Életmód

Önkéntes valóságshow?

Mire jó a blogírás? Miért akarják egyesek ismeretlen tömegeknek elmondani, hogy mit ebédeltek aznap? És vajon miért kíváncsi rá bárki is, hogy melyik zokniját húzta fel kedd reggel az adott blogger?




A blogok létezése jó példája annak, amikor látszólag teljesen értelmetlen dolgok, ötletek életképesek maradnak, elterjednek, és jól működnek a valóságban. A kérdés csupán az, hogy múló divatról van-e szó, mint amilyen nemrég a tamagochi-mánia volt, vagy egy új, egyre jelentősebb kommunikációs forma megjelenésének vagyunk tanúi.


A hazai kínálat

Természetesen Magyarországot is elérte a „blogmánia”, bár itthon még nem olyan mértékű az online naplóírás elterjedtsége, mint nyugaton. Az itthoni blogvilágra sokkal inkább jellemző a belterjesség, a jelenségnek az a korai fázisa, amikor még főként a blogírók olvassák egymás írásait, szűk közösséget alkotnak mind a bloggerek, mind oldalaik látogatói.

A hazai weblogok száma néhány száz, legfeljebb néhány ezer. Egy-két blogger azonban már most hírnévre tett szert, elismert, népszerű lett egyéni stílusával – e szűk közösségen belül. A műfaj legjelentősebb magyar képviselői – Plastic, Műanyag, Éjfél Kapitány, Technocol, Razzia – valószínűleg kultfigurákká válnak, ha a blogmánia igazán eléri Magyarországot is. A legátfogóbb magyar linkgyűjteményt e téren a http://blog.lap.hu oldalon találjuk. Itt csoportosítva vannak a linkek.

Mindez vajon nárcisztikus magamutogatás? Vagy esély a hírnévre? Esetleg üzlet? Egy több (tíz)ezres napi látogatottságot elérő oldalon már valóban komoly bevételre lehetne szert tenni a reklámfelületek értékesítésével. De vajon eljuthat-e valaki odáig?

A blogírás és -olvasás egy másik lehetséges magyarázata talán a korunkat olyannyira jellemző kukkolási divat, amelyet a valóságshow-k is meglovagolnak. Ahogy az ember képes a tévé előtt ülve órákig figyelni mások zuhanyzását, ugyanúgy izgalmas lehet számára mindezt olvasva nyomon követni. Sőt, a blog még ennél is többet tud nyújtani, mert bevezeti a kukkolót egy láthatatlan, mindeddig el nem ért világba is: megmutatja az író gondolatait, legtitkosabb vágyait, félelmeit. A blogger már nem csupán a testét teheti közszemlére, hanem csupaszon elénk tárhatja teljes lényét, szívét és lelkét is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top