Életmód

Távmunka az EU-ban

A hazai munkaadók sokat tanulhatnának az EU távmunka politikájától. Nemcsak a munkaszervezés, de a mentalitás területén is vannak lemaradásaink.







Laczkó Zsuzsa
Muszáj ellenőrizni?

Az uniós, de még a csatlakozásra váró országok is sokkal jobban állnak nálunk részmunkaidős, rugalmas és egyéb úgynevezett atipikus foglalkoztatás tekintetében (csak Szlovákia áll rosszabbul!), de hát nálunk a munkaadókat semmi sem ösztönzi, hogy ilyen lehetőséget biztosítsanak. Hiszen ha ugyanannyi járulékot kell fizetni a dolgozók után, miért is gondolkodnának el ezen?

– Nem olyan a gazdasági helyzet, hogy a kormányzat kedvezményeket engedhessen meg, kell neki a bevétel – magyarázza Laczkó Zsuzsa, a SEED Alapítvány szakértője. – Ez az egyik szempont, a másik pedig a mentalitásé. A vállalat vezetője kulcsember, hiszen távmunkát például ott lehet bevezetni, ahol nem autoriter vezetési stílus van, hogy kiadom a munkát, és naponta háromszor ellenőrzöm – leginkább a jelenlétet. Ha Magyarországon kicsit komplexebb vezetési stílus alakulna ki, be lehetne vezetni ezeket az atipikus foglalkoztatási formákat is. Ott, ahol tényleg teljesítményalapú az értékelés, és persze ahol hajlandóak jobban átgondolni egy cég, egy osztály, részleg tevékenységét. Ha nincs más mérőszám a dolgozó mérésére, csak a bent töltött idő, az végtelenül egyszerű, nem igényel semmiféle kreativitást a főnökségtől. Szerintem az állami és önkormányzati intézményeknek, civil szervezeteknek példát kellene mutatniuk családbarát, távmunkásokat foglalkoztató munkahelyként. Hogy lám, működik ez nálunk! A civil szervezetek, a munka jellege miatt, különösen alkalmasak erre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top