Életmód

Ha fárasztó a kikelet

De jólesik a tavaszi napsugár! Sápadt arcunkat végre nem jeges szél fújja, hanem lágy tavaszi szellõ simogatja. Mégis ólmos fáradtság nehezíti végtagjainkat, s csak aludnánk, aludnánk szüntelen. Pedig odakint kikeleti ébresztõt csicseregnek a madarak.

Sokan érzik úgy tavasz elején, hogy képtelenek megbirkózni a mindennapokkal. Hiába a reggeli kávé, frissességet nem ad. Ha betegségnek egyéb jele nincsen, mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy bennünket is utolért a tavaszi fáradtság.

– A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nélkülözhetetlenek a szervezetünkben zajló életfolyamatokhoz – mondja dr. Varjú Imre, a Szent Margit Kórház belgyógyász főorvosa. – Ha ezek közül valamelyik hiányzik, vagy nincs jelen kellő mennyiségben, az enyhébb-súlyosabb testi tüneteket okoz. E tünetcsoportba sorolható a tavaszi fáradtság. Az elmúlt hónapokban megfogyatkoztak szervezetünk vitamintartalékai, amelyeket a nyáron és az ősszel fogyasztott gyümölcsből, zöldségből halmoztunk fel. Az ólmos fáradtság, aluszékonyság erre figyelmeztető jel.

– A hiányzó anyagok között elsőként említem a D-vitamint. Főbb forrásai a csukamájolaj (tőkehalmáj-olaj), a tojássárgája, vagy a tejszín. Hiába fogyasztunk azonban elegendő forrás-élelmiszert, a D-vitamin csak napfény hatására választódik ki és szívódik fel. Így a téli, napfényszegény hónapokban kiürül a szervezetünkből. Hiánya a csontok gyengüléséhez, lágyulásához, deformálódásához vezethet. Pótolhatjuk a fényt szoláriumozással, de nem szabad túlzásba vinnünk, mert ezzel ártunk a bőrünknek! A kevés napfény nemcsak vitaminhiányt okozhat, hanem depresszióra is hajlamossá tehet. Ennek oka, hogy a „sötét” hónapokban kevesebb endorfin (boldogsághormon) szabadul fel a tobozmirigyünkben. Stimulálhatjuk (fokozhatjuk) e hormon termelődését sportolással, mozgással is.

– A tavaszi sápadtság okának hátterében nemcsak a kevés napfény, hanem az A- és C-vitamin, valamint egy fontos mikroelem, a vas hiánya is állhat. Ha a szervezetünkben kevés az A-vitamin, a bőr elszürkül, kiszárad, a haj hullik, a körmök elvékonyodnak, felületük barázdálttá válik. Sok A-vitamint tartalmaz a levélzöldség és a sárgás színű gyümölcs, valamint a tej. A C-vitamin hiánya sápadtságot okoz, súlyos esetekben a bőrön bevérzések, véraláfutások jelenhetnek meg. C-vitaminban gazdag élelmiszerek a csipkebogyó, a citrusfélék, illetve a paprika. A vashiány elsősorban a nőket fenyegeti, ők ugyanis a menstruáció során rengeteget veszítenek belőle. Az időseknek is gyakran válhat szükségessé vaspótlás. Természetes forrásai a belsőségek, például a máj, de tartalmazza e fontos mikroelemet a vörös hús és a spenót is. Orvosi vélemény nélkül senki ne szedjen vaskészítményt! A krónikus vashiány megállapításához mindenképpen laboratóriumi vérvizsgálatra van szükség, s csak orvosi javaslatra szabad megkezdeni a pótlását.

– A vas mellett a kalcium és a jód is nélkülözhetetlen jó közérzetünkhöz. Ezekből az ásványi anyagokból keveset tartalmaz a mindennapi étrendünk. Kalciumforrás a tejtermék, a friss levélzöldség. Közismert, hogy a magyarországi vizekben igen kevés a jód. Természetes forrásai még a tenger gyümölcsei, hazánkban azonban ezek nem mindenkinek hozzáférhetőek. Ezért érdemes jódozott sót vásárolni, és azzal készíteni ételeinket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top