Életmód

Mit üzen a fejfájás?

Az egészség feltétele a test és a lélek közötti egyensúly megléte. Ennek megbomlására a szervezet betegségekkel hívja fel a figyelmet. A testi panaszok lelki hátterét bemutató sorozatunk elsõ részében a fejfájás típusait, lehetséges okait ismertetjük.




A betegségek 60-70 százaléka lelki okokra vezethető vissza. A szervezet saját jelrendszerével, betegség-tünetekkel hívja fel figyelmünket az elfojtott problémákra. Ha megtanulunk érteni ezekből a jelzésekből, fényt deríthetünk az őket kiváltó lelki zavarokra. A tünetek kezelése nem elegendő ahhoz, hogy végleg kilábaljunk a betegségből. A lelki gondok, a stressz, az alvászavar az immunrendszer működését gátolják, ezáltal a szervezetünk védőpajzsa legyengül. Abból, hogy hol és milyen tünet jelentkezik, következtetni lehet arra, milyen probléma, megoldatlan konfliktus rejlik a testi betegség hátterében.


Ne törd a fejed!

„A fejfájás ez egyik legjellegzetesebb, nagyrészt lelki eredetű betegség – állítja Váradi Tibor természetgyógyász. – Egyértelmű jelzése annak, hogy a beteg elhanyagolta, elfojtotta érzelmeit, vagy túl racionálisan gondolkodik. Nem véletlen, hogy a fejfájás az értelmiségiek között a leggyakoribb. Azoknál, akik kizárólag az ésszerű, logikus dolgokat hajlandóak elfogadni, megbomlik az érzelmi és az intellektuális centrum, azaz a szív és az agy közti egyensúly. A mai kultúra fejfájással fizet a túlzott intellektualitásért. A fej fájdalma jelezheti azt is, hogy a beteg a számára megmagyarázhatatlan, elfogadhatatlan dolgokat görcsösen érthetővé, elfogadhatóvá igyekszik tenni. A maximalista, merev, rugalmatlan gondolkodású emberek, az uralkodó típusúak, és azok, akik nem képesek felszabadultan örülni, nagyobb eséllyel szenvednek fejfájástól. A migrénes betegek gyakran tele vannak nagyravágyó gondolatokkal, mindenáron sikerre, elismerésre vágynak, de többet akarnak, mint amennyit meg tudnak valósítani. A sikertelenség számukra egyenes utat jelent a görcsös fejfájáshoz.”


Mi áll a háttérben?

Előfordul, hogy a fejfájás egy alapbetegség, például a nyaki gerincoszlop meszesedése, foggyökér- és ínyelváltozások vagy magas vérnyomás tünete. Ha sikerül az elváltozást orvosolni, jó eséllyel a fejfájás is megszűnik.

Jóval gyakoribb az úgynevezett önálló fejfájásbetegség, amikor a fájdalom mögött semmilyen más betegség nem áll, a fejfájások 80-90 százaléka ebbe a csoportba sorolható. Egyik nagy típusa az izom eredetű, muszkuláris fájdalom, amit az idegeket ingerlő megfeszült izmok váltanak ki, ilyen például a tenziós vagy feszítő fejfájás. A másik leggyakoribb az ér eredetű, vagyis a vaszkuláris fejfájás, melyet a koponyában futó erek tágulása vagy szűkülete okoz. Ennek legismertebb képviselője a migrén.





Tenziós fejfájástól szenvedsz, ha:

• Tompa, nyomó, abroncsszerűen szorító, egyenletes fájdalmat érzel.
• A fájdalom nem akadályoz teendőid elvégzésében, inkább az összpontosítást nehezíti meg.
• Szimmetrikusan, tarkó- vagy homloktájékon jelentkezik.
• Kísérő tüneteket nem tapasztalsz.
• Hetente többször, akár naponta fáj a fejed, de nem rohamszerűen.

Mit tehetsz ellene?

A fej körüli és a nyakizmok tartós feszülése, a kevés mozgás, az ülőmunka vagy a stressz okozhatja a fájdalmat. Egy alapos nyújtózkodás vagy lazító, frissítő masszázs sokat javíthat a tüneteken.

Ha sokat ülsz monitor előtt, egy-két óránként állj fel, járkálj egy kicsit és végezz néhány fej- és vállkörzést. Ha nem akarsz rögtön gyógyszerek után nyúlni, a természetgyógyászat számtalan módszert kínál a fejfájás mindkét típusának enyhítésére.






Migrén gyötör, amennyiben:

• Görcsös, ritmikusan lüktető, féloldali fájdalmat érzel.
• A fájdalom elmúltával kimerültnek, levertnek érzed magad.
• Hányás, fokozott fény- és hangérzékenység, látászavarok jelentkeznek.
• Nem tudod ellátni napi teendőidet, csendre, sötétségre, nyugalomra vágysz.
• Rohamszerű, négy órástól akár három napon át tartó fejfájás kínozza. A naponta jelentkező fájdalom nem migrén!


Mit tehetsz ellene?

Az agyi erek átmérőjének gyors változása okozza a fájdalmat, amit kiválthat stressz, időjárási front, éhség, fogamzásgátló tabletta szedése, menstruáció és bizonyos ételek (érlelt sajtok, csokoládé, vörösbor, mogyoró, kínai ételek, tartósítószert, ízfokozó anyagokat tartalmazó élelmiszerek). Ismerd ki panaszaidat, így kizárhatod azokat az ételeket és elkerülheted azokat a helyzeteket, melyek a fejfájást provokálják.

Vezess fejfájásnaplót, jegyezd fel benne étkezéseid gyakoriságát és összetételét, a lefekvés és az ébredés időpontját, rögzítsd a fejfájás erősségét, időtartamát, minőségét, helyét, napszakos ingadozását, kísérő tüneteit. A napló segít az önmegfigyelésben, és a szakember dolgát is megkönnyíti.

Migrén esetén a vény nélkül kapható szerek általában nem hatásosak, a szakorvos írhat fel a rohamot megelőző, illetve csillapító szereket.


Szelíd gyógymódokról és arról, hogy mikor kell orvoshoz fordulnod, itt olvashatsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top