Életmód

Nõk az irodában – öltözködési tanácsok

Az üzleti élet normáinak megfelelõ öltözködés nem jelent konzervatív és unalmas megjelenést, de vannak szabályok, amelyeket a nõknek is be kell tartaniuk. Több selyem és kasmír a divat.

Üzletasszonyra gondolva kosztümös, magassarkú cipős, szigorú nő képe ugrik be mindenkinek. Pedig ennek ellenpéldájával egyre gyakrabban találkozhatunk irodaházakban. Áttetsző blúzok, hiányzó melltartók, feszülő ruhadarabok vonják el a férfi partnerek figyelmét a munkáról.  Természetesen a két szélsőség között van az ideális megoldás: az üzleti öltözködés határain belül is lehet valaki nőies.





Giorgo Armani szerint a XX. század legnagyobb vívmánya az volt, hogy a nőket bevonták a munkába. Magyarországon az elmúlt tíz év hatalmas változásokat hozott, a nőknek még meg kell tanulniuk, hogyan éljenek külsejükkel a munkahelyükön.

Minél magasabb pozíciót tölt be egy nő, annál jobban oda kell figyelnie ruháinak minőségére. “Nem kell különlegesen öltözködnie, de az általa hordott anyagok legyenek jó minőségűek, viseljen több selymet, kasmírt – ajánlja Schiffer Miklós. – Ezen a szinten már példaként szolgál alkalmazottainak.”








Schiffer Miklós

Klasszikus határok


Üzleti öltözetben kell megjelennie a nőnek, ha irodában dolgozik, vagy valamilyen külső helyszínen – tárgyalás, vacsora – képviseli cégét. “Mindenkinek saját paramétereit figyelembe véve kell öltözködnie – mondja Schiffer Miklós sílustanácsadó, a Schiffer Consulting vezetője. – A nőknek munkakörükhöz, beosztásukhoz, korukhoz és fizikai adottságaikhoz kell igazítaniuk öltözködésüket.”

Általános szabályok nem adhatók, de bizonyos korlátok és határok áthágása illetlen. A klasszikus elmélet szerint a nők szoknya- vagy nadrágkosztümöt hordhatnak. Ezeket kétféleképpen viselhetik: vagy valamilyen köztes ruhát vesznek a kabát alá, vagy azt közvetlenül a testen viselik. Az utóbbi inkább fiatalok számára ajánlott, mert igen kényelmetlen viselet, az idősebbeket már zavarhatja, azontúl alkatilag is inkább nekik felel meg.





A kosztümön kívül a komplé is megengedett az üzleti öltözködésben. Ebben az esetben ruhájuk felett színben és anyagban hozzá illő kabátot hordanak a nők. Ezen kívül kombinálhatják színben és anyagban eltérő szoknyáikat vagy nadrágjaikat különböző kabátokkal.
A divat is beleszólhat

Korábban a divat nem lehetett hatással az üzleti öltözködésre, de ez az alapelv az utóbbi évtizedekben megdőlt. Az aktuális divat is betörhet az irodákba, persze nem minden korlátozás nélkül. A melltartó nélküli utcai megjelenés ma elfogadott, viselése az üzleti életben sem előírás, mégsem illik melltartó nélkül megjelenniük a nőknek a munkahelyükön.






“Korábban a neccharisnyát is tiltották a vállalatok, közönségesnek számított – mondja Schiffer Miklós. – Mivel ma nagy divat, szolíd, kisszálú, szorosabb szövésű formája munkahelyeken is megengedett.”
Szintén átalakultak a szokások a cipők terén. Korábban kizárólag körömcipőben járhattak a nők, ma már a csizma is elmegy. Nyári viseletben először a szandálnak sikerült beküzdenie magát az illő viseletek közé, mostanra a papucs ellen sincs kifogás. “Azért a lábujjaknak máig sem illik látszaniuk – világosít fel Schiffer Miklós. – Elöl kivágott szandál vagy papucs ma is tiltott a nőknek az üzletben.”





A divat ugyan befolyásolja a hordható színeket, de a neonszínek, a tűzpiros, az almazöld és a lila tilos az üzletszerű öltözködésben. Ez a megkötés sem mindig érvényes, a lila árnyalatai például egyre elfogadottabbá válnak. Ugyancsak a divat csapdája az, hogy a felkapott üzletek (Mango, Persona) tömegeket szolgálnak ki, és mivel sok nő nem tudja kombinálni ruhadarabjait, látszólag egyenöltözetben jelennek meg.

Nem tilos, de inkább ne:
• Melltartó nélkül megjelenni.
• Klumpában, papucsban tartózkodni az irodában.






Két táska, apró sál, kevés ékszer


A nők különleges viszonyban állnak a táskájukkal, hajlamosak mindent belepakolni, ez az üzleti viseletbe nem illik bele. A szendvics és a rúzs mellől kihúzott dokumentumok nem keltenek jó benyomást az üzleti partnerekben. “Hordjanak egy kistáskát, melyben személyes dolgaikat tárolják, és egy nagyobbat a céges iratoknak – javasolja Schiffer Miklós a nőknek. – Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy egy táskával járjon, akkor egy nagy, több fakkos táskával tudja elkerülni személyes és munkajellegű tárgyainak keveredését.”

Jelenleg nagy divat az ékszer, a nők rengeteg bizsut hordanak. A hetes aranyszabály azonban továbbra is érvényes: egy nőn legfeljebb hét ékszer lehet, s a fülbevaló párja már kettőnek számít. Nem szép szokás, ha egy ujjukon több gyűrűt hordanak: az ékszer tipikusan olyan kiegészítő, melyből a kevesebb több. “Szintén nagy divat most a kendő, de a nagy kendőket inkább kerüljék – tanácsolja Schiffer Miklós. – A kendőt lehet derékra, nyakra vagy a táskára kötni, de mindig kis csomóra!”.

Schiffer Miklós fotója: Mancs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top