Életmód

Prosztata. Egy férfias probléma

Szemérmes hallgatás övezi a prosztata betegségeit, pedig a férfiak többsége szembesül velük. Fiataloknak gyulladás, középkorúaknak a jóindulatú megnagyobbodás, idõsebbeknek a rosszindulatú daganat lehetõségére kell gondolniuk bizonyos tünetek esetén.




A prosztata, más néven dülmirigy nagyjából tizenöt gramm súlyú, szelídgesztenye alakú szerv. Közvetlenül a húgyhólyag alatt található, körülöleli a húgycső kezdeti szakaszát. Ezen az úton nemcsak a vizelet távozik, hanem a szexuális aktus csúcspontján kilövellő ejakulátum is. Ehhez az ivarsejtek mellett szükség van az ondóhólyag, a prosztata és a járulékos nemi mirigyek váladékára is, amely elősegíti a herékben termelődő spermiumok mozgását, termékenyítő képességének megőrzését. Sajátos mechanizmus gondoskodik arról, hogy az ondó és a vizelet sohasem egy időben hagyja el a húgycsövet. Mivel a férfi nemi szervek ilyen szorosan összekapcsolódnak a kivezető húgyutakkal, az egyik rendszer betegsége a másikat is érintheti. Az érintett szervek szakorvosa az urológus.

A prosztataproblémákra leggyakrabban a vizelési nehézségek hívják fel a figyelmet. A mirigy jól tapintható. Bár sokan idegenkednek tőle, a gumikesztyűs ujjal végzett vizsgálat gyors és rendszerint fájdalmatlan. Érdemes elviselni, mert tapasztalt szakorvosnak sok hasznos információt nyújt a prosztata méretéről, állagáról, és segít a megfelelő terápia kiválasztásában.

A kisfiúk prosztatája borsónyi. A nemi éréssel indul növekedésnek, kifejlett méretét nagyjából húszéves korra éri el. Negyven év alatt a férfiak tíz százalékánál található prosztata-megnagyobbodás, nyolcvanéves korukra nyolcvan százalékuknál fejlődik ki ez az állapot. Pontos oka nem ismert, de feltételezik, hogy kapcsolatba hozható az idősödéssel járó hormonális változásokkal.

A szövetszaporulat fokozatosan beszűkíti a húgycsövet, enyhébb-súlyosabb vizelési problémát okoz. Nehézzé válhat a vizelés megkezdése; vagy azt érzi a beteg, hogy nem tudja kiüríteni a hólyagját. Gyakrabban kell felkelnie éjszaka, az inger egyre sürgetőbb. Észrevehetően csökken a vizeletsugár térfogata és ereje, előfordulhat vizeletcsepegés. A hólyagban pangó vizelet fertőzést, kőképződést okozhat. Tapintással megállapítható a mirigy nagysága, vannak-e rajta daganatra utaló göbök, érintésre érzékeny-e, ami a gyulladásra jellemző. Mivel a prosztata mérete nem feltétlenül áll arányban a panasz súlyosságával, az Amerikai Urológus Társaság (AUA) egy kérdéssort állított össze, amely a beteg érzéseiről ad képet (tüneti index).

A prosztatarák szűrésére általában vérvizsgálatot is végeznek. Ennek része a PSA (prosztata specifikus antigén) teszt. Ha az eredmény emelkedett szintet mutat, további vizsgálatokra van szükség a daganat lehetőségének kizárására. Az ultrahang pontos képet ad a prosztata méretéről és alakjáról. Mérhető a vizelet áramlási sebessége, megállapítható a hólyagban maradó vizelet mennyisége.

A tünetek és a leletek alapján a terápia az óvatos várakozástól a gyógyszeres kezelésen át a sebészi beavatkozásig terjedhet. A kezdeti panaszokra megoldást jelenthetnek a vény nélkül kapható, gyógynövény alapú készítmények, de ekkor sem tanácsos elmulasztani az évenkénti felülvizsgálatot. A gyógyszerektől a műtét késleltetése és a vizeletürítés javulása várható. Ha nem oldja meg a panaszokat, több sebészi módszer közül lehet választani. Endoszkópos beavatkozással a húgycsövön át kimetszik a prosztata egy részét. Újabb eljárás a lézeres, illetve a mikrohullámú műtét, amellyel ugyancsak a mirigy kiterjedését csökkentik. Ma már ritkábban kerül sor nagy hasi operációra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top