Életmód

Tabletta-stop!

Már reflexbõl nyúlsz a gyógyszerekért, ha fáj a fejed vagy a szénanátha kínoz? Pedig elõfordulhat, hogy többet ártasz magadnak, mint amennyit használsz. Hidd el, lehet másképpen is: panaszaid enyhítésére próbáld ki tippjeinket!

Álmatlanságra – Macskagyökérfű (tea: Melius, 50g, 200 Ft; tinktúra: Biodate, 50 ml, 1130 Ft)

Erős nyugtató, ideális szer az alvászavar megszüntetésére. Egyszerűen párologtass el a hálószobában 250-500 mg macskagyökérfű-kivonatot, mielőtt nyugovóra térnél. Amennyiben komolyabb hatást szeretnél elérni, lefekvés előtt igyál meg egy csésze valeriánás teát. 

Égésre és leégésre – Aloe vera (gél: Aloex, 125g, 3700 Ft)

Csökkenti a vörösséget és gyulladást, valamint a bőr gyors regenerálódását is segíti. Naponta háromszor-négyszer vidd fel a zselét a megtisztított, kezelendő bőrfelületre.

Hőhullámra – illóolajok (Aromax, 10 ml, 579 Ft-tól)

Inhalálj olajesszenciákat, hogy könnyebbé váljon a légzésed! Csöppents néhány csepp eukaliptusz-, levendula- és borsmentaolajat egy kevés forró vízbe, majd inhalálj. A pára feloldja a vérbőséget és segít a nyugalom elérésében.

Ekcémára – Körömvirág (kenőcs: Naturland, 60 g, 490 Ft)

Megóvja a bőrt a kiszáradástól és a pikkelyesedéstől. Megújítja a hámszövetet, és a bőr öregedése ellen is valódi segítséget jelent.

Emésztési zavarokra – gyógytea (teák: Herbária, 30 g, 179 Ft)

Igyál egy csésze borsmenta-, kamilla- vagy fahéjteát, ezek mindegyike megnyugtatja a gyomrot, és tisztítja a beleket.

Étvágytalanságra – Fodormentalevél (Herbárium,
3 dkg, 130 Ft)

Emésztést segítő, étvágyjavító, epetermelést fokozó, szélhajtó hatású. Naponta javasolt adagja 1-2 gramm, ezt teaként fogyaszd el.

Fejfájásra – Fehér fűzfakéreg (tea: Fitopharma, 40 g, 80 Ft)
Növényi aszpirinként működik, fogyaszd teaként.
Az illóolajok szintén segítenek a fejfájás fő okai, az idegesség és a szorongás megszüntetésében: dörzsölj borsmentaolajat (Aromax, 10 ml, 659 Ft) a halántékodra, vagy pihentesd fejed rövid ideig levendulaolajjal bepermetezett párnán.
(Aromax, 10 ml, 679 Ft)

Gyomorfekélyre – Fekete áfonya (tabletta: Bionet, 90 db, 4780 Ft)

A benne lévő antioxidánsoknak fontos szerepük van a különböző gyulladásos folyamatok leküzdésében. Erősítik a hajszálerek falát, csökkentik az aprócska vérzéseket.
 

Gyulladt szemre – Rózsavíz (TRS, 500 ml, 660 Ft)

Keverj össze öt csepp rózsavizet 24 ml tisztított vízzel és használd a folyadékot szemöblögetésre, így enyhítheted a viszketést. Masszírozd az orrnyerged a szemed vonalában két oldalról a hüvelyk- és a gyűrűsujjaddal, ezzel gyógyíthatod a megerőltetést.

Hasmenésre – Málnalevél (tea: Naturland, 40g, 120 Ft)

Hatóanyagai segítenek megkötni a szervezet számára fontos táplálékokat és felszívják a létfontosságú folyadékokat. A főzet kúraszerűen alkalmazva segít, hogy a belek egészséges baktériumflórája legyőzze a hasmenést.

 


Hólyaghurutra – Cickafarfű (tea: Andirkóné, 50 g, 80 Ft)

Enyhe hólyaghurut esetén és megelőzéséhez is igen hatékony. A növényből készült tea, s a főzetéből készült ülőfürdő segít a szervezetet megtisztítani a fertőzéstől.

Izomlázra – Árnika (kenőcs: Naturland, 60 g, 520 Ft)

Használd balzsamként a megerőltetés okozta zúzódásra, rándulásra vagy más izomsérülésre. Kend az érintett testrészre, és finoman masszírozd be. Rövid idő alatt megszünteti az izomkárosodást, és visszaállítja az optimális állapotot.

Lázra – Bodzavirág (Herbárium, 5 dkg, 130 Ft)

Izzasztó, váladéktermelést serkentő hatású. 3-4 gramm bodzavirág 150 ml vízzel készült forrázatát napjában többször, főleg délután fogyaszd.

Szájfekélyre – Zsálya (tea: Andivkóné, 50 g, 130 Ft)

Tegyél egy teáskanál szárított zsályát egy csésze forrásban lévő vízbe. Hagyd kihűlni a főzetet, majd gargarizálj vele. A zsálya természetes antiszeptikus hatóanyagai kiváló hatásfokkal kezelik az aftát.

Székrekedésre – Szilva (aszalt: Biopont, 200 g, 469 Ft; nektár: Dr. Steinberger, 75 ml, 1095 Ft)

Igyál meg fél deciliter szilvalevet vagy egyél meg négy aszalt szilvát, amikor a székrekedés tüneteit tapasztalod. Egy csésze gyermekláncfűtea (Andirkóné, 50 g, 100 Ft) szintén jobb hashajtó, mint a gyógyszertári pirulák.


Szénanáthára – Csalán (tea: Herbária, 25 g, 199 Ft; cseppek: Bioextra, 50 ml, 630 Ft)

Egyike a leghasznosabb gyógynövényeinknek. Minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig. Amennyiben szénanáthában szenvedsz, fogyassz hosszabb ideig, kúraszerűen csalánteát. (Csak forrázd, ne főzd a leveleket!) Bőrkiütésre borogatásként is alkalmazhatod.

Tengeribetegségre – Gyömbér
(tea: Herbárium, 20g, 830 Ft)

A kínai matrózok ezt a gyökeret rágták tengeribetegség ellen, Angliában pedig gyomornyugtató italokat készítettek belőle. Rágcsáld nyersen vagy edd főzve, idd teaként.

Vágásra és horzsolásra – Teafaolaj (Aromax, 10 ml, 679 Ft)

Erős baktériumölő és fertőzésgátló hatású, elpusztítja a különböző káros baktériumokat. Használható a pattanásokra és a kiütések kezelésére is. Utazásnál ajánlatos az elsősegélycsomagba is beletenni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top