Életmód

Veszélyes kozmetikumok

Gondolnád, hogy a nap, mint nap használt kozmetikumaid káros mellékhatásokat, genetikai károsodást, sõt daganatos megbetegedéseket is okozhatnak? Az egyetlen megoldás: alaposan olvasd át az összetevõk listáját!





A testápolók, samponok, tusfürdők, fogkrémek minden háztartásban megtalálhatók. Azt viszont már kevesen tudjuk, hogy közülük számos termék az egészségre káros hatású anyagokat is tartalmaz.


Vegyi anyagok minden mennyiségben

Szervezetünk naponta több tízezer mesterséges vegyülettel kerül kapcsolatba. És ami még ijesztőbb, hogy ezekről a tömegesen előállított anyagokról szinte semmilyen egészségügyi és környezeti adat nem áll rendelkezésünkre.

A különböző kozmetikai termékek – krémek, samponok, tusfürdők – csaknem száz százalékban mesterséges vegyi anyagokból állnak, vannak azonban olyanok is, amiket mindenképpen ajánlatos elkerülnünk. Ha a következő komponensekkel találkozunk valamelyik termékben, legjobb, ha gondolkodás nélkül tiltólistára helyezzük azt.


Triclosan


A triclosan szintetikus alapú tartósító- és fertőtlenítőszer, amelyet baktérium- és gombaölő hatása miatt számos kozmetikumban megtalálhatunk – leginkább a fogkrémekben, antibakteriális krémszappanokban és lábápolókban.




Okozhat allergiás tüneteket is, de még ennél is veszélyesebb, hogy a szervezet egészséges működéséhez szükséges organizmusokat is elpusztítja, mivel nem tud különbséget tenni „káros” és „hasznos” kórokozó között. A bőr természetes védőköpenyét megbontva kiváló táptalajt biztosít az antibakteriális hatóanyagra ellenálló baktériumok kifejlődéséhez. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a triclosan rendszeres használatával többet ártunk, mint használunk: a kórokozók egyre ellenállóbbá válnak, és egyre nehezebb lesz őket legyőzni.

És ha ez nem tántorított el, íme néhány további érv: a triclosan károsíthatja a májat, az emésztéshez fontos bélbaktériumokat, sőt rákot is okozhat.






MDGN – metildibromo-glutaronitril

Az MDGN-t tartósítószerként alkalmazzák számos kozmetikai termékben. Megtalálhatjuk a tusfürdőkben, napkrémekben, arc- és kézkrémekben, szemfestékekben, alapozókrémekben, arclemosókban, sőt még babaápoló-krémekben (!) is.

A legújabb vizsgálatok szerint az MDGN súlyos bőrgyulladást és allergiás tüneteket válthat ki – a csecsemőkre, kisgyermekekre pedig fokozott veszélyt jelent, mivel immunrendszerük kevésbé ellenálló, bőrük könnyebben átengedi a káros anyagokat.

A kutatási eredmények hatására sikerült elérni, hogy az Európai Unió 2003 szeptemberében – két éves átmeneti időszakot engedve a gyártóknak és forgalmazóknak – megtiltotta az MDGN alkalmazását a bőrben közvetlenül felszívódó szerek esetében. A lemosható kozmetikai szerekben – tusfürdőkben, naptejekben – azonban továbbra is megengedett lesz ez a veszélyes tartósítószer 0,1% koncentrátumban. 


SPS – Sodium polynaphthalene sulfonate

Lenyelve méreg, irritálhatja a szemet, lebomlási termékei között veszélyes anyagok lehetnek. 


DMDM Hydantoin

Allergiát okozó formaldehid-forrás, gyengíti az immunrendszert, asztmát és rákot is okozhat. További hatásai: fejfájás, depresszió, fájdalomérzés.






SLES – Sodium Laureth Sulphate


Enyhén irritáló hatású, rákkeltő anyagokká bomlik le. 


PEG-12

Hajtömegnövelő összetevő, károsítja az immunrendszert, rákkeltő. 


Cocamidopropyl betaine

A “természetes termékek” gyakori összetevője, allergiát okozhat.


Lista a veszélyes kozmetikumokról

Némileg megkönnyítheti a választást, hogy a Greenpeace környezetvédő szervezet három kategóriába sorolta a forgalomban lévő kozmetikumokat.
• „Kockázatos” termékek: ide tartoznak a Triclosant vagy MDGN-t tartalmazó kozmetikumok.
• „Semleges” termékek: ez a szintetikus tartósító – vagy festékanyag nélkül készült kozmetikumok csoportja.
• „Rizikómentes” termékek: a kifejezetten ajánlott, természetes kozmetikumok tartoznak ide.
A rossz hír csak az, hogy az utolsó csoport márkáinak jó része Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen. 


Pánikra azért nincs ok

Bár egyelőre nincs olyan jogszabály, ami tiltaná az egészségre káros anyagok használatát a kozmetikumokban, azért ne rohanjunk és dobjuk ki az összes MDGN-t és Triclosant tartalmazó termékünket. Elég, ha kicsit jobban odafigyelünk, hogy mit emelünk le a polcról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top