Gyenge pontok: térd és boka

A térd és a boka a test legnagyobb terhelésnek kitett része: ezekre az ízületekre nehezedik az egész testsúly. Elváltozásuk elviselhetetlen fájdalmakat okozhat. A deformáció kialakulásában az öröklött tényezõk mellett a mozgásszegény életmód, a kényelmetlen cipõk és a túlsúly játszik kiemelkedõ szerepet.

A térd az emberi test legnagyobb és egyik legbonyolultabb ízülete. A combcsont, a sípcsont és a térdkalács alkotja, két pár vaskos, rendkívül erős szalag veszi körül. A szalagok a térdet stabilizálják, kétoldalt és az ízületen belül rögzítik, megbízható támaszt nyújtva az egész testnek. Az ízületben több nyálkatömlő található, amelyek az itt tapadó inakat párnázzák alá.


– A különböző korosztályoknál a térdfájdalom más-más elváltozások következménye lehet – magyarázza dr. Hutás Mihály reumatológus. – A két lábat összehasonlítva állapítjuk meg, mi idézhette elő a problémákat. A fiatalok panaszait általában sportsérülés, túlerőltetés és különböző gyulladások okozzák. A fájdalom az ízület szövetkörnyezetének duzzadásából, összenyomódásából ered. A futók, biciklizők, síelők számára nem ismeretlen a térdet körülölelő szalagok, a porckorong sérülése a térd csavarodása vagy erős ütés hatására.

– A térdízület nyálkatömlőjét a hosszan tartó térdelés, fertőzés és egy korábbi sérülés is gyulladásba hozhatja. Másoknál az ízület belhártyája vagy éppen a combizmokat a térdhez rögzítő inak jönnek gyulladásba. A rendkívül fájdalmas, nyomásérzékenységgel járó állapot több hétig megkeseríti egy beteg életét.
Miután a térdízület állandóan nagy megterhelésnek kitett ízületünk, a középkorúaknál gyakori az ízületi porc kopása, az arthrosis. A negyven-ötven év feletti férfiak és nők majdnem egyharmada tapasztal kisebb-nagyobb fájdalmat valamelyik ízületében, többek között a térdében is.


– Ilyen esetekben a csontok közötti teret kipárnázó porcréteg biokémiai szerkezete megváltozik, felszíne elvékonyodik, helyi gyulladás alakul ki. A fájdalom olyan mértékű is lehet, hogy a környező izmok védekező tartást vesznek fel, vagyis olyan rendellenesen merev állásba kerülnek, hogy a lehető legkevesebb fájdalmat érezze a beteg – teszi hozzá dr. Hutás Mihály.


Reggeli merevséget és térdfájdalmat a megtévesztően hasonló hangzású arthritis (ízületi gyulladás) megbetegedésben szenvedők is éreznek. A rheumatoid arthritis sem az időst, sem a fiatalt nem kíméli. A reumás megbetegedések egyik legsúlyosabbika az ízületek gyulladásával és deformálódásával jár. Itt a fájdalmakat az ízületi hártya gyulladása okozza, jellemzően szimmetrikusan a test mindkét oldalán.


A láb másik kritikus pontja, a boka villaszerű alakzat, amely a lábfejet és a lábszárat kapcsolja össze. A bokaízület oldalsó szalagjai a térdéhez hasonlóan erősek, vastagok. A láb boltozatos szerkezetű, csak az ép szalagok és megfelelő lábizomzat képes megtartani a ránehezedő súlyt.


Ha a boltozat lesüllyedt, azaz valaki lúdtalpas, már nem tudja megfelelően ellensúlyozni a test súlyából adódó megterhelést. A boltozat süllyedésének oka a testsúly növekedése, vagy a láb szalagrendszerének, izomzatának meggyengülése lehet. Az állómunka, és a mozgásszegény életmód a süllyedést tovább súlyosbítja: a lúdtalp nemcsak boka, hanem térd- és derékfájdalmat is okozhat.


– A túlzott vagy helytelenül végzett edzés és a túlerőltetés a bokát is megviselheti. Sportolás vagy akár csak egy botlás során könnyen kialakulhat rándulás, illetve ficam. Míg az előbbit otthoni borogatással és pihentetéssel rendbe lehet hozni, a ficam orvosi ellátást igényelhet. A boka hátsó részénél futó Achilles-ín is meghúzódhat, ilyenkor a beteg úgy érzi, mintha hátulról erősen megrúgták vagy megütötték volna. A térdhez hasonlóan a bokaízület is lehet krónikusan gyulladt (arthritis) és itt is jelentkezhet arthrosis (kopás).

Hozzászólás megtekintése
Légy te az első hozzászóló!

Frissüljön fel az év kezdetén!
Válogasson az akciós szépészeti ajánlatok között!

További információk>>>