Életmód

Kíméletesebb terhességmegszakítás

Európa több országához hasonlóan nálunk is legális lehet az abortusztabletta. A gyógyszer kíméletes alternatívája a mûvi terhességmegszakításnak: kevesebb kockázattal és fájdalommal jár.





Tavaszi ülésén dönt a Szülész és Nőgyógyász Szakmai Kollégium arról, hogy ajánlja-e az abortusztabletta bevezetését hazánkban.

Nyugat-Európában és az USÁ-ban már évek óta használják az úgynevezett abortusztablettát. A gyógyszer kíméletes alternatívája a művi terhességmegszakításnak: kevesebb kockázattal és fájdalommal jár. A tablettát több mint tíz éve tesztelik a szegedi női klinikán. A vizsgálatba 1500 nőt vontak be, 90–95 százalékuknál eredményes volt a terhesség megszakítása. A Szülész és Nőgyógyász Szakmai Kollégium elnöke, Prof. Dr. Szabó István szerint ez azt igazolja, hogy a gyógyszernek helye van a magyar egészségügyben. 

– Az eljárás a terhesség nyolcadik hetéig alkalmazható. A páciens először egy antiprogeszteron-tartalmú tablettát kap, ennek hatására elhal a terhesség. 48 óra múlva egy másik tablettát kell bevennie, amely görcsöket idéz elő. Az esetleges szövődmények miatt – például hosszabb vérzés, alhasi görcsök – az eljárást csakis kórházban, felügyelet mellett szabad alkalmazni – mondja Szabó professzor.

A szakmai kollégium valószínűleg ajánlani fogja a tabletta bevezetését, ám ez nem jelenti azt, hogy belátható időn belül elérhető lesz a készítmény. A szegedi mellett további klinikákon is kipróbálják a módszert, és majd elküldik javaslatukat a minisztériumnak. A tabletta magyarországi törzskönyvezése csak ezután következik.
A szakmai kollégium feladata lesz az is, hogy kidolgozza a pontos kezelési szisztémát. Ide tartozik többek között annak szabályozása, kik írhatják fel a szert. Nagyon valószínű, hogy csak kórházban lehet majd hozzájutni, ami azért fontos, mert így elkerülhető, hogy a tabletta megjelenjen a feketepiacon, és orvosi felügyelet nélkül használják az érintettek.

Az abortuszellenes szervezetek úgy vélik, a tabletta megjelenésével több nő dönt majd a terhességmegszakítás mellett. Szabó professzor szerint ennek a felvetésnek a nyugat-európai tapasztalatokat figyelembe véve nincs alapja. Arra a kérdésre, mennyibe kerül majd a gyógyszeres beavatkozás, a professzor nem tudott válaszolni. Azt viszont elmondta, hogy Nyugaton meglehetősen drága.
A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tabletta nem a születésszabályozást hivatott pótolni, és nem váltja fel a fogamzásgátlást.

– Magyarországon 100 szülésre 60–65 abortusz jut. Ennek fő oka a hiányos felvilágosításban keresendő. A fiatalok nincsenek tisztában a fogamzásgátlással, holott ma már számtalan módszer közül választhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top