Életmód

Enni kell! Szondatáplálás otthon

Betegség vagy baleset következtében sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy képtelenné válnak önálló étkezésre. 1995-ig csak kórházban lehetett szondával táplálni a rászorulókat. Azóta az Otthonápolási Szolgálat nõvéreinek segítségével megoldhatóvá váltak ezek a gondok.

Számos betegség vagy fejlődési rendellenesség következtében kialakult állapotban javulást idézhet elő, az önálló étkezésre képtelen beteg kezelésében pedig kulcsszerepet játszik a mesterséges táplálás.

Ez a speciális táplálkozás és a vele járó számos probléma nemcsak a rosszindulatú daganatban (gyomor-, bélrendszer, fej- és nyaktumor) szenvedő, agyvérzésen átesett, nyelési zavarokkal küszködő embereket vagy a sérült gyermeket nevelő családokat, hanem a speciális diétára szorulók széles körét is érinti.

– Magyarországon 1995 óta foglalkozunk szondatáplálással – mondja Hoffmann Piroska, az Otthonápolási Szolgálat főnővére. – Kezdetben a kórházakat láttuk el megfelelő eszközökkel és speciális tápszerekkel, hiszen a mesterséges táplálást akkoriban csak intézményi keretek között lehetett megoldani. De egyre több család keresett meg bennünket azzal, hogy szeretnék hozzátartozójukat hazavinni, és otthon ápolni.

Mikor meglátogattuk őket, éreztük, kevés, ha egyszer elmegyünk és megmutatjuk nekik a táplálás módját. Folyamatos támogatásra lenne szükségük, olyan segítőre, akihez nyugodtan fordulhatnak, ha kérdésük van.

– Működésünk első évében kidolgoztuk a szakmai irányelveket, hogy minden beteg ugyanolyan minőségű szakmai ellátásban részesüljön. Az ápolók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a kórházi rutin és az elméleti tudás mellett empátiás készségük is legyen. Így tudnak segíteni a betegnek, hogy elfogadja megváltozott élethelyzetét.

– Az elmúlt években több száz beteget gondoztunk, három hónapostól a kilencvenhat évesig. De jóval több embernek lenne szüksége a segítségre – mondja a főnővér. – A mesterséges táplálás annyira új területe az otthoni ellátásnak, hogy sok rászoruló nem jut hozzá akkor sem, ha indokolt lenne. Ezért 2000 szeptemberében Otthonápoló Szolgálatunkat huszonkét szakápolóval országos hálózattá bővítettük.

Fő célunk az, hogy a beteg, illetve a család minél előbb önállósuljon a táplálkozásban. Az első héten háromszor látogatjuk meg. Először mindent mi végzünk, a második alkalommal a családdal közösen, végül a család, illetve a beteg önállóan. A továbbiakban kéthetente, majd havonta látogatjuk páciensünket, aki probléma esetén bármikor hívhatja ápolónkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top