Életmód

Esélyegyenlõség a munka világában

Svastics Carmen, az Esélyegyenlõségi Hivatal tanácsosa úgy véli, a munkaerõpiacon csak akkor beszélhetünk a nõk esélyegyenlõségérõl, ha önállóan meg tudnak állni a lábukon, anyagi biztonságban érezhetik magukat.





Apró lépésekkel

– Ettől még távol vagyunk – mondja. – Legfontosabb feladatunk a munkahelyek megerősítése lenne, és a munkából kiesők (GYES, GYED, munkanélküliség stb.) visszakerülésének biztosítása. Ehhez olyan gazdaságra lenne szükség, amelyik előre halad, hogy legyen hova visszatérniük a nőknek, és mindig az adott életfázisuknak megfelelően vállalhassanak munkát.


– Milyen intézkedések segítik mindezt?

– A női foglalkoztatási statisztika rémes, ötven százalék alatti, és az atipikus foglalkoztatás aránya mindössze 3,6 százalék. Sajnos az egy főre jutó egészségügyi támogatás a munkáltatókat ellenérdekeltté teszi abban, hogy több embert alkalmazzanak. Pedig Németországban olyan példát is láttunk, hogy azonos végzettséggel rendelkező házaspár közösen látott el egyetlen munkakört: két és fél napig az asszony volt otthon a gyerekekkel, a férj pedig dolgozott, majd szerda délben cseréltek. Sokszor csak szervezés kérdése az egész.






– Önök hogyan próbálják segíteni a női munkahelyek megőrzését, a nők munkába visszakerülését?


– Apró lépésekkel. Ebbe a körbe tartozik a Családbarát Munkahely pályázat és bizonyos Phare-programok. Ez olyan kérdés, amelynek a megoldásához nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség. Másrészt több tárca hatáskörébe tartozik, hiszen családi, szociális, foglakoztatáspolitikai kérdés is. Jelenleg sajnos nincs összehangolt intézkedéscsomag arra, hogy lebontsuk azokat a falakat, amelyek a részmunkaidő, az atipikus foglalkoztatás útjában állnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top