Életmód

Nem kívánt közelség?

Megközelíthetetlen bankárnõ, az igazgató titkárnõje, az irodaház takarítója. Mindenki lehet áldozat, csak tudni kell, mi számít zaklatásnak...





A zaklatás fajtái

A szexuális zaklatásnak különböző fokozatai vannak: a kétértelmű megjegyzés, az obszcén utalás, a nem kívánt fizikai kapcsolat kevésbé súlyos zaklatást jelenthet.

Annak megítéléséhez, hogy valóban szexuális zaklatás történt, vagy csak bók, illetve vicc hangzott el, ismerni kell a konkrét körülményeket, a munkatársak egymás közötti viszonyát is.

A szexuális zaklatás súlyosabb megnyilvánulása a szexuális zsarolás. Ekkor a munkaadó, illetve a felettes a beosztottat előnyökért cserébe (fizetésemelést, előléptetést ígérve) kényszeríti szexuális cselekményre.


Potenciális áldozatok

Magyarországon a zaklatások nagy része nem tudódik ki, a sértett túlságosan félti munkahelyét ahhoz, hogy feljelentést tegyen. Így még körülbelül sem tudjuk felbecsülni, hány nőt molesztálhatnak a munkahelyén.





Egy Ausztriában végzett felmérés szerint az osztrák nők 81 százalékát érte már szexuális zaklatás. 31 százalék közülük testi támadást is átélt, a többieknél a zaklatás csak kihívó megjegyzésekben, otromba viccekben merült ki. Nagy-Britanniában a felmérések szerint a titkárnők, az oktatásban és a betegápolásban dolgozó nők mintegy 50 százaléka szenvedett már el szexuális zaklatást. A férfiaknak csupán 2 százaléka panaszkodott ilyesmiről.





A sértettek túlnyomó többsége természetesen nő. Közülük is nagyobb veszélynek vannak kitéve az elvált, egyedülálló nők és az etnikai kisebbséghez tartozók, illetve az alacsonyabb beosztásban dolgozók. Vizsgálatok kimutatták, hogy gyakrabban fordul elő szexuális zaklatás azokon a munkahelyeken, ahol a nők kisebbségben vannak, például a honvédség, a rendőrség kötelékében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top