Életmód

A korai felismerés életmentõ

Hazánkban a rendszeres emlõszûrés megszervezése dr. Demeter Jolánnak, a Mammográfiai Centrum vezetõ fõorvosának érdeme, aki maga is átélte, mit érez egy nõ, amikor szembesül az emlõdaganat diagnózisával. Minden szavát a tapasztalat hitelesíti: a korai felismerés életmentõ, mert ebbõl a betegségbõl meg lehet gyógyulni.




Évekig tartó kilincselés előzte meg az európai színvonalú vizsgálócentrum kialakítását.

– A Világbank segített 1995-ben az első emlőszűrőcentrum létrehozásában – emlékezik dr. Demeter Jolán. – Ugyanabban az évben összesen tíz mammográfiai központ jött létre Magyarországon. Bebizonyosodott, ha egy ország veszélyeztetett korú lakosságát kétévente szűrik, ez huszonöt-harminc százalékkal csökkenti a mellrák okozta halálozást. Nálunk a kiküldött meghívóra az asszonyok negyven-negyvenöt százaléka jelentkezik, de a lakosság átszűrtsége így is eléri a hatvan százalékot. Akut problémával telefonon lehet időpontot kérni. Ha valaki csomót észlel, komoly fájdalmat érez, vagy véres váladék ürül a mellbimbójából, akkor soron kívül fogadjuk. Ha nincs panasza, öt-hat hét a várakozási idő.

A szűrést panaszmentes állapotban asszonyokon erre kiképzett asszisztens végzi. Felveszi az adatokat, és mindkét mellről kétirányú felvételt készít. Ehhez a kúp alakú emlőt henger formájúra nyomja össze. Nem kellemes, de elviselhető érzés. A felvételt szakorvos értékeli, és írásban leletet ad. Majd tőle függetlenül a röntgenkép alapján egy másik szakorvos is véleményt mond. A páciens az összehangzó értékelést kapja meg. Elváltozás gyanúja esetén visszahívják a beteget. Ha tumorra utal az elváltozás, kiegészítő röntgenfelvételeket, szükség szerint ultrahangos vizsgálatot végeznek, indokolt esetben sejtmintát vesznek az érintett területről (aspirációs citológia).
– Az első szűrőkörben az addig mammográfiával nem vizsgált ezer asszonyból hat-hétnél diagnosztizáltunk daganatot – mondja a radiológus főorvos. – A további szűrések alkalmával három-négynél találunk rákot. Az életkor előrehaladtával nő az emlőrák kockázata. Harminc év alatt nem készítünk mammográfiát, ilyenkor ultrahangos és tapintásos vizsgálatot végzünk, de már fiatalon érdemes elkezdeni az önvizsgálatot, erre itt megtanítjuk az asszonyokat.
Fokozott kockázattal kell számolnia annak, akinek elsőfokú nőrokonai közül egynél, másodfokú rokonai között többnél fordult elő emlőrák, különösen, ha fiatal korban.
2001 decembere óta negyvenöt emlőszűrőcentrum működik hazánkban. Mindenkinek oda ajánlatos mennie, ahova hívják. Vidéken élőknek legcélszerűbb a szűrőcentrumot választani, mert jobbak a műszaki feltételek, több vizsgálatot végeznek, nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Egy kistelepülés polgármestere autóbuszt bérelt, így minden asszony megjelenhetett a szűrésen. Ez nagyon jó kezdeményezés, hasznosabb, mint a mammográfot utaztatni.
Semmi sem adhat százszázalékos biztonságot. Tévedhet a gép, hibázhat az ember.
– A szűrővizsgálatokban a daganatok tizenöt százalékát nem vesszük észre. Ezért előfordulhat, hogy negatív leletet kap, mégis van valami a mellében. A két vizsgálat közötti időszakban is kialakulhat daganat (intervallumrák). Ezért ha valami szokatlant tapint, vagy csak rossz érzése van, menjen el ismét mammográfiára.
Rendszeres szűrésre a negyvenöt-hatvanöt év közötti nőket hívjuk. A daganat kialakulásának kockázata azonban idősebb korban sem csökken. Idősebbeknek a háziorvos adhat beutalót, ha szükségesnek tartja az ellenőrzést. Az esetek túlnyomó többségében a nők maguk fedezik fel a mellükben fejlődő daganatot. Ezért is fontos, hogy a nők megtanulják, és helyesen végezzék az önvizsgálatot. A korai felismerés a teljes gyógyulást jelentheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top