Életmód

Harmóniában a fogakkal

A jól záródó alsó és felsõ fogsor nélkülözhetetlen az evéshez. Fogak híján a hangképzés sem tökéletes. Az érthetõ beszéd a kapcsolatteremtés egyik legfontosabb eszköze. Bár fogazatunk állandóan a "kirakatban" van, ápolására nem fordítunk elegendõ figyelmet.





Nem fordítunk elég gondot a szájápolásra. A statisztikai adatok megdöbbentőek. Évente fejenként 0,8 fogkefét és másfél tubus fogkrémet használunk el, pedig ajánlatos lenne háromhavonta új fogkefét vásárolni. Fogkrémekből bőséges a kínálat, mindenki megtalálhatja az ízlésének, pénztárcájának megfelelőt. A fogszuvasodás népbetegség, már gyermekkorban is. Nem ritka, hogy a szülők áldoznak egy divatosabb fogszabályozó készülékre, de fogkefére, fogkrémre már nem.
– Minden lehetőségünk megvan arra, hogy jobban gondozzuk a fogsorunkat – állítja a szakorvos. – Tizennyolc éves korig a fogászati ellátás ingyenes, az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) támogatja a fogszabályozást is, így elviselhető terhet ró a szülőkre. Felnőtteknél a fogkő- eltávolítás és a fogmegtartó kezelések (tömés, gyökértömés) térítésmentesek, a pótlásért viszont fizetni kell. Amikor a páciensnek már nem marad foga, a teljes fogsort (protézist) receptre kapja. De a köztes állapot idején, a foghíjakat pótló hidakért, koronákért fizetni kell.
A megelőzést gyermekkorban kell kezdeni. Gyermekfogászat helyett ma már prevenciós osztálynak nevezik a régi rendelőkre alig emlékeztető részlegeket. Gyerekrajzokkal, matricákkal kényeztetik a kis pácienseket, akik kiválaszthatják, milyen színű tömést szeretnének a tejfogukba. Bolondítják őket azzal, hogy matricákat lehet behelyezni a fogszabályozó készülékbe, így olyan lehet, mint egy kis ékszer. Ez jó, mert megszokja, hogy a fogorvostól nem kell félni, és beleszólhat abba, mi kerüljön a szájába.
– Rengeteg újdonság áll a fogorvosok rendelkezésére – mondja Szalai doktornő. – Nyugaton például már több részből összeállított hidakat is készítenek, klipszekkel, kapcsokkal rögzítve, hogy egyszerűbb legyen tisztítani. A kivehető hidat kivenni és betenni nem komplikáltabb, mint például egy fülbevalót elhelyezni. A mindennapi szájápolást apró, hajlítható fejű parodontológiai kefével segítik. Ezzel elérhetjük akár a legszűkebb helyet, és a fogközöket is megtisztogathatjuk vele. Egyre bővebb a higiénés eszköztár. Elektromos fogkefe, szájzuhany, fogselyem segíti a tisztálkodást. Hatékony fogkrémek támogatják az egészséges fogzománc kialakulását már gyermekkorban. Mivel Nyugaton az emberek megtanulták, hogy a hibátlan fogsor, a ragyogó mosoly érték, döntően határozza meg, milyen lesz az első benyomás, amit róluk kialakítanak, a hangsúly a megelőzésre került. Nem akkor mennek el fogorvoshoz, amikor már pokolian fáj, hanem rendszeresen megjelennek a vizsgálatokon, hogy a szükséges fogorvosi és kozmetikai kezeléseket elvégeztessék. A szolgáltatás része, hogy a páciens idejében értesítést kap, mikor lenne aktuális az újabb fogkő- eltávolítás és fogfehérítő kezelés. Ettől mi még messze vagyunk, bár itthon is érzékelhető némi változás. Nálunk az ember fogsora árulkodik a szociális helyzetéről. A jobb anyagi körülmények között élők többet tudnak áldozni fogsoruk karbantartására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top