Életmód

A szépség és az ideális test

A nõk minimális százalékának van olyan alakja, amilyet saját maga szeretne. Magasság, súly és egyes testrészek formái okozzák az elégedetlenkedést.






Marilyn Monroe
Fitness-klubok bérletei, masszás olajok, különböző csodaszerek tűnnek megoldásnak. Nagyon nehéz megfelelni az éppen aktuális ideálnak, bár szerencsére ma már nincs olyan szigorúan behatárolva az “év alakja”-elvárás.


Korszakok: nők és férfiak

Vegyünk néhány példát! Valaha a kifejezetten kerek vagy dús idomú hölgyemények számítottak az ideális nőnek, Marilyn Monroe idejében, az ötvenes években a kor érzéki, kerekded formák domináltak. Aztán eltelt jó néhány év, és röpülhettek is a kilók, a férfiakat meg senki sem kérdezte. Ők választottak a saját ízlésük szerint, függetlenül a divattól. Így van ez ma is, csak ott van az a fránya tükör, és magunknak is szeretnénk tetszeni.






Mi a helyzet ma?


Mára elvesztette a jelentőségét az ideális testsúly, a lényeg a jó kondíció. A cél az a test, amelyben az ember igazán jól érzi magát! Izzadhatunk, kínozhatjuk magunkat különböző fogyókúrával és testformáló programokkal, ám velünk született alkatunkat nem lehet megváltoztatni!


A testformálás korlátai
 

Bizonyos tulajdonságokat lehetetlenség átalakítani önmagunkon. Ilyen korlátozó tényező a csontozat, amely lehet erős vagy gyenge. Ez az, ami eleve megszabja, hogy hogyan helyezkedhetnek el a zsír- és az izomszövetek. Ezen kívül ezeknek a szöveteknek az elosztását még a hormonok is befolyásolják. Azok a nők, akiknek szervezete női, azaz ösztrogén hormonból termel többet, a csípőn, a combon és a fenéken párnásodnak. A másik, fiús típus esetében keskeny csípővel és kevésbé párnás részekkel találkozhatunk. Természetesen ezen típusok keveredése a leggyakoribb.






A korrigálás lehetősége


Mivel csak javítani tudunk alakunkon, nagyon fontos, hogy a kijavított részeket úgy is tartsuk. Ehhez több lépésre van szükség. Az állandó testmozgás elengedhetetlen feladat. Az úszás, kocogás, tornázás mindig kielégítő hatékonyságú. Aztán következik az étrend változtatása vagy rendben tartása. Azzal mindenki tisztában van, hogy a zsíros, nehéz ételek kerülendők, bár ez nem azt jelenti, hogy káposztalevélen kell élni. A hangsúly viszont azon van, hogy a nő el tudja fogadni önmagát olyannak, amilyen, de követelje meg magától, hogy testi képességei ne épüljenek le.

Az állandó odafigyelés önmagunkra lehet, hogy sok energiánkat elveszi, de a fittségnél és jó közérzetnél senki és semmi nem tud jobbat adni nekünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top