Életmód

Barátaink, a baktériumok

A bélflórában élõ baktériumok folyamatosan változnak, alkalmazkodva a környezeti változásokhoz: a diétához, a klimatikus viszonyokhoz stb. Ha valamilyen oknál fogva olyan ételt kell ennünk, melyet szervezetünk nem tud jól megemészteni, akkor a bélflóra megváltozik, olyan enzimeket kezd el termelni, amelyek az étel lebontását elõsegítik.

A baktériumok jelenléte a bélflórában az emésztés segítésén kívül, azért is igen fontos, mert a megfelelő baktériumok számos betegség kialakulását meg tudják akadályozni. Így például az egészséges bélflóra fenntartásával megelőzhetjük a székrekedés vagy bizonyos fajta hasmenés kialakulását. Bélflóránk egyensúlya érdekében tehát tanácsos olyan táplálékokat fogyasztani, melyek élő „barátságos baktériumokat” tartalmaznak.







Az élő egészség

Legújabb kutatások szerint az élő baktériumkultúrás táplálékok fogyasztásának egészségügyi szerepe három csoportba osztható: gátló szerep (megakadályozza egyes betegségek kialakulásának kockázatát), tisztító szerep (megtisztít a toxikus anyagoktól), ill. karbantartó szerep (egyensúlyban tartja a bélflórát). Ezenkívül a rendszeres joghurtfogyasztás karbantartja, „egyensúlyba hozza” az emésztést, erősíti az immunrendszerünket és koleszterinszint-csökkentő diéta részeként, segíti annak sikerességét is.

A British Journal of Cancer-ben ismertetett tanulmány szerint az élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurt fogyasztása fordítottan arányos a vastagbéldaganatok kialakulásának kockázatával is, ugyanis a joghurtban levő tejsavbaktériumok csökkenthetik a vastagbélben azoknak az enzimeknek a mennyiségét, melyek a vastagbélrák kialakulásához vezetnek.







A joghurtot a tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják

Földünk felnőtt lakosságának körülbelül 75%-a nehezen emészti meg a tejcukrot, nem fogyaszthat tejet, ám ez alól például az élő kultúrás joghurt kivétel. Az élő kultúra enzimei lehetővé teszik a laktózintoleráns, azaz a tejcukorérzékeny egyéneknek is a joghurt fogyasztását, azáltal, hogy mintegy „előemésztik” a laktózt a szervezet számára. Így a rendszeres joghurtfogyasztás csökkenti a laktóz intolerancia mértékét.







Káros hatások

Látjuk tehát, hogy mennyire fontos bélflóránk egészségével törődni, de vajon mi az, ami megbonthatja annak egyensúlyát? Elsőként kell megemlítenünk az antibiotikumokat, melyekből sajnos manapság néha túl sokat is fogyasztunk. Mivel egy-egy antibiotikum-kúra sok millió baktériumot ölhet ki emésztőrendszerünkből, ajánlatos csak olyan rövid ideig szedni antibiotikumot, ameddig azt orvosunk feltétlenül szükségesnek mondja, és mindig gondoskodjuk arról, hogy a kúra után visszaállítsuk az egyensúlyt: fogyasszunk élő joghurtkultúrát tartalmazó joghurtot. Ám nem csak gyógyszerek károsíthatják bélflóránkat, hanem pl. a klór és más baktériumölő vegyszerek, amit az ivóvízhez adnak, vagy a túlzott cukor-, zsír-, vöröshús-fogyasztás, valamint nem utolsó sorban az alkoholtartalmú italok, melyek megakadályozzák a baktériumok megtelepedését szervezetünkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top