Életmód

Fitt ügynökök a kullancstámadás ellen

Itt a tavasz, sokan kimerészkednek a természetbe. Jönnek a napos hétvégék, és levegõre, szabadba vágyunk. Erre hazánkban rengeteg kitûnõ lehetõség van, de nemkívánatos veszélyekkel is számolni kell.







A VIASAT3 Fitt ügynöke, Pesuth Rita Monspart Saroltával felvétel közben – Kattints a képre!
Rossz hír, hogy az enyhe telek és a turizmus miatt a kullancsok száma megszaporodott, mivel régen a fagyos telek a kullancsnépességet megtizedelték. Hazánkban egy tucat olyan kullancs van, ami az emberre veszélyes. A kullancsok eltávolítása viszonylag egyszerű a patikákban is beszerezhető kullancs-eltávolító kanál segítségével.

Az igazi veszély azonban a kullancsok okozta betegségekben rejlik. A kullancsok és a kórokozók állandó változásban vannak, ami sajnálatosan azt jelenti, hogy a vérszívók egyre több betegség hordozóivá válhatnak. A legismertebb betegségek az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. A Lyme-kórt baktérium okozza, ezért antibiotikumokkal jól kezelhető, viszont nincs ellene védőoltás. Az agyvelőgyulladást vírus okozza, és csak tünetileg lehet kezelni, ellene azonban létezik védőoltás. Mindkét esetben a legjobb védekezés a megelőzés. Fontos a megfelelő öltözék kiválasztása, tudatában annak, hogy a kullancsok nem szeretik a közvetlen napfénynek kitett bőrfelületet.

A téma aktuális, ezért a VIASAT3 Fitt ügynökei (Pesuth Rita és Illés Gabriella) is ezzel foglalkoznak a március 19-i Fitt Akták adásban. Még több információt a www.kullancsinfo.hu oldalon olvashatsz a témában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top