Életmód

A talpmasszázs alapjai

A reflexológia kínai eredetû, közel 5000 éves gyógymód, de a régészeti leletek szerint az ókori Egyiptomban is ismerték a módszert, aztán mintha feledésbe merült volna. Reneszánszát 1913-tól éli: ekkor kezdte alkalmazni egy amerikai fül-orr-gégész, William Fitzgerald, aki zónaterápiának nevezte el.





Mi az a zónaterápia?

Fitzgerald a testet tíz zónára vagy csatornára osztotta, melyeken keresztül a test életenergiája áramlik. Ezek a lábujjaktól a testen át a fejig, majd a kezekig terjednek, egyenlő szélességűek, és az összes szervet beborítják. A reflexológusok szerint betegség akkor lép fel, ha a szervezet energiacsatornái elzáródnak. Az ilyen energiablokádokat oldja többek között a talpmasszázs.






Miért jó a talpmasszírozás?


– A talp idegellátása rendkívül gazdag. Több mint 70000 idegvégződés található rajta, így különösen alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljék.
– A két talpon az egész test tükörképe megtalálható. A jobb láb a jobb oldali szerveknek, a bal láb a bal oldali szerveknek felel meg.
– A különböző szervek helye megtalálható a talpon. A reflexológus a megfelelő pontok masszírozásával növeli a hozzá rendelt szerv vérbőségét, javítja az anyagcseréjét, a nyirokkeringését, és ezáltal mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.






Ellenjavallatok:



  • törött láb

  • gombásodás

  • gyulladt, visszeres láb

  • erősen dagadt, ödémás láb

  • veszélyeztetett terhesség

  • súlyos szívbetegség (pacemaker)


    Kezelési tippek

    A talpmasszázsnak két fajtáját különböztetjük meg: lehet intenzív, erőteljes, melynek élénkítő hatása van, vagy laza, nyugtató hatású. Bizonyos dolgokra fontos odafigyelnünk:
    – Komplett talpmasszázst alkalmazhatunk minden második napon, ennek ideje kb. 1 óra, de a májzónát csak a negyedik alkalommal masszírozzuk!
    – A masszázs mindig a test irányába mutasson és a bőrt ne dörzsöljük, hanem mozgassuk a behajlított hüvelykujjainkkal.
    – Ha fájdalmas területet találunk, azt el kell masszírozni.
    – Ha mi végezzük a kezelést, a végén tartsuk kezünket hideg folyóvíz alá, mert így megszabadulunk a nemkívánatos energiáktól, melyekkel a masszázs során kezünk kapcsolatba került.
    – Mielőtt belefognánk a magunk és a családunk kezelésébe, tanácsos elvégezni egy néhány hetes tanfolyamot, mely során szakemberek segítségével sajátíthatjuk el a talpmasszázs fogásait.


    A gyógyítás eredményei

    A kezelés után a fájdalmak csökkennek, az alvás nyugodtabbá válik, a vizelet és a széklet ideiglenesen sötétebb lehet a talpmasszázs méregtelenítő hatása miatt. A gyulladások átmenetileg felerősödhetnek mielőtt megszűnnének. Az izzadás fokozódhat, de ez is csak egy átmeneti hatás, szintén méregtelenítő funkciója van.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top