Életmód

Édes gyógymód – a méz

Bámulatos, hogy a méhek kitartó munkájukkal mennyi csodaszert képesek elõállítani. Minden termék, amit ezek az apró, szorgos kis állatok készítenek, természetes gyógyító erõvel bír, és pótolhatatlan.





A méz a virágok nektárjának a méhek által átalakított terméke, amely közel 70-féle gyógyhatással bír.


• Kiváló energiaforrás

Magas szénhidráttartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás. Szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így sokkal könnyebben felszívódnak, mint az összetett cukrok, és mivel egy lépcsőben emészthetők, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. Ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk.
Ne féljünk az ikrás méztől!
Minél magasabb egy méz szőlőcukor tartalma, annál könnyebben ikrásodik. Az ikrásodás a szőlőcukor kiválásának folyamata, ez az állag pedig azt bizonyítja, hogy a méz nem hamisított. Ha 15-20 percre 40 fokos vízbe állítjuk a mézes üveget, megszűnik az ikrásodás.

• Ásványi anyagokban gazdag

A méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges. A vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható a mézben, ezek összetétele az egyes mézfajtáknál eltérő lehet. Általában a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, főként vasban, rézben és mangánban.





• Vitaminforrás

Míg a friss zöldségek és gyümölcsök állás közben elveszítik vitamintartalmuk nagy részét, a szakszerűen tárolt méz (száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben) két évig is képes megőrizni azt. Magas B1-, B2-, B6-, C-vitamin, folsav, pantoténsav és nikotinsav tartalma hasznosan egészíti ki a szervezet vitaminszükségletét.


• Élő táplálék

A méz enzimtartalmában rejlik igazi gyógyító ereje. Az enzimek nélkülözhetetlen katalizátorként biztosítják a méz fontos összetevőinek beépülését az emberi szervezetbe.






• Természetes gyógyír

A méz hatékony a szív- és keringési problémák, emésztőrendszeri bántalmak, hurutok, nőgyógyászati problémák, égési sebek, görcs, májelégtelenség, influenza, idegbetegség, kimerültség és alvászavar esetén. A különböző fajta mézek más-más gyógyhatással bírnak, de általában elmondható, hogy az erdei mézek vesetisztító, vizelethajtó hatásúak, míg a többi inkább vízmegkötő.
– Megelőzésre legalkalmasabb a vegyes virágméz, mert minden hatóanyagból található benne egy kicsi.
– Nyugtató hatású, ha lefekvés előtt egy kanál mézzel ízesített meleg tejet iszunk.
– Immunerősítő és anyagcserejavító, ha 2 dl vízben feloldunk 2 teáskanál almaecetet és 2 teáskanál mézet. Naponta egyszer, este fogyasszuk.








• Kiváló kozmetikum

– Bőrlágyító hatása, magas viszkozitása miatt kiváló arcápoló. Önmagában vagy tejszínnel keverve kenjük fel, és 15 percig hagyjuk hatni.
– Selymes lesz a lábunk, ha 10 percig áztatjuk mézes, tejes fürdővízben.







Virágpor»
Propolisz»
A kevésbé ismertek»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top