Életmód

Az interjúk típusai

Egyre ritkábban dõl el egyetlen beszélgetés után, hogy megkapod-e az állást, vagy sem. Épp ezért készülj fel a többlépcsõs eljárásra, stresszinterjúval vagy értékelõ központtal (AC). De ne feledd: nincsenek kész válaszok, nincs tuti recept!

Ismerkedés több fokon





Az első interjú általában csak előzetes vizsgálódás, mégis ez a legfontosabb esemény a felvétel folyamatában. Legtöbbször a személyzeti vagy HR osztály egy munkatársa rögzíti a beszélgetés eredményeit, majd a pályázókat azokhoz a vezetőkhöz irányítja, akik meghozzák a végső döntést. Az első interjú lényegében szűrőként is működik. 

A második interjú technikailag ugyanúgy zajlik, mint az első, nem igényel eltérő felkészülést. Ezen azonban már elképzelhetőek speciális kérdések is, amelyek sokkal mélyebben boncolgatják az állás betöltéséhez szükséges készségeket, képességeket, ismereteket.


Interjútípusok


1. Strukturált interjú





Ezeket egy előre megtervezett szerkezet szerint állítják össze, többnyire kérdezz-felelek stílusban zajlik (a kérdező szerepét vagy HR szakember, vagy leendő főnöke tölti be). Mielőtt megijedne: szerkezete ellenére nem kihallgatásként zajlik le a beszélgetés, azért itt is kap néhány feszültségoldó, beszéltető kérdést. A kérdező célja minél több információt összegyűjteni a jelöltről, azaz önről – éppen ezért világosan fogalmazza meg mondanivalóját, hangsúlyozza az álláshoz szükséges végzettségeit, tapasztalatát és képességeit!






3. Páros interjú


Ezeken általában két személy kérdez: egy a személyzeti részlegről, egy pedig arról a területről, ahol megpályázta az állást. Ez a forma kevésbé szubjektív, mint a strukturált interjú, és kevésbé félelmetes, mint a panelinterjú.


2. Panelinterjú





Ezen általában több kérdező van jelen, míg Te egyedül ülsz az asztal túloldalán. Persze ennek is megvannak az előnyei: így nem egy ember véleményétől függsz, háttérbe szorulnak a személyes érzések (legyen szó akár szimpátiáról, akár ellenszenvről).

Előnyt jelent az is, hogy egyszerre több embert ismerhetsz meg, és könnyebben tudsz képet kialakítani a szervezetről, ahol dolgozni fogsz.






4. Interjúsorozat


A pályázó egymás után – akár ugyanazon a napon is – különböző vállalati szakemberekkel találkozik. Igazán akkor működik jól, ha az egymást követő interjúk új tartalmi elemmel bővülnek, és a pályázóról újabb információt nyújtanak a korábbiakhoz képest. 






5. Csoportos interjú

Ekkor a megmérettetés alapja versenyszituáció, amelyben egyaránt vizsgálják a jelöltek döntéshozatali és alkalmazkodóképességét. Igen gyakori egy valódi probléma vagy helyzet szimulálása, amelyben valódi döntéseket kell hoznod a megoldás érdekében
(például: egy munkanap eljátszása).






6. Stresszinterjú


Annak ellenére, hogy minden interjú stresszt jelent a felvételizőnek, még nem minden interjú stresszinterjú. Attól válik azzá, hogy a kérdező szándékosan intenzív nyomással terhelt légkört teremt, és a pályázónak kényelmetlen, kifejezetten szokatlan kérdéseket tesz fel.
Az ilyen interjú célja az, hogy megnézzék, hogyan viselkedik a jelölt olyan “nyomás” vagy stressz alatt, amit a mindennapi munka során is tapasztalni fog.

Ezek a kérdések arra is alkalmasak, hogy megmutassák a jelölt igazi énjét – ami esetleg az előre kitalált válaszok mögött bújik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top