Életmód

Gyenge pontok: térd és boka

A térd és a boka a test legnagyobb terhelésnek kitett része: ezekre az ízületekre nehezedik az egész testsúly. Elváltozásuk elviselhetetlen fájdalmakat okozhat. A deformáció kialakulásában az öröklött tényezõk mellett a mozgásszegény életmód, a kényelmetlen cipõk és a túlsúly játszik kiemelkedõ szerepet.

A térd az emberi test legnagyobb és egyik legbonyolultabb ízülete. A combcsont, a sípcsont és a térdkalács alkotja, két pár vaskos, rendkívül erős szalag veszi körül. A szalagok a térdet stabilizálják, kétoldalt és az ízületen belül rögzítik, megbízható támaszt nyújtva az egész testnek. Az ízületben több nyálkatömlő található, amelyek az itt tapadó inakat párnázzák alá.

– A különböző korosztályoknál a térdfájdalom más-más elváltozások következménye lehet – magyarázza dr. Hutás Mihály reumatológus. – A két lábat összehasonlítva állapítjuk meg, mi idézhette elő a problémákat. A fiatalok panaszait általában sportsérülés, túlerőltetés és különböző gyulladások okozzák. A fájdalom az ízület szövetkörnyezetének duzzadásából, összenyomódásából ered. A futók, biciklizők, síelők számára nem ismeretlen a térdet körülölelő szalagok, a porckorong sérülése a térd csavarodása vagy erős ütés hatására.

– A térdízület nyálkatömlőjét a hosszan tartó térdelés, fertőzés és egy korábbi sérülés is gyulladásba hozhatja. Másoknál az ízület belhártyája vagy éppen a combizmokat a térdhez rögzítő inak jönnek gyulladásba. A rendkívül fájdalmas, nyomásérzékenységgel járó állapot több hétig megkeseríti egy beteg életét.
Miután a térdízület állandóan nagy megterhelésnek kitett ízületünk, a középkorúaknál gyakori az ízületi porc kopása, az arthrosis. A negyven-ötven év feletti férfiak és nők majdnem egyharmada tapasztal kisebb-nagyobb fájdalmat valamelyik ízületében, többek között a térdében is.

– Ilyen esetekben a csontok közötti teret kipárnázó porcréteg biokémiai szerkezete megváltozik, felszíne elvékonyodik, helyi gyulladás alakul ki. A fájdalom olyan mértékű is lehet, hogy a környező izmok védekező tartást vesznek fel, vagyis olyan rendellenesen merev állásba kerülnek, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat érezze a beteg – teszi hozzá dr. Hutás Mihály.

Reggeli merevséget és térdfájdalmat a megtévesztően hasonló hangzású arthritis (ízületi gyulladás) megbetegedésben szenvedők is éreznek. A rheumatoid arthritis sem az időst, sem a fiatalt nem kíméli. A reumás megbetegedések egyik legsúlyosabbika az ízületek gyulladásával és deformálódásával jár. Itt a fájdalmakat az ízületi hártya gyulladása okozza, jellemzően szimmetrikusan a test mindkét oldalán.

A láb másik kritikus pontja, a boka villaszerű alakzat, amely a lábfejet és a lábszárat kapcsolja össze. A bokaízület oldalsó szalagjai a térdéhez hasonlóan erősek, vastagok. A láb boltozatos szerkezetű, csak az ép szalagok és megfelelő lábizomzat képes megtartani a ránehezedő súlyt.

Ha a boltozat lesüllyedt, azaz valaki lúdtalpas, már nem tudja megfelelően ellensúlyozni a test súlyából adódó megterhelést. A boltozat süllyedésének oka a testsúly növekedése, vagy a láb szalagrendszerének, izomzatának meggyengülése lehet. Az állómunka, és a mozgásszegény életmód a süllyedést tovább súlyosbítja: a lúdtalp nemcsak boka, hanem térd- és derékfájdalmat is okozhat.

– A túlzott vagy helytelenül végzett edzés és a túlerőltetés a bokát is megviselheti. Sportolás vagy akár csak egy botlás során könnyen kialakulhat rándulás, illetve ficam. Míg az előbbit otthoni borogatással és pihentetéssel rendbe lehet hozni, a ficam orvosi ellátást igényelhet. A boka hátsó részénél futó Achilles-ín is meghúzódhat, ilyenkor a beteg úgy érzi, mintha hátulról erősen megrúgták vagy megütötték volna. A térdhez hasonlóan a bokaízület is lehet krónikusan gyulladt (arthritis) és itt is jelentkezhet arthrosis (kopás).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top