Életmód

Babautazás

Ma már nem vitatéma, hogy a gyerekeknek is biztonságban kell lenniük az autóban. Összeállításunkban biztonsági üléseket mutatunk be, és a legfontosabb kérdésekre is válaszolunk.

A biztonsági ülések használatának széleskörű elterjedésével párhuzamosan a szakboltok szolgáltatásai is egyre jobban igazodnak a vásárlók igényeihez. A szakmailag felkészült személyzet a család utazási szokásainak, a gyerek életkorának és az autó adottságainak ismeretében ki tudja választani a több százból azt a néhány modellt, ami az egyéni igényeknek leginkább megfelel. Összeállításunkban részletesen bemutatunk néhány gyerekülést. Lapunk nem vállalhatja, hogy a piacon kapható összes terméket ismertesse, de nagy segítséget nyújthat abban, hogy a legfontosabb tulajdonságokra és lehetőségekre felhívja a leendő vásárlók figyelmét.


– Kapható-e olyan gyerekülés, ami újszülöttkortól a 150 centiméteres testmagasság eléréséig kiszolgálja a gyereket?

– Ha léteznek is ilyen ülések, a szakemberek nem ajánlják őket jó szívvel, mert a túl nagy életkortartományt átfogó ülések nem képesek megfelelő kényelmet és biztonságot szolgáltatni a kis utasoknak. A csecsemő testfelépítése, súlyának eloszlása, kedvenc testhelyzete jelentősen eltér az óvodásétól vagy a tizenévesétől.

– Miért nem dönthetők kényelmes pihenő állásba a nagyobb gyerekeknek ajánlott ülések? Hosszabb úton velük is előfordul, hogy szundítanának egyet.

– A nagyobbaknak kifejlesztett biztonsági ülések nem azért nem dönthetők oly mértékben, mint a bébiülések, mert a gyártók nincsenek tekintettel a kényelmes használatra. Sokkal inkább arról van szó, hogy a menetiránnyal szemben elhelyezett ülésbe bekötött test egész másképp viselkedik ütközéskor vagy fékezéskor, mint ha menetiránynak háttal lenne bekötve. A gyerekülések tervezésénél az első szempont a biztonság, a kényelem csak ezután következhet. Ennek ellenére kapható olyan, nagyoknak szánt ülés is (lásd a táblázatban), mely speciális távolságtartó szerkezet beiktatásával enyhén dönthető. Más típusoknál pedig a fejtámla kialakítása teszi lehetővé, hogy a gyermek viszonylag kényelmesen szundíthasson a hosszú úton.

– Miért bajlódjunk vásárlás közben az ülés kipróbálásával, mikor ezek az árucikkek egytől egyig jó minőségűnek tűnnek?

– A szakboltokban kapható biztonsági ülések valóban mind jó minőségűek, mert egységes szabványok alapján készülnek. A kipróbálásra azért van szükség, mert nem minden autótípusba szerelhető be minden gyereküléstípus.


Kattints a képekre a nagyobb méretekhez!


 






Bébé Confort Iseos
(0-18 kg)
Az ülés különlegessége, hogy gombnyomással állítható a kis „fotel” tágassága és dőlésszöge
48.900 Ft-tól







CAM Bye-Bye
(0-13 kg)
Ez a többfunkciós ülés hordozóként, CAM vázra rögzítve babakocsiként és etetőszékként is szolgálhatja kis gazdáját. Magasított oldalfalai fokozott oldalvédelmet biztosítanak


 





Bébé Confort Hipsos

(9-36 kg)
Különleges tulajdonsága, hogy a fejrész magasabbra állítása közben a támla szélessége is nő. A tervező nemcsak a gyerek növekedésével, de a téli és nyári viselet helyigényének különbségével is számolt
30.990 Ft-tól









Brevi Grand Prix
(0-18 kg)
Ez a masszív ülés kiemelkedően jó oldalsó védelmet biztosít kis utasának. Jutányos árához kiváló minőség társul.
22.900 Ft-tól







Römer Kid Leon
(15-36 kg)
Igazán kényelmes ülés a nagyobbacskák számára. Különlegessége, hogy az ülés háttámlája enyhén dönthető, fejtámasza pedig kézzel állítható a lehetséges tizenegy pozíció valamelyikébe.
34.900 Ft-tól







Chicco Race
(0-18 kg)
Az ülés különlegessége, hogy magasított kialakítása miatt a szokásosnál is nagyobb biztonságot nyújt a babának. Kihúzható, beépített lábtartója még kényelmesebbé teszi.
49.900 Ft-tól







Römer King Quickfix

(9-18 kg)
A tervezők a biztonságosság mellett a könnyű kezelhetőségre összpontosítottak. Ezt az ülést az édesanya is kényelmesen, különösebb erőkifejtés nélkül beszerelheti az autóba.
49.900 Ft-tól








Maxi Cosi Citi
(0-13 kg)
Ülésszűkítő párnája és számtalan kiegészítője kényelmessé teszi a nagyvárosi életformát a kisbaba és édesanyja számára egyaránt. Maxi Taxi vázra szerelve babakocsiként is használhatjuk az ülést.







Concord Trimax Milan
9-36 kg
Ötpontos belső övével, levehető háttámlájával nyolc hónapos kortól kiskamasz korig kiválóan használható.
50.000 Ft










CAM Ciao Plus
(2-18 kg)
Menetiránynak háttal, majd egyéves kortól menetiránnyal szemben is használható ülés, minden autótípusba beszerelhető. Magasított oldalfalai fokozott védelmet biztosítanak







CAM Travel Piu
(9-36 kg)
Teljes kényelmet biztosít a nagyobb csemetéknek is, ugyanakkor rendkívül ütésálló. Ahogy a gyerek elérte a 25 kilogrammos súlyt, a támla eltávolítható, s a termék ülésemelőként használható egészen tizenkét éves korig








Concord Baboo Doggy
(2-9 kg)
A gerinckiemelő, fejszűkítő betéttel, pelenkatartó rekesszel, naptetővel ellátott könnyű kis ülés hordozóként és hintaszékként is megállja a helyét







Brevi Smart
(2-13 kg)
Könnyű, de biztonságos gyermekülés, amely hordozó és hintaszék is egyben. Viszonylag alacsony árához jó minőség és számos szolgáltatás társul

 






Maxi Cosi Priori

(9-18 kg)
Könnyedén beszerelhető, igényesen kialakított, tágas babaülés.
A kiegészítők még kényelmesebbé teszik az utazást






Bobob Easybob Plus
(9-18 kg)
Az ülést ortopéd orvosok szaktanácsait figyelembe véve fejlesztették ki, ezért a kartámasz a szokásosnál magasabbra került. Az ülőfelület és a támla szöge egy kar segítségével fokozatmentesen állítható.
28.900 Ft-tól



Fotó: Haralambidou Anthula

 













 A Bébé Confort, a Brevi, a Römer és a Bobob márkák a Mega Toysnál,
  a Cam a Mattinál,
 a Chicco az M&J-nél,
 a Maxi Cosi a Re-Con-Tránál,
a Concord a Brendonnál kapható.

Kattints a táblázatokra az olvasható mérethez!































 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top