Életmód

Maffiózók földjén,

Szicíliát mindig is valami misztérium övezte. A sötét tekintetû maffiózók, a szent család, vérbosszú, szenvedély, na és paszta-paszta-paszta. Nem csalódtam. Pont, amit vártam. Sõt!

Még több kép Szicíliáról! Kattints ide!





Az útikönyv szinte elengedhetetlen. Nagy segítségünkre volt abban, hogy minimális ízelítőt nyerjünk a szicíliai és nem olasz (ezt többször is hangsúlyozzák) temperamentumból, és területekre felbontva megpróbálta röviden, lényegretörően összefoglalni az egész sziget jellemzőit.

Külön öröm volt számomra, hogy olyan kis plusz tippekkel látott el, aminek köszönhetően ellátogattunk egy csodálatos és érintetlen, 2000 m feletti autentikus falucskába (Isnello), 1-2 egészen különleges zarándokhelyre, és egy szecessziós kastélyba.





Szicília csodálatos, természeti és kulturális adottságokban egyaránt bővelkedik. A tengerpart egy partszakaszon belül pl. néhol kavicsos, néhol finom homokos, néhol sziklás, de természetesen ezek jelen vannak mind egyszerre is. Igazi beach-turistából pedig egy szempillantás alatt titokzatos hegyi vándorrá vagy középkori városlakóvá válhatunk.


Palermo, Pasta, Pellegrino és (Fiat) Panda

Palermo a szélsőségek városa. Pusztán már a fekvése is egyedülálló és nagyszerű: az „aranykagylót” a Monte Pellegrino és a Monreale mögötti hegyek ölelik körül. Nem csoda, hogy még Goethe is elragadtatással írt erről a vidékről. Egyszerre van jelen a dekadens barokk luxus és a középkori városi nyomornegyed. Elegáns és lerobbant szecessziós kavalkád, nyüzsgő, mediterrán Fiat Pandás sofőrökkel és Vespa-motoros őrültekkel.







… régi Fiatokban …
A kis piros könyv segítségével 1 hét alatt sikerült Palermót A-Zig megismernünk, bár hozzá kell azt is tenni, hogy önmagában azért nem számolt be nüansznyi részletességgel.
(Pánikra azért semmi ok, hiszen a városban minden trafikban beszerezhetünk részletes Palermo útikönyvet.) Tehát, ha valaki több időt szeretne tölteni a maffiózók földjén, annak melegen ajánlom, hogy az adott városban vértezze fel magát egy könyvvel és egy térképpel.







Száguldás, Panda szerelem…:)
Na de térjünk vissza Palermóra. A MAFIA (szigorúan 1 F-fel) mindenhol jelen van, plakátokon, graffityken, templomban, régi Fiatokban és Mercikben.

Őrült a közlekedés, farkastörvények uralkodnak. Teljesen mindennapos dolog pl. az, ha a belvárosban a főút kellős közepén egy lovas kocsi halad a forgalommal szemben, vagy ha Vespa-motoros üldözés kellős közepén találod magad. Természetesen a KRESZ szabályait még hírből sem ismerik, az győz, aki előbb ér a kereszteződéshez. Az autók, ha egyáltalán érvényesülni tudnak a robogóktól, koszosak, töröttek, és legjellemzőbbek a régi típusú Pandák.





Megjegyzés:
A könyv természetesen nem tér ki minden helyi sajátosságra, de nagyon precízen összefoglalja az egész sziget természeti, és kulturális adottságait, valamint hasznos tanácsokkal látja el azokat, akik eddig csak a Polip sorozatból ismerték ezt a temperamentumos vidéket.











A vallás és tradíció az első helyen áll náluk. Míg én jégkockák között szenvedtem a parton, addig a szicíliai urak Armani öltönyben, Gucci napszemüvegben és Prada cipőben lejtettek elegánsan a kövek között. A hölgyeik és a mámmá pedig gálában. És még kéziventillátor sem volt náluk. Az első nap hihetetlenül megdöbbentett, hogy hozzájuk képest én csak egy kis alulöltözött turista vagyok, de aztán hamar hozzászoktam a jelenséghez. Esténként kivonul a nagy család korzózni, nagyszülőkkel, gyerekekkel, egy egész utcát elfoglalva és hajnalig nyalják az olasz fagyit.

Kedvesek, vendégszeretők, és teljesen másként definiálják a vendéglátást, mint mi. Imádják a cukrászdákat, ahol meglepő módon tésztákat és különféle egytálételeket is felszolgálnak.





Bár a könyv említette, de bizony így is elképedtünk a temperamentumukon. Hihetetlen hangosan és gesztikulálva beszélnek, és nem számít, ha nem beszélsz olaszul, ők megosztják veled gondolataikat. Sőt, ha angol szót hallanak, egyből Kamilláról és Károlyról kezdenek viccelődni.

Végezetül, aki Palermóba látogat, ne lepődjön meg, ha a város egyik jellegzetes barokk templomát vagy reneszánsz dómját divatmagazinból előhúzott maffiózók szállják meg. Igen, ez ott teljesen természetes, mivel a család olyan erős, szent és sérthetetlen kötelék, (főleg a mamma és a pasta) hogy mindennapra jut egy esküvő, és miért ne zárják le hozzá a város egyik nevezetességét?!







Kattints ide!
Ahogy már említettem a család szent és sérthetetlen, de ne feledjük az étkezéseket sem, no meg a sziesztát! A szieszta alatt egyszerűen megáll az élet. A nyüzsgő városlakók visszavonulnak konyháikba, hogy a kulináris örömök oltárán áldozzanak. Az ételek fenségesek, minimum 5 fogásból állnak (tésztával az első helyen, amit nálunk főételként szolgálnak fel), és hatalmasak az adagok. Utána pedig jöhet a szépítő alvás…

Szokványos látvány az is, hogy a modern nagyvárosi hipermarketben a pénztáros pult felett arany és fa feszület található.





Szigorúan egy F-fel…


De hát EZ Szicília, és mi ezért imádjuk őket.

Tehát a címben feltett kérdésre így már igen egyszerű a válasz: Szicíliát vétek kihagyni, na és persze a káoszban nem árt egy igazi útitárs.


Útitársunk a Marco Polo Kiadó Szicília útikönyve volt.




Fotók: Majoros Kriszta 



Még több kép Szicíliáról! Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top