Életmód

Mit tegyünk, ha jön a front?

Az idõjárási frontátvonulások különbözõ módon, de beleavatkoznak mindennapi életünkbe - a bekövetkezõ hirtelen változások számos élettani hatást váltanak ki szervezetünkben egyik pillanatról a másikra.

A lakosság több mint fele (ezen belül is elsősorban a nők) érzékeny a frontok valamelyikére, vagy akár mindkettőre. Míg egyesek szervezete jól tűri a légnyomásváltozást, a hőingadozásokat, addig másoké kevésbé rugalmasan reagál az időjárás változásaira.

Ahány ember, annyi reakció
A fronthatásokra mindenki másképp reagál: vannak, akik szinte semmit sem érzékelnek az időjárás változásából, vannak, akik átmeneti panaszoktól szenvednek (hegek fájdalmától, fejfájástól, alvászavaroktól) és vannak, akiknél a frontbetörés hangulatváltozást, fejfájást, szív- és keringési panaszokat okozhat.

Frontok és hatásaik

Kettős front
Kettős vagy vegyes frontkor a mindkét frontra jellemző változások érvényesülnek teljes erővel. Persze nem törvényszerű, hogy mindegyik megviselje az embert – lehet, hogy valaki a tipikus hidegfrontot megérzi, viszont a vegyes fronthatásra nem reagál.

Tippek melegfront ellen

Melegfront-érzékenyeknek főként B2-, C-, K- és P-vitaminok fokozott bevitele javasolható. Vitaminforrások lehetnek: tej, tejtermékek, joghurt, kefir, zöldfőzelékek, savanyú káposzta, csipkebogyó, citrom, kiwi.
Mivel a szervezetünk folyamatosan egyensúlyra törekszik, célszerű hozzásegíteni ehhez a munkához, és táplálékkiegészítéssel pótolni a veszteséget. Fokozzuk tehát a káliumtartalmú élelmiszerek bevitelét a következőkkel: karalábé, karfiol, paradicsom, burgonya, búza, rozsliszt, mazsola, olajos magvak, hal.

Melegfront
A klasszikus melegfront lassan, és elsősorban a magas légrétegben emelkedő hőmérséklettel érkezik. A melegfrontot kísérő páratartalomemelkedés, illetve légnyomáscsökkenés hatására a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba.
A melegfrontra érzékenyek gyakorlatilag „időjósként” működnek – a tünetek már a front átvonulása előtt 1-2 órával, sőt napokkal is jelentkezhetnek.

Tünetek:

Fáradtsággal, aluszékonysággal, levertséggel, szétszórtsággal, migrénes fejfájással reagálunk. Fokozottan ingerlékenyek leszünk, akár depressziós tünetek is jelentkeznek. Jelentősen csökken fizikai és szellemi terhelhetőségünk, legszívesebben az egész napot átaludnánk.
Megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, a trombózishajlam. Fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás és a vércukor szintje is, ezért fokozódik a diabéteszesek cukorürítése, halmozódnak a vérzéses kórformák.
A vérben emelkedik a fehérvérsejtek száma, növekszik a kalcium, viszont csökken a káliumtartalom.

 

Tippek hidegfront ellen

Ha a hidegfrontra vagyunk érzékenyek, fogyasszunk minél több B1-, D- és E-vitamint – ezeket főleg az élesztőben, a halakban és a tojásban találjuk meg.
Ügyeljünk a folyadékbevitelre is: a személyre szabott gyógyteák fontos kiegészítői lehetnek napi italadagunknak. Naponta minimum két liter folyadék fogyasztása javallott! Legjobb, ha lehűtött frissítő teákat (menta, citromfű, csipkebogyó) fogyasztunk citromkarikák hozzáadásával.

Hidegfront
A hideg idő is jellegzetes keringési változásokat hoz létre a szervezetben, bár nem okoz olyan komoly problémákat, mint a melegfront. A hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés, és légnyomás növekedés hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik.

Hidegfront esetén a tünetek csak a front átvonulása után jelentkeznek. Az erre érzékeny emberek lelassulnak, kábaságra panaszkodnak, szédülnek, és állandó álmosság kínozza őket, csökken a vérnyomás és a pulzusszám.
Ilyenkor növekszik a görcskészség, fokozódik a trombózisveszély, az allergia és az asztma is erősebben kínozza a hidegfrontra érzékenyeket.

A migrén szintén “kedveli” a hidegfrontot, akárcsak a gyomor, a vese és az epe különböző zavarai. A gyulladásos megbetegedések ilyenkor háttérbe szorulnak, viszont megszaporodnak a reumatikus panaszok, fokozódnak az ízületi fájdalmak. Rosszabbodhat a szívbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők, az epilepsziások állapota, megemelkedik a koraszülések száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top