugtalanság, agresszió, fokozott libidó, a családi élet helyett a karrier előtérbe helyezése, nehezebb teherbe esés, és a normálisnál örömtelenebb gyermeknevelés lesz jellemző.

Ha a tesztoszteronszint túl alacsony, a nemi vágy csökkenése mellett mindkét nem esetén depresszív hangulatok, alvászavar és alacsonyabb teherbíró képesség fordulhat elő. A tesztoszteron megfelelő szinten tartása érdekében érdemes kerülnünk a dohányzást, a mértéktelen alkoholfogyasztást és a túlsúlyosságot. Nagy erőkifejtést igénylő sportok helyett fussunk, biciklizzünk vagy ússzunk rendszeresen, napozzunk sokat, táplálkozzunk helyesen, együnk zsírszegény ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, továbbá fogyasszunk A-, C- illetve E-vitaminban, valamint rézben és cinkben gazdag ételeket.

Ösztrogén – a nőiesség, a szeszély és az érzelmi labilitás hormonja

A tesztoszteron ellenpólusa az ösztrogén női nemi hormon, amely szintén mindkét nemben termelődik, de a férfiakban jóval kisebb mennyiségben mint a nőkben. Nőknél a petefészek, férfiaknál a here termeli. Hölgyek esetében az ösztrogén alapvetően a petefészek normális működéséért, a menstruációs ciklus irányításáért, a nőiességért, a szépségért és a fiatalságért felel. Az ösztrogén készíti fel a női szervezetet a szerelmi aktusra és a terhességre is. A progeszteron női nemi hormon mellett az ösztrogénszint változására vezethető vissza a terhességi, a szülés utáni, a menstruáció előtti, valamint a klimax idején fellépő depresszió. Ugyancsak az ösztrogén befolyásolja az aggodalom, a visszafogottság és az ingerültség mértékét. A szex serkenti a női nemi hormonok termelését, ezt bizonyítja, hogy egy szerelemmel töltött nap után vonásaink kisimulnak és szinte megfiatalodunk.

Progeszteron – a szélsőséges hangulatváltozás hormonja

Női nemi hormon, amely a petefészekben termelődik, és feladata, hogy felkészítse a méhet a terhességre. Menstruáció előtt, terhesség alatt az ösztrogénnel ellentétben nő a progeszterontermelődés, ami hatással van az agy hangulatszabályozó központjára, és a két hormon együttesen szélsőséges hangulatváltásokat, túlérzékenységet, depressziós tüneteket idéz elő a menstruációt megelőző, a terhesség alatti, illetve a szülés utáni időszakban. A progeszterontermelést az E-, és B-vitaminok, valamint a kankalinolaj növelik.

Oxitocin – az orgazmus utáni vágy, a szeretet és a kötődés hormonja

Az oxitocint az agyalapi mirigy termeli, mely többek között a méhösszehúzódást segíti elő, ezáltal a szülés gyorsításában játszik szerepet. Szoptatáskor szintén nagy mennyiségben termelődik, és az anyatejben is sok van belőle. A férfiak szervezete is termeli, de hatását valószínűleg csökkentik a férfihormonok. Az oxitocin nyugtató hatású, oldja a félelmet, ösztönzi az orgazmus utáni vágyat, a kapcsolatteremtést, és a partnerhoz való hűséget. Már a szüléstől kezdve erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, a szeretetet és a kötődést, ami minden szoptatáskor tovább erősödik. Termelődését a törődés, egymás megérintése, a másikhoz való tartozás érzése, valamint az orgazmus segíti elő.

Vazopresszin- a féltékenységhormon

Ugyancsak az agyalapi mirigy termeli, fő feladata a veseműködés és a vérnyomás szabályozása. Hatása az oxitocinéhoz hasonlóan a kötődés kialakítása, e két hormon nélkül nem alakulhat ki stabil kapcsolat. A férfiak erős ragaszkodása miatti féltékenység például a megnövekedett vazopresszinszinttel magyarázható. Az alkohol gátolja a vazopresszin felszabadulását, míg a szerelem, a szeretkezés, a szeretet és a törődés serkenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top