Életmód

Vasat a testnek!

Amikor fáradtnak, levertnek érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk a túlhajszoltságot, a sok munkát okolni gyengeségünkért. Ha viszont a sok alvás és pihenõ sem segít, könnyen lehet, hogy vashiányos vérszegénység a kimerültség oka.

Többféle eredetű vérszegénység ismert, ám a legelterjedtebb a vashiányos vérszegénység, amelyben világszerte több mint egymilliárd ember szenved. Kialakulhat a betegség, ha nem veszünk magunkhoz kellő mennyiségű állati eredetű ételt, ugyanis ezekből tud a létfontosságú vas a legkönnyebben hasznosulni. (Sajnos a növényi vasforrások hasznosulása nagyságrendekkel rosszabb, mint az állati eredetűeké). De előidézheti a problémát vérvesztéses állapot is, akár a menstruáció során a szervezetből távozó vér is. Ezért aztán minden termékeny korban lévő nő veszélyeztetettnek számít, a kockázat pedig a menstruáció erősségével egyenes arányban nő.

Nem árt tisztázni: a vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénszállító fehérjemolekulájának, azaz a hemoglobinnak a mennyisége vagy a vörösvérsejtek száma a normális alá süllyed.

Fáradékonyság és hajhullás

A vashiányos vérszegénység számos kellemetlen, az életminőséget rontó tünettel jár, de sajnos legtöbbször csak akkor derül fény rá, ha már súlyos jelei vannak. Rendszerint fáradékonysággal, aluszékonysággal, ingerlékenységgel, légszomjjal jár, de a koncentrálóképesség és toleranciaszint is nagymértékben csökkenhet, a szervezet pedig fogékonyabbá válhat a különféle fertőzésekre. Szervi tüneteket is okozhat: jellemző kísérője lehet a fejfájás, a töredezett köröm, a száraz bőr és a hajhullás. A vashiányos vérszegénységgel küzdők gyakran már fáradtan ébrednek, és egész nap álmosak, bágyadtak.

Kevesen ismerik fel

A szervezet egészséges működéséhez a hiányzó vasat mindenképpen pótolni kell. Erre különösen oda kell figyelni a fokozott vasfelhasználással járó terhesség és szoptatás idején, hiszen e fontos ásványi anyag a magzat fejlődéséhez is nélkülözhetetlen.
Felmérések szerint a termékeny korú nők 50-60 százaléka vashiányos vérszegénységben szenved, ám a kellő tájékozottság hiányában csupán alig több mint 20 százalékuk kezelteti magát.

Dr. Pecze Károly, a fővárosi Károlyi Sándor Kórház III. Belgyógyászati Osztályának vezetője szerint minden produktív korban lévő nőnek tanácsos évente egyszer ellenőriztetnie a vérképét. A vashiányos állapot megelőzésére érdemes étrendünkbe minél többféle, vasban gazdag élelmiszert iktatni. Tekintettel arra, hogy a vas fokozott bevitele is kellemetlen tünetekkel – például hasmenéssel, székrekedéssel, puffadással, hasfájással – járhat, a kórkép megszüntetéséhez ajánlatos szakorvos segítségét kérni.

A folytatásért kattints ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top